Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Tu, među nama

FOTO Marino: Vatrogasci mi nisu htjeli iznajmiti dom jer sin ženi Romkinju!

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Kada je Marino Sisek (40), koji je bio dugogodišnji vatrogasac, zvao predsjednika DVD-a Gorica – Grbaševec da mu iznajmi Vatrogasni dom za sinovu svadbu, neugodno se iznenadio kad je za to dobio odbijenicu jer kako mu je objašnjeno više nije vatrogasac. No, u pozadini, po Marinovom mišljenju, stoji nešto mnogo gore.

– Siguran sam u jedno – Dom nisam dobio jer je moj sin oženio Romkinju i ova odluka donesena ne na temelju diskriminacije. Drugog razloga ne može biti – naveo je Marino Sisek, koji je, kako kaže, duboko povrijeđen ovom odlukom.

Njegovo nezadovoljstvo još je veće zbog činjenice da je i sam bio vatrogasac 23 godine, da su vatrogasci bili njegov pradjed, djed i otac.

– Uz sve to, svi su oni sudjelovali u gradnji ovog Doma, svojim su ga rukama gradili. Bio sam aktivni vatrogasac dulje od dva desetljeća. Istina, iščlanio sam se jer se nisam slagao s nekim odlukama u DVD-u, ali da moji sin ne može imati svadbenu proslavu u Domu koji su gradili moji preci – ta odluka može biti samo na temelju toga što je moja snaha Romkinja. Onaj tko je odlučivao nije u obzir uzeo to da je ona jedna divna osoba, obrazovana, nego je promatrana na osnovi etničke pripadnost i na temelju tog donesena je odluka – ogorčen je bio Sisek.

Ogorčeni su i sami mladenci koji su razgovarali s nama, ali su nas zamoli da im ne otkrivamo identitet.

S molbom za iznajmljivanje Doma Marino se obratio Edi Pepelku, predsjedniku DVD Gorica – Grbaševac, a kaže da je on već i prije komunicirao sa zadrškom i ljutitim tonom.

– Zvao sam ga i najpristojnije zamolio za Dom, a on je odmah bio vrlo otresit. Ne znam ljuti li se on što na mene, ali zvao sam ga da kao mještanin sela proslavim sretan dan svoje obitelj u jedinom javnom prostoru u mjestu – naveo je Marino Sisek.

Predsjednik DVD-a Gorica – Grbaševec Edo Pepelko odbacuje tvrdnje da je odluka bila vezana uz etničku pripadnost mladenke.

– Upravni odbor donio je odluku da se Dom iznajmljuje sam članovima, i tak smo postupili. Marino Sisek nije član Društva i nismo mu dali dozvolu da tamo bude svadba, nema to veze što mu je snaha Romkinja – kazao je Edo Pepelko.

Na naše pitanje zašto se onda Marinu nije prodala članska iskaznica, koja, usput rečeno, dođe samo šest eura i iznajmio Dom, predsjednik Pepelko kratko je odgovorio:

– Nama takvi članovi ne trebaju, on i sin htjeli  su kupiti ulaznicu prošle godine u 23 sata u vidno pijanom stanju – tvrdi.

Suočili smo s tom izjavom i Marina koji je kazao da je bila fešta i da su svi pili, pa tako i predsjednik te da tu ne vidi opravdan razlog za odbijanje članstva.

U cijelu priču umiješao se i načelnik Općine Danimir Kolman, koji je naveo da je njegov stav da svaki mještanin ima pravo dobit Dom, bez obzira na to tko njime upravlja, a i on je izrazio sumnju da razlog odbijanja ne leži samo u činjenici da nitko od njih nije član DVD-.a. – Dom u Gorici jedini je u općini kojim ne upravlja Općina nego DVD, iako je i Općina u njega ulagala. Postoje tarife po kojima se domovi iznajmljuju, a općinske domove mogu iznajmiti naši mještani, koji imaj popust, kao i oni koji ne žive ne području općine – tako je trebalo biti i u ovom slučaju. Poznajem Marina i smatram da je on savjestan mještanin, a ako se netko boji da bi se nešto u Domu moglo oštetiti, takva je opasnost uvijek postojala. No, onaj tko iznajmi Dom ima obavezu vratiti ga u stanju u kakvom ga je našao. Bojim se da je razlog to što se Dom nije iznajmio mnogo problematičniji te ima veze s etničkom pripadnošću. To bi bilo strašno – naveo je Danimir Kolman, načelnik Općine Rasinja.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

POVEĆANJE PRIMANJA ZA DRŽAVNE SLUŽBENIKE I NAMJEŠTENIKE

Velika skupina građana u rujnu dobila veću plaću

Damir Jagić predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja:

Samodostatnost Hrvatske u svinjskom mesu nije 50 nego 20 posto, a svinjetinu ćemo uskoro plaćati suhim zlatom

KRVAV KRAJ DRUŽENJA U KRIŽEVCIMA

Doznajemo: Tri se pijana “prijatelja” izbola noževima, jedan je u teškom stanju

KOPRIVNIČKI PLAC

VIDEO Stigli prvi kesteni, skuplji su od kilograma svinjske vratine

KOMING IMA 130 DANA

FOTO/VIDEO Stigli strojevi, počelo uređenje igrališta kojeg s nestrpljenjem očekujemo

Posao nude i na sjeveru hrvatske

Jedan od najvećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj traži više od 100 radnika

Upišite pojam koji želite pretraživati