Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
ZLATKO ŠIMČIĆ O PROBLEMIMA S KOJIMA SE SUDAČKA KOMISIJA BORI

FOTO ‘Malo nas je, tražit ćemo veće takse, a u Elitnoj ligi pomoći će nam zagrebački suci’

Ovaj intervju objavljen je u tiskanom izdanju Podravskog lista

Nije tajna, suci su često na meti publike. Ne samo u profesionalnom, već i amaterskom nogometu, gdje su uzbuđenja nerijetko još veća, a glave navijača „zagrijanije“. Nekad su kritike opravdane, vrlo često one su bez nekog čvrstog uporišta, ali riječ je o zanimanju koje nije za svakoga. Stoga nas ne čudi podatak da je sudaca sve manje, a iznimka nije ni Koprivničko-križevačka županija, gdje čelnici Saveza muku muče s brojem djelitelja pravde. Brine to i klubove, pogotovo one vezane uz buduću Elitnu ligu, jer mnogi su u strahu da kvaliteta suđenja neće biti na razini tog ranga natjecanja.

Ipak, straha nema, tvrdi Zlatko Šimčić, predsjednik Komisije nogometnih sudaca u našoj županiji. Ljudi u crnom, kako ih se popularno naziva, rijetko izlaze u javnost pa smo stoga Šimčića, koji je nekad sudio u Prvoj HNL, maksimalno iskoristili i prenijeli sve ono na što nam se klubovi iz kola u kolo žale. Kazao je da su greške sastavni dio svakog posla, no da one nisu namjerne, a i da ih je sve manje, unatoč tome što je manje i sudaca. Otkrio nam je i neke novosti koje nas čekaju od nove sezone, a više o svemu doznajte u nastavku.

PL: Za početak, kakva je situacija sa sucima u našoj županiji? Po tom pitanju muče se sve regije pa možemo pretpostaviti da je isto i kod nas…
Sudaca nikad dovoljno. Baratamo brojkom između 50 i 60 sudaca, što je malo. Pokrivamo se koliko možemo, a mislim da, usprkos tome, radimo dobar posao. Optimalno bi bilo da nas ima stotinjak, znači da nas je dvostruko više. Nedavno je bio jedan od tečaja, na njemu smo imali 12 kandidata, od tog broja njih 11 sudi i dobro su se snašli. To su mladi sportaši koji još uvijek igraju i po nekim klubovima, ali su odlučili uči i u sudačke vode i na dobrom su putu.

PL: Dakle, imamo malo sudaca, a puno liga i utakmica. Kako to uskladiti, kako to riješiti?
To je vječita borba. Bilo bi idealno da naši suci nisu na višim listama i da ih sve imamo na dispoziciji kroz cijeli vikend. Međutim, svi oni teže višem, sude i pionire, kadete, juniore na regionalnim razinama, sude treću, četvrtu ligu i onda se sve, da se tako izrazim, rastepe. Kažem, da ih imamo sve na hrpi tijekom vikenda, bilo bi optimalno.

PL: Dojam je da je nekad, ipak, bilo više sudaca. Zašto ih sad nema i kako to nadoknaditi?
To je istina. Kad sam ja sudio bilo nas je otprilike 120, sad tu brojku možemo samo sanjati. Više je razloga, mnogi rade pa ne stignu, neki izgube volju i odustanu, neki se više ne žele baviti tim poslom zbog prozivanja, neki imaju privatne obaveze i tako dalje. Nije tajna da su suci uvijek na meti, ali ne mogu reći da svi ovi naši mladi suci imaju neki pritisak. Moraju obaviti obaveze koje od njih tražimo i ako u tom uspiju, znači da su spremni za ovaj posao.

PL: Dolazi nam Elitna liga, pričali smo s gotovo svim klubovima i većina njih naglasila nam je da se najviše boje suđenja. Imaju li razloga za to?
Pa ne bih rekao. Imamo dobre suce i sutkinje, samo je problem u toj brojci. No imamo i za to rješenje. Razgovarao sam s predstavnikom sudaca Zagrebačke županije i ako će nam nedostajati sudaca, uzet ćemo iz njihovog saveza po kolu dvije trojke, a sve kako bi rasteretili naše dečke. To su prošle sezone radili Varaždinski i Međimurski savezi, jer, također, nemaju dovoljan broj sudaca.

PL: Znači, istinita su ta ‘šuškanja’ o sucima iz drugih saveza u našim amaterskim ligama?
Jesu i oni bi prije svega sudili tu Elitnu ligu. Riječ je o neutralnim sucima koji ne poznaju naše igrače ni predstavnike klubova, što je dobro, i oni bi sudili ove jače utakmice, odnosno derbije. Predsjednik Saveza, Robert Markulin, rekao je da imamo zeleno svjetlo i neka dogovorimo tu suradnju, koja će biti dobra. Kažem, ovisno o kolu, procijenit ćemo koliko trojki nam treba.

PL: To bi onda bila odluka zbog nedovoljnog broja sudaca ili straha da neće dobro odraditi svoj posao?
Prvenstveno zbog manjka sudaca, ali i kako bi malo rasteretili naše suce. Svi imaju velika očekivanja od te Elitne lige, koja će biti vrlo dobra i jaka, i na našim mladićima sigurno će biti određena doza opterećenja. Mislim, sudit će oni te utakmice i imat će veliku odgovornost, ali cilj je da nakon njih ne bude nikakvih repova i da se imena naših sudaca ne provlače danima nakon utakmice. Zato će nam tu pripomoći iz Zagrebačkog saveza.

PL: Žale se i klubovi iz nižih liga da im često sudi po jedan sudac, što smatraju nepravednim?
Teško je to uskladiti dok imamo ovako mali broj sudaca, koji su raspršeni po više liga, čak i izvan naše županije. Zadnje sezone nije bilo puno utakmica s jednim sucem, gledali smo da to izbjegavamo, ali ponekad ne možete, jer i oni vikendom često imaju druge obaveze, pričesti, firme, svadbe i tako dalje. Ako dođemo u takvu situaciju, onda na te utakmice stavljamo starije, iskusnije suce.

PL: Također, zabrinjavajuće je što naša županija nema sudaca po višim ligama, višim rangovima?
Da, malo se osipalo sve to. Imali smo nekoliko kandidata koji su bili vrlo zanimljivi, međutim, odustali su od svega. Trenutno imamo dvojicu vrlo talentiranih sudaca i tu moram pohvaliti Karla Rupčića, koji je bio odličan na svim testiranjima na nivou HNS-a i kao takav prešao je u skupinu talentiranih sudaca pa bi od sljedeće sezone trebao biti na trećem stupnju natjecanja, odnosno na Drugoj NL. Dakle, od njega imamo velika očekivanja. Jasno, tu su Ivana Martinčić i Sanja Rođak-Karšić, koje su na najvišem nivou hrvatskog nogometa, a imamo i Mateja Mađarića, koji je pomoćni sudac u drugom stupnju natjecanja, odnosno u Prvoj HNL. Također, spomenuo bih i Nikolu Ferenčića koji je bio dobar na svim testiranjima, a koji je pomoćni sudac u trećem stupnju natjecanja.

PL: Znači, talenata ima?
Ima, to nije upitno. Samo treba puno raditi, učiti i neće biti problema. Uz sve to potrebna je i volja za onim čime se baviš pa rezultat neće izostati. Primjerice, prošle polusezone, osim već spomenutog Rupčića, naglasio bih imena Nikole Sabolića i Marija Bruneca, koji su bili vrlo dobri. Iznijeli su neke važne derbije iza kojih nije bilo problema. Općenito gledano, nemamo loše suđenje, ali grešaka će uvijek biti, jer one su sastavni dio sporta. Najvažnije je da te greške nisu namjerne, u tom je slučaju sve prihvatljivo.

PL: Dok se gleda šira slika, ispada da su naši najbolji suci ustvari sutkinje. Tu mislimo na Ivanu Martinčić i Sanju Rođak-Karšić.
Tako je, ali treba naglasiti da one cijelu prošlu polusezonu nisu uopće sudile u našoj županiji. One sude HNL, Ligu prvakinja, neke inozemne turnire, Europska i Svjetska prvenstva i većim dijelom godine su na drugim nogometnim terenima, a ne na našim. Nedostupne su nam, da se tako izrazim.

PL: Jesu li one pokrenule val popularnosti suđenja kod djevojaka, jer vidimo da ih je sve više?
U pravu ste. Sve se one manje-više znaju. Ivana i Sanja su naše perjanice i možemo pretpostaviti da su neke cure došle upravo zbog njih. Trenutno imamo dvije cure koje su se uključile u zadnji tečaj, riječ je o bivšim sportašicama i vidjet ćemo kako će se snaći u ovom svijetu. Vrijeme će pokazati…

PL: Može li se znati koliko suci zarađuju po amaterskim ligama, recimo u Elitnoj ligi?
Sudačke takse sad su se digle na svim rangovima i pokušat ćemo s našim Savezom dogovoriti da se podignu i kod nas. Što se tiče Elitne lige, uzet ćemo primjer Varaždina, gdje glavni sudac ima 80 eura, pomoćni 60, ali oni nemaju putne troškove. Slično je i u Međimurju. Možda bismo mi išli na 70 eura za glavnog suca, 50 za pomoćnog, jer moramo imati putne troškove kad je udaljenost od jednog do drugog kraja županije prilično velika. Ali kažem, to je sve tek u planovima, odluka se mora donijeti. Sukladno tome, cifra se u određenom postotku smanjuje kako se ide niže po rangovima.

PL: To je onda dobar posao u kojem se preko vikenda može lijepa svota staviti u džep?
Možemo reći da je. Suci sude i niže uzraste, znaju imati po nekoliko utakmica preko vikenda i da se zaraditi. Samo treba volje i vremena. A sukladno tome, nadamo se da ćemo dobiti još novih sudaca, koji su nam neophodni.

PL: Za kraj, pitaju se navijači, ako se sankcioniraju igrači zbog nekih grešaka, zašto se ne sankcioniraju i suci?
Sankcioniraju se, ali ne odsustvom, jer nas je malo, već ih pošaljemo u niži rang da se malo ohlade, da malo razmisle. Maknuti s utakmica ih ne možemo, jer bismo onda bili u još većim problemima s obzirom na to da nas ionako nema dosta.

FOTO: Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Ljeto na zrinskom je počelo

VIDEO Prepun centar Koprivnice pjeva s Tonyjem u glas

jaka provjera pred put u austriju

FOTO Jelić Balta se raspucao protiv BiH viceprvaka, Zrinjski, ipak, ostao neporažen

MATURALNA VEČER

FOTO/VIDEO Maturanti zablistali u svečanim modnim izdanjima


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati