Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
KORISNE INFORMACIJE

Evo tko sve ima pravo na isplatu jednokratnog novčanog primanja u lipnju

Vlada Republike Hrvatske, na sjednici održanoj 14. ožujka, donijela je Odluku o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica rasta troškova života. Naime, korisnici kojima jednokratno novčano primanje nije isplaćeno u ožujku, novac će dobiti u lipnju, a evo tko sve na njega ima pravo:

– Korisnici hrvatske mirovine, kojima su postupci ostvarivanja prava na mirovinu u tijeku, a pravo na mirovinu priznato im je do 29. veljače 2024., te su zatečeni u isplati za mjesec veljaču 2024., najkasnije na dan 15. svibnja 2024.

– Korisnici mirovine, kojima se uz mirovinu ostvarenu u RH isplaćuje i mirovina iz inozemstva

– Korisnici mirovine s prebivalištem u RH, kojima se mirovina isplaćuje samo iz inozemstva

– Korisnici mirovine ostvarene u RH, koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu

– Korisnici mirovine koji su zaposleni, odnosno obavljaju djelatnost na temelju koje postoji obveza osiguranja, a priznato im je pravo na mirovinu do 29. veljače 2024. te su zatečeni u isplati za mjesec veljaču 2024. najkasnije na dan 15. svibnja 2024.

Koji su uvjeti za isplatu jednokratnog novčanog primanja?

– prebivalište u RH

– korisnici samo inozemne mirovine moraju imati prebivalište u RH u neprekidnom trajanju od najmanje tri mjeseca neposredno prije donošenja Odluke Vlade RH (od 14. ožujka 2024.)

– ukupno mjesečno mirovinsko primanje ne smije prelaziti iznos od 880,00 eura, bilo da je riječ o mirovini ostvarenoj u RH, mirovini koja se isplaćuje uz hrvatsku mirovinu ili samo inozemnoj mirovini

– dostava dokaza o netoiznosu mirovine za veljaču 2024. godine

Tko treba dostaviti dokaz o netoiznosu inozemne mirovine za veljaču 2024. godine?

– korisnici hrvatske mirovine kojima se isplaćuje i mirovina iz inozemstva

– korisnici samo inozemne mirovine (kao i broj transakcijskog računa korisnika mirovine otvorenog u banci u RH na koji se isplaćuje inozemna mirovina)

– korisnici hrvatske mirovine koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, kojima ukupno mjesečno mirovinsko primanje ne prelazi iznos od 880,00 eura (trebaju dostaviti izjavu da ne primaju inozemnu mirovinu)

Kako predati dokaz o visini inozemne mirovine?

Dokaz (potvrdu) o visini mirovine može se dostaviti popunjavanjem Tiskanice za dostavu podataka o visini inozemne mirovine, poštom ili osobno područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a te putem online obrasca, dostupnog na web stranici HZMO-a. Korisnici mirovine koji su ostvarili staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na inozemnu mirovinu, na Tiskanici za dostavu podataka o visini inozemne mirovine ili online obrascu trebaju označiti polje – Izjavljujem da ne primam inozemnu mirovinu.

Rok za dostavu dokaza o visini inozemne mirovine je 31. svibnja 2024. godine.

Korisnicima hrvatske i inozemne mirovine, zatim korisnicima hrvatske mirovine koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, te korisnicima samo inozemne mirovine, korisnicima koji su zaposleni, kao i korisnicima koji su pravo na mirovinu i isplatu mirovine ostvarili do 29. veljače 2024., te su zatečeni u isplati za mjesec veljaču 2024., najkasnije na dan 15. svibnja 2024., jednokratno novčano primanje isplatit će se najkasnije u lipnju 2024.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Sumnja se u neispravnost u kakvoći

Poznati lijek velike farmaceutske tvrtke povlači se iz svih ljekarni

cesta uz ulicu stiska noćna je mora za vozače

“Već pola godine umjesto po asfaltu, mi se vozimo po šodru i uništavamo svoje aute”

kloštar podravski kreće u realizaciju vrijedne investicije

Pavlović: Gradit će se dom za starije i nemoćne za 120 korisnika

u 40 godina promijenio samo gume

FOTO Milan svoj pony vozi 40 godina: “Ne bih ga mijenjao nizašto, a za novi niti nemam novac”

Europski tjedan upoznavanja groblja u Koprivnici

Prošećite grobljem i upoznajte povijest našeg grada

ZAVRŠIO JE U BOLNICI

Vozač “pod parom” vrludao cestom i zabio se u parkirani traktor


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati