Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
IMA DVIJE TISUĆE SADNICA u dva plastenika

FOTO Jagode uranile mjesec dana, Marija: Prije smo ih uzgajali na otvorenom, no sada je to postala prava lutrija

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Jagode su ove godine uranile dobrih mjesec dana. Već prije desetak dana prvi primjerci podravskih jagoda mogli su se pronaći na tržnicama, a ovih dana tržnice će se tek zacrveniti. Uzgojem jagoda već se godinama bavi Marija Tkalčec iz Otrovanca kraj Pitomače, koju se svakog četvrtka može pronaći na đurđevačkoj tržnici.

– Svake sezone sam prva u Đurđevcu s jagodama. Sezona je krenula još prošli tjedan, a sada je već u punom jeku. Doduše, sada je sunce zašlo i dosta je hladno, što jagodama prilično smeta. Šok im je sada jer su nakon razdoblja toplog vremena stigle hladnoće. Sad budu malo usporile, ali jednom kada se zametnu, razvit će se one i sazreti premda nema sunca. Možda neće imati onu očekivanu slatkoću, ali bit će normalne, crvene boje i razvijat će se nešto sporije – otkrila je Tkalčec koja mjericu od pola kilograma jagoda prodaje po tri eura, a ističe da je to gotovo ista cijena kao prošle godine.

Velika razlika

– Jagode su stigle sigurno mjesec dana prije nego prošle godine. Sezona jagoda traje možda nešto više od mjesec dana, tako da očekujem da će ih u ponudi biti do sredine svibnja. Lani smo tek u petom mjesecu počeli brati jagode, a ove smo godine prve ubrali već 6. travnja. Ljudi se čude kako su stigle tako rano, a mnogi ističu da im je na placu sve skupo – kazala je Tkalčec koja je zamijetila da se u trgovačkim centrima već prodaju uvozne jagode po puno nižoj cijeni.

– U dućanu ljudima nije skupo, a razlika u okusu između domaćih i tih uvoznih jagoda je nemjerljiva. Velika je razlika, jagode u dućane dolaze iz hladnjača i kada se promijeni temperatura, te jagode ne mogu stajati i ne mogu biti fine kao naše. Domaće jagode puno su slasnije. Mi također ne forsiramo špricanje. Zadnji put smo špricali kada su jagode bile u cvatnji, a to je i više od mjesec dana prije nego što počnemo s berbom – rekla je Tkalčec koja se uzgojem jagoda bavi već dugo, a posljednjih godina uzgaja ih isključivo pod plastenicima.

Samo plastenici

– Imam dvije tisuće sadnica u dva plastenika. Prije smo jagode uzgajali na otvorenom, no sada je to postala prava lutrija i ne da nam se kockati. Klimatski se sve promijenilo. Vjetar, mraz, pa i tuče u ovo doba godine nisu rijetkost, a kada bude previše kiše, jagode mogu početi truliti. Tako da izvan plastenika ni ne pomišljamo na proizvodnju. Snaha i ja radimo u plastenicima, same poberemo i ne trebaju nam radnici, a prodajem ih ovako na malo, uglavnom na tržnici – istaknula je Tkalčec.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

projekt aglomeracije ludbreg pomaknuo se s mrtve točke

Prvi korak napravljen, realizacija još upitna

PODRAVSKI NA MJESTU DOGAĐAJA

UPRAVO Izbio požar u obiteljskoj kući, dječak spriječio katastrofu

POKAZNA VJEŽBA

FOTO Djeca pokazala svoje vatrogasne vještine

podravsko naselje dobilo svoj prvi suvenir

VIDEO Vlado je od pčelinjeg voska napravio repliku zvonika

PODRAVSKI NA MJESTU DOGAĐAJA

UPRAVO Težak sudar dvaju kombija. Dvije osobe prevezene u bolnicu

NA AUTOCESTI KOD ZAGREBA STRADAO 37-GODIŠNJAK IZ PODRAVINE, LIJEČNICI MU AMPUTIRALI NOGU

Otac stradalog Kloštrana: “Otpeljao mi je zdravog sina, a vratio invalida”


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati