Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

FOTO Globalna kampanja “Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama” u našoj županiji

Globalna kampanja “Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama” odvija se u 200 zemalja svijeta, pa tako uspješno i u Hrvatskoj, a ove je godine obilježeno 10 godina kampanje.

KRIŽEVCI

U Križevcima je na Strossmayerovom trgu, jučer, 14. veljače obilježena 10-ta godišnjica kampanje Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama u organizaciji Udruge „HERA“. Riječ je o svjetskoj kampanji koju je pokrenuo aktivistički pokret V-day 2012. godine predvođen aktivistkinjom Emom Ensler, kao poziv na akciju i odgovor na zastrašujuću statistiku, navode na službenim stranicama grada Križevci.

Naime, samo u Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna je žena fizički zlostavljana, svake godine prijavi se oko 20 tisuća slučajeva nasilja, a sve veći broj žena ubijaju njihovi partneri.

Podršku kampanji pružili su brojni građani, a među njima i gradonačelnik Mario Rajn i pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel. Kampanji su se pridružile i Križevačke mažoretkinje plesnom koreografijom na himnu kampanje„Break the chain“. Ovogodišnji moto je „Ustanimo za slobodu!“ kojim je cilj kreirati novu kulturu u kojoj nema nasilja, u kojoj se razvija suosjećanje i solidarnost, bori protiv nejednakosti i čuva planet Zemlja.

Strossmayerov trg Križevci

KOPRIVNICA

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova je u okviru sudjelovanja u globalnoj kampanji „Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama“ organiziralo tribinu „Zajedno protiv nasilja u obitelji“. Predsjednica Povjerenstva Verica Rupčić je naglasila: „Obično se organiziraju plesne točke u znak prosvjeda protiv nasilja, što smo proteklih godina i mi organizirali, a ovaj puta smo odlučili organizirati tribinu s ciljem konkretnog ukazivanja na problematiku nasilja, na nužnost prevencije, ali i na mehanizme rješavanja i pomoći žrtvama nasilja. Osnovna misao nam je pomoći prije svega ženama, kako bi shvatile da nisu same u trenucima kad im je teško i kad su izložene nasilju i da postoji stvarna volja i ljudi, koji će im pomoći.“

O različitim aspektima nasilja, prije svega o prevenciji govorila je Maja Gregurović, policijska službenica za planiranje i nadzor te za prevenciju u Uredu načelnika. Sudionice su se aktivno uključile svojim iskustvima, saznanjima i pitanjima, što je doprinijelo kvalitetnom tijeku tribine.

FOTO: Nikola Wolf, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI