Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Novi slučaj nelegalne gradnje gradske vlasti

FOTO I Tursku kulu grad je izgradio bez potrebnih dozvola

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Turska kula u Đurđevcu, koja je prije pet godina izgrađena nedaleko od utvrde Stari grad i svojevrsnog zoološkog vrta s devama, očito je još jedan primjer nelegalne gradnje u režiji Grada Đurđevca. Po svojim dimenzijama za objekt kao što je Turska kula potrebno je ishoditi građevinsku dozvolu, a nakon izgradnje i uporabnu dozvolu, na što su nas upozorili građani koji su vrlo dobro upućeni u zakon o gradnji.

– Ako Grad može bez dozvole graditi objekte kao što je Turska kula, onda neka se i nama dozvoli da po Bilogori u svojim vinogradima gradimo takve objekte u turističke svrhe. Ova gradska vlast misli da može raditi što hoće, a istovremeno od građana zahtijeva da se poštuju svi propisi – ističe jedan od Đurđevčana koji je vrlo dobro upućen u Zakon o gradnji.   

Gradska vlast ne misli da je tako pa se i dalje opravdava da im dozvole nisu potrebne.

– Turska kula je instalacija koja nije trajno povezana s tlom i kao takva ne podliježe Zakonu o gradnji, dio je cjeline tematskog parka Hrvatska Sahara koji obuhvaća i povijesno naselje s crkvicom i kućicama. Turska se kula ne koristi u svrhu boravka ljudi, niti u nju ulaze turisti, već ona svojim izgledom nadopunjava povijesnu priču i uljepšava vizuru oko utvrde Stari grad – tvrde u gradskom Upravnom odjelu za prostorno planiranje, uređenje i komunalne djelatnosti.

No, od županijskog Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju, zaštitu okoliša i zaštitu prirode, koji je zadužen za izdavanje građevinskih dozvola, dobili smo sasvim suprotno tumačenje prema kojem je nedvojbeno da je Grad za Tursku kulu morao ishoditi dozvole.

– Zakon o gradnji definira pojam građevine iz čije se definicije iščitava da je za građevinu kao što je Turska kula potrebno ishoditi građevinsku dozvolu, a nakon završetka građenja i uporabnu dozvolu. Prema službenoj evidenciji ovog upravnog tijela, nema podataka da je za Tursku kulu zatražena građevinska dozvola. Napominjemo da se građevina Turska kula ne nalazi u području koje je prostornim planom označeno kao tematski park unutar kojeg bi se mogle graditi takve građevine. Treba istaknuti i kako je Turska kula izgrađena na komunalnoj građevini, odnosno retencijskom bazenu s crpnom stanicom i kišnim preljevom, a te se građevine nalaze u sustavu javne odvodnje za čije je građenje izdana građevinska dozvola – navode u županijskom Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju, zaštitu okoliša i zaštitu prirode.

Poslali smo upit i Državnom inspektoratu o spornoj situaciji. – Zahvaljujemo na upitu koji ujedno smatramo prijavom. Naime, do Vašega upita Državni inspektorat nije zaprimio prijavu koja bi se odnosila na navedenu lokaciju. Stoga smo Vaš dopis zaprimili kao predstavku temeljem koje građevinska inspekcija Državnoga inspektorata obavlja inspekcijski nadzor. Po okončanju nadzora izvijestit ćemo Vas o utvrđenom – odgovorili su nam iz Državnog inspektorata.

FOTO: Dinko Borozan

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

STRAŠAN ZLOČIN U CENTRU GRADA ŠOKIRAO KOPRIVNIČANCE

FOTO Osumnjičeni za razbojništvo u pritvoru, vlasnika ljekarne oštetili za 30 tisuća eura

DETALJI SUDARA U ĐURĐEVCU

FOTO Tri osobe ozlijeđene u prometnoj nesreći, jedna teško

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Težak sudar, dvije osobe prevezene u bolnicu

novo raskrižje stvara brojne probleme

FOTO “Živimo u opasnosti, ne možemo u svoje dvorište!”

IZGRAĐEN S VELIKIM MANAMA

FOTO Novi je most opasan za promet, posebice za bicikliste i pješake

ĐURĐEVAČKI LIMITATOR

Bjelovar, Koprivnica, Križevci i Đurđevac kroz trgove

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI