Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
tisuće hodočasnika u ludbreškom svetištu zahvalilo Bogu za dobročinstvo

FOTO “Bit će manje rastava braka, boljih i svetijih svećenika, idite kopajte, radite nešto…”

Ispred zavjetne kapele u nacionalnom euharistijskom svetištu u Ludbregu danas se okupilo nekoliko tisuća hodočasnika željnih zahvaliti Bogu za dobročinstvo. Ludbreg je tako, kao i svake godine prve nedjelje u rujnu, proslavio Svetu Nedjelju, svetkovinu Predragocjene Krvi Kristove. Krv Kristova nošena je procesiji, u amforici pod baldahinom, do svetišta gdje je, nakon što su ondje stigli, otpočelo misno slavlje koje je predvodio krčki biskup Ivica Petanjak.

Budući da domaćinstvo na ovom zavjetnom mjestu Ludbrežani dijele s Hrvatskim saborom, dobrodošlicu okupljenima izrazili su izaslanik predsjednika Sabora i akademik Željko Reiner, kao i domaći biskup Bože Radoš, nakon čega je počelo misno slavlje.

Krčki biskup Petanjek uvodno je podsjetio okupljene, ali i one pred mali ekranima i durštvenim mrežama da je svaka nedjelja novi početak.

– Nedjelja je naš kršćanski dan, jer je Isus uskrsnuo prvi dan u tjednu, to je novi početak, novo stvaranje i zato sveta euharistija koju slavimo u nedjelju ima dva važna momenta – nema nas bez euharstije i nema euharsitije bez nas. Ona je središnji sakrament Crkve, nema je ni bez nas svećenika ni vas vjernika, koji svojom molitvom i pjesmom doprinosite da Isus postane vidljivo prisutan u svijetu – poručio je, a tijekom mise kazao kako se danas sve može zlupotrijebiti i unovčiti, pa čak i grijeh.

– Volio bih da se svi vi koji štujete krv Kristovu vratite svojim domovima neobraćeni, jer ne može se čovjek obratiti kroz jednu propovijed. U životu je sve proces, ali da od ove svete euharistije do druge u svaku svetu euharistiju unesete što više sebe, svojeg ja, života, radosti i žalosti, sumnji i nadanja – kazao je krčki biskup, naglasivši kako nikad pred sobom nije imao toliko okupljenih ljudi.

– Ja sam na otocima, čuli ste za ono famozno Zrće. Ja vam kažem – crkva nije Zrće, disko, zabavište, u crkvu se ne ide da se uživa nego da se nauči živjeti, svoj križ života nositi. Nek’ ne idu u brakove, svećeništvo i redovništvo oni koji nisu spremni biti razapeti. Nema te ljubavi koja ne krvari, koje ne ostavlja ožiljke, samo razapeta ljubav je prava ljubav. Bit će manje rastava braka, boljih i svetijih svećenika, idite kopajte, radite nešto, pokajte se za svoje grijehe, ali nemojte ulaziti u nešto ako niste spremni trpjeti, svoj križ i život uzeti – poručio je okupljenima. Nedjeljnim programom završena je višednevna manifestacija koja je i ove godine u Ludbreg privukla na tisuće vjernika.

FOTO Dražen Vađunec

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

posljedica poplava

FOTO/VIDEO Kod Botova uklanjaju vagone koje je uništila Drava u nedavnoj poplavi

FOTO/VIDEO Otvoren skate park, ljubitelji adrenalina natječu se u izvođenju vratolomija

ISKUSTVO PACIJENTA

FOTO Tomo je operirao srce, kuk, bruh i koljeno: “Pomalo pijem domaće vino, a na zemlji radim od pete godine”

NAIVA U FOKUSU

FOTO Slikari preuzeli ključeve grada, počeli 30-ti Podravski motivi

Sakupljanje žira

Hrvatske šume imaju obavijest za sve građane koji žele dodatno zaraditi

Završili u kanalu

Dvije osobe teško ozlijeđene u padu s motocikla

Upišite pojam koji želite pretraživati