Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
KORISNE INFORMACIJE

Evo tko sve ima pravo na nacionalnu naknadnu za starije osobe

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe stupio je na snagu 1. siječnja 2024. godine. Njime je propisano kako pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života s prebivalištem na području Republike Hrvatske u neprekidnom trajanju od 10 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava.

Uz navedeni uvjet, podnositelj zahtjeva mora ispuniti i sljedeće uvjete:

  • da nije korisnik mirovine niti osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju
  • da njegov prihod i/ili prihod članova njegovoga kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi dvostruki iznos nacionalne naknade za starije osobe (300,00 eura)
  • da nije korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi
  • da mu nije priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi
  • da nije sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja, osim u slučaju pokretanja postupka za raskid, utvrđenje ništetnosti ili poništenja ugovora.

Međutim, korisnik prava na mirovinu i korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu, također može ostvariti pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe, ali pod uvjetom da se na njegov zahtjev obustavi isplata mirovine odnosno da se utvrdi prestanak prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

– Postupak za priznanje prava na nacionalnu naknadu za starije osobe pokreće se zahtjevom koji se podnosi područnoj ustrojstvenoj jedinici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje nadležnoj prema prebivalištu podnositelja zahtjeva. Tiskanica zahtjeva za nacionalnu naknadu za starije osobe može se preuzeti na ovim stranicama ili kupiti u prodavaonicama Narodnih novina. Zahtjev za nacionalnu naknadu za starije osobe može se podnijeti i elektroničkim putem u sustavu e-Građani – stoji na službenim stranicama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pripada od dana podnošenja urednog zahtjeva, ako su ispunjeni uvjeti propisani za stjecanje prava. Korisniku mirovine pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pripada od prvoga dana nakon obustave isplate mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja u Republici Hrvatskoj i inozemstvu, dok korisniku zajamčene minimalne naknade pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pripada od prvoga dana nakon prestanka prava na zajamčenu minimalnu naknadu. O pravu na nacionalnu naknadu u prvom stupnju rješava područna ustrojstvena jedinica Zavoda prema prebivalištu podnositelja zahtjeva i protiv tog rješenja može se podnijeti žalba. O žalbi protiv prvostupanjskog rješenja o pravu na nacionalnu naknadu za starije osobe rješava središnja ustrojstvena jedinica Zavoda, dok se protiv drugostupanjskog rješenja može se pokrenuti upravni spor.

Nacionalna naknada od  1. siječnja 2024. iznosi 150 eura.

Nacionalnu naknadu za starije osobe isplaćuje Zavod korisniku na račun za plaćanje u banci ili putem pošte na adresu korisnika u Republici Hrvatskoj. Korisnik prava na nacionalnu naknadu za starije osobe kojem se nacionalna naknada isplaćuje putem pošte može ovlastiti opunomoćenika da u njegovo ime prima nacionalnu naknadu za starije osobe i ta punomoć vrijedi godinu dana.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

VAŽNA OBAVIJEST ZA POTROŠAČE

U prehrambenom proizvodu poznate tvrtke otkrivena opasna bakterija. Hitno se povlači s hrvatskog tržišta

DAN DRŽAVNOSTI I TIJELOVO

Plodine imaju obavijest za kupce diljem Hrvatske

VAŽNA OBAVIJEST

Veliki trgovački lanac iz prodaje povlači jedan proizvod. U njemu je tvar opasna po zdravlje

DAN DRŽAVNOSTI I TIJELOVO

Konzum ima obavijest za sve kupce

VAŽNA OBAVIJEST ZA POTROŠAČE

KTC iz prodaje povlači prehrambeni proizvod: “Ako ste ga kupili, javite se na prodajno mjesto”

Sumnja se u neispravnost u kakvoći

Iz prodaje se povlači poznati lijek. Sumnja se u njegovu neispravnost


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati