Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
svoj je hobi doveo do perfekcionizma

Đuro je usavršio tehniku izrade jabučnog octa, ovo je njegova tajna

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Đuro Janči poznati je đurđevački ilustrator, karikaturist, fotoamater, dizajner i pjesnik kojem je proizvodnja jabučnog octa već godinama hobi. Janči je svoj hobi očito doveo do perfekcionizma jer je na nedavno održanoj 14. međunarodnoj izložbi rakije te pripravaka od rakije i octa zaslužio zlatnu medalju za svoj jabučni ocat iz 2020. godine. Prvi puta u povijesti dogodilo se da je jedan jabučni ocat odnio zlatnu medalju u Kalinovcu, a Janči je iznimno ponosan na svoj pothvat.

– Prije sam osvajao brončane i srebrne medalje, a sada je konačno stiglo i zlato. Na izložbu sam se prvi puta zapravo prijavio iz inata. Šogor je u goricama godinama radio jabučni ocat i uvijek se nekako posprdno odnosio prema mom radu i mojoj tehnici proizvodnje pošto sve radim u flašama. No, sada se potvrdilo da je moja tehnika prava – kazao je Janči koji jabučni ocat radi za vlastite potrebe te za obitelj i prijatelje, a time se bavi već godinama.

-Moj jabučni ocat pravi je ekološki i pravim ga isključivo od starinskih sorti jabuka koje rastu u dvorištu. Nekoć sam u dvorištu imao devet takvih jabuka, sada su ostale njih četiri, ali to je sasvim dovoljno. Ključno je da te jabuke nikada nisu tretirane, to su stara stabla i njihova krošnja ide visoko u zrak. Bez obzira na to što ih nikada ne špricam, svake godine dobro rode – otkrio je Janči, koji ocat radi po starinskoj metodi.

– Poberem jabuke, ali samo one koje nisu oštećene. Režem ih pa stavljam u mali sokovnik gdje ih sameljem i potom krutu tvar odbacujem na jednu, a sok na drugu stranu i stavljam ga u boce. Ondje sok stoji danima i fermentira, a radi se to prirodnim tijekom bez konzervansa i bistrila. Prirodni jabučni ocat karakterizira i talog koji se stvori ako stoji neko vrijeme, a on se stvori i ako filtrirate ocat. Taj proces traje između dva i tri mjeseca ako radim ocat za osobnu upotrebu, a ako idem na izložbe, onda ga ostavljam da dozrijeva i odstoji duže – istaknuo je Janči koji smatra da su izložbe poput one u Kalinovcu izvrsne jer svake godine nešto novo nauči.

– U početku sam znao pomalo eksperimentirati, a kada sam prvi puta poslao uzorke na izložbu, ukazano mi je gdje griješim. Prihvatio sam sugestije stručnijih od mene, učio i ponešto mijenjao, a rezultat toga je ovogodišnja zlatna medalja – zaključio je Janči.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

ALFA I OMEGA KRIŽEVAČKOG KLUBA

Vitomir Mijić: “Ne bojimo se uspjeha, ukaže li se prilika spremni smo i za prvu ligu”

VALENTA ŠTEFOJIĆA, AUTORA TORNJA U MAJURCU, JAKO JE POTRESLO NJEGOVO RUŠENJE

VIDEO ‘Kad sam ga gradio tresao sam se od umora, ali bio sam sretan. Sada je moj život završen’

POPULARNA BOŽIČNA ZVIJEZDA

Raste pola godine, a za Božić uvijek procvjeta

u iznosu od 45 eura

Podravska općina uskoro počinje s podjelom vrijednih poklon bonova umirovljenicima

POTVRDILI IZ HŽ-A:

Zbog izgradnje pothodnika dio državne ceste dva će mjeseca biti zatvoren za sav promet

OPĆINA KALINOVAC:

Komunalni redar vrši kontrolu čišćenja snijega, izbjegnite novčane kazne

Upišite pojam koji želite pretraživati