Ukoliko počnete svakodnevno konzumirati cimet, to će uglavnom dobro utjecati na vaše tijelo, ali važno je znati kako i koliko ga konzumirati.
Za početak, cimet smanjuje razinu ukupnog kolesterola, LDL kolesterola i triglicerida, dok održava razinu HDL kolesterola. To izravno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, koje su vodeći uzrok smrti u svijetu. Svakodnevna konzumacija cimeta također može sniziti visoki krvni tlak. Budući da je visoki krvni tlak povezan s kardiovaskularnim bolestima, ovo je još jedan način na koji konzumacija cimeta smanjuje rizik, piše Večernji.
S obzirom da je ovo protuupalni začin, može pomoći u održavanju zdravih crijeva, potiskujući rast loših bakterija i omogućujući dobrim bakterijama da napreduju. Osim toga, neka istraživanja pokazuju da cimet može pomoći u ublažavanju simptoma kod ljudi koji imaju redoviti proljev zbog sindroma iritabilnog crijeva, kaže Lauren Manaker, registrirana dijetetičarka, nutricionistica i autorica.
Koliko god cimet bio koristan, važno je zapamtiti da previše može biti štetno. Potencijalno opasan spoj u cimetu zove se kumarin, koji u velikim količinama može uzrokovati oštećenje jetre. Europska agencija za sigurnost hrane preporučuje dnevni unos ne više od 0,1 miligrama kumarina po kilogramu tjelesne težine.
Sve dok konzumirate manje od jedne čajne žličice cimeta dnevno ili manje od pola čajne žličice dnevno ako imate manje od 70 kilograma, iskoristit ćete njegove brojne dobrobiti bez ikakvih negativnih učinaka. Ukoliko ste zabrinuti u vezi s konzumacijom cimeta i kako bi on mogao utjecati na vaše tijelo, najbolje je da o tome pitate svog liječnika, piše Večernji.
FOTO ilustracija