Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
svoj je hobi doveo do perfekcionizma

Đuro je usavršio tehniku izrade jabučnog octa, ovo je njegova tajna

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Đuro Janči poznati je đurđevački ilustrator, karikaturist, fotoamater, dizajner i pjesnik kojem je proizvodnja jabučnog octa već godinama hobi. Janči je svoj hobi očito doveo do perfekcionizma jer je na nedavno održanoj 14. međunarodnoj izložbi rakije te pripravaka od rakije i octa zaslužio zlatnu medalju za svoj jabučni ocat iz 2020. godine. Prvi puta u povijesti dogodilo se da je jedan jabučni ocat odnio zlatnu medalju u Kalinovcu, a Janči je iznimno ponosan na svoj pothvat.

– Prije sam osvajao brončane i srebrne medalje, a sada je konačno stiglo i zlato. Na izložbu sam se prvi puta zapravo prijavio iz inata. Šogor je u goricama godinama radio jabučni ocat i uvijek se nekako posprdno odnosio prema mom radu i mojoj tehnici proizvodnje pošto sve radim u flašama. No, sada se potvrdilo da je moja tehnika prava – kazao je Janči koji jabučni ocat radi za vlastite potrebe te za obitelj i prijatelje, a time se bavi već godinama.

-Moj jabučni ocat pravi je ekološki i pravim ga isključivo od starinskih sorti jabuka koje rastu u dvorištu. Nekoć sam u dvorištu imao devet takvih jabuka, sada su ostale njih četiri, ali to je sasvim dovoljno. Ključno je da te jabuke nikada nisu tretirane, to su stara stabla i njihova krošnja ide visoko u zrak. Bez obzira na to što ih nikada ne špricam, svake godine dobro rode – otkrio je Janči, koji ocat radi po starinskoj metodi.

– Poberem jabuke, ali samo one koje nisu oštećene. Režem ih pa stavljam u mali sokovnik gdje ih sameljem i potom krutu tvar odbacujem na jednu, a sok na drugu stranu i stavljam ga u boce. Ondje sok stoji danima i fermentira, a radi se to prirodnim tijekom bez konzervansa i bistrila. Prirodni jabučni ocat karakterizira i talog koji se stvori ako stoji neko vrijeme, a on se stvori i ako filtrirate ocat. Taj proces traje između dva i tri mjeseca ako radim ocat za osobnu upotrebu, a ako idem na izložbe, onda ga ostavljam da dozrijeva i odstoji duže – istaknuo je Janči koji smatra da su izložbe poput one u Kalinovcu izvrsne jer svake godine nešto novo nauči.

– U početku sam znao pomalo eksperimentirati, a kada sam prvi puta poslao uzorke na izložbu, ukazano mi je gdje griješim. Prihvatio sam sugestije stručnijih od mene, učio i ponešto mijenjao, a rezultat toga je ovogodišnja zlatna medalja – zaključio je Janči.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

vrući županijski 'mercato'

Drnjančani Starigradu oteli najvećeg bisera, ovi uzvratili s pet novih imena, pojačale se i Močile

SAVJETI

Ako želite triput više plodova u svom vrtu, pospijte biljke ovim sastojkom

MAČKA ĐURĐA I PAS BEZ ŠAPE ĐURO ODLIČNO SE SLAŽU

VIDEO Božidar: “Mislim da je moja Đurđa dvospolac. Ima muški i ženski spolni organ”

VEĆ GODINAMA MUČI JU OSTEOPOROZA

VIDEO Marija: “Ne dam se makar me kosti bole, a čak sedam puta su me operirali”

otkrivaju se karte

Lepinjica u Azerbajdžan, želje bivši slavenaši, ali i dobro poznata krila. Evo tko je sve u igri

Nastavili tradiciju

FOTO Svetom misom i paljenjem krijesa proslavili Ivanje


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati