Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Uskoro Koprivnica dobiva novi sakralni objekt

FOTO Buduća crkva sv. Leopolda poprima impresivne obrise

Na blagdan svetog Leopolda Bogdana Mandića, 12. svibnja prošle godine, varaždinski biskup Bože Radoš je na livadi pored Pastoralnog centra u Zagorskoj ulici blagoslovio kamen temeljac za izgradnju nove župne crkve svetog Leopolda. Otprilike dva mjeseca kasnije, dakle u srpnju, počeli su radovi na izgradnji spektakularnog sakralnog objekta koji s brijega nadgleda podravsku metropolu. S obzirom na lokaciju buduće crkve, bilo je potrebno napraviti potporne zidove, nakon čega su na red došli temelji.

Srećom, vrijeme je radnike služilo te su se radovi odvijali planirano, a usporedno s njima, krajem listopada, u Vinogradskoj je ulici počela i obnova fasade na kapeli svetog Leopolda. Krajem godine zidovi su podignuti te su se počeli nazirati obrisi nove crkve, koja već sada izgleda doista impresivno. Proteklog su tjedna tako kraju privedeni radovi na kapelici, koja je dobila novu izoliranu fasadu i ugodnu žutu boju, što je župa financirala iz vlastitih sredstava, ali su privedeni kraju i betonski radovi u Zagorskoj, što znači da na red dolazi postavljanje krovišta buduće župne crkve svetog Leopolda. U razgovoru s Dominikom Vukalovićem, župnikom Župe svetog Leopolda Bogdana Mandića, doznali smo kako je riječ o vrlo zahtjevnom procesu, no jednom kada sve bude gotovo, izgledat će prekrasno.

Crkva će imati oko 140 sjedećih mjesta

– Crkva neće imati uobičajeni strop, nego će se iz podnožja vidjeti drveni krov, što će davati jednu posebnu toplinu i ugođaj. Jednako tako, crkva neće imati vitraje, već aluminijsku stolariju koja je prilično skupa. Troškove izgradnje pretežito snosi Varaždinska biskupija, no svaka je donacija i u bilo kojem obliku dobrodošla – napomenuo je župnik te dodao kako su mnogi već pomogli svojim donacijama, bilo novčanim, bilo u obliku građevinskog materijala, a među njima su i brojni hodočasnici iz drugih župa.

– Mislim da je to vrlo lijepa gesta. Recimo, nekome bi se jednog dana baš u ovoj crkvi mogao vjenčati član obitelji, sin ili kćer pa će moći reći „i ja sam malenim dijelom sudjelovao u njenoj izgradnji” – kaže župnik Vukalović koji nam je ujedno otkrio kako će crkva imati otprilike 140 sjedećih mjesta te naglasio kako jedva čeka da se u cijelosti izgradi.

Ono što već znamo je da će imati oblik latinskog križa te da će se prostirati na 400 metara kvadratnih. Bit će to spoj starinskog i modernog dizajna koji je osmislio pročelnik Hrvatskoga instituta za liturgijski pastoral, prečasni Mario Kopjar. Župnik Vukalović vjeruje kako bi krovište moglo biti gotovo do Uskrsa, a ukoliko će sve ići po planu, buduća bi crkva, godinu dana nakon što je blagoslovljen kamen temeljac, trebala biti pod krovom te zatvorena stolarijom. Jednom kada bude u potpunosti izgrađena, na red dolazi gradnja zvonika koji će od crkve biti fizički odvojen, ali i znatno viši.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

INTERESA ZA KUPNJU ČRNE GORE NEMA

Hrvatske šume smanjile cijenu, ali uzalud. Kultni restoran ponovno ide u zakup

ĐURĐEVAČKI VIJEĆNICI ODLUČILI

Plaće djelatnicima gradske uprave idu gore, onima s visokom stručnom spremom i za 20 posto

VAŽNA OBAVIJEST TRGOVAČKOG LANCA

Konzum iz prodaje povlači suhomesnati proizvod poznate kompanije. Svim će kupcima biti vraćen novac

Nema napretka u pregovorima oko povećanja plaća, i sindikat i osnivač čvrsti u stavovima

Mirenje propalo, odluka o štrajku u križevačkom vrtiću odgođena za petak

DRUŽENJEM U ŠTAGLJU TRI IGRAČICE OPROSTILE SE OD PODRAVKE

Larissa Kalaus odlazi u Mađarsku, Lea Franušić u jaku rumunjsku ligu

PALETA "TLAKAVACA" PALA S TERETNOG VOZILA

VIDEO Betonski opločnici rasuli se po državnoj cesti, policija regulira promet


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati