Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Tu, među nama

FOTO Marino: Vatrogasci mi nisu htjeli iznajmiti dom jer sin ženi Romkinju!

Kada je Marino Sisek (40), koji je bio dugogodišnji vatrogasac, zvao predsjednika DVD-a Gorica – Grbaševec da mu iznajmi Vatrogasni dom za sinovu svadbu, neugodno se iznenadio kad je za to dobio odbijenicu jer kako mu je objašnjeno više nije vatrogasac. No, u pozadini, po Marinovom mišljenju, stoji nešto mnogo gore.

– Siguran sam u jedno – Dom nisam dobio jer je moj sin oženio Romkinju i ova odluka donesena ne na temelju diskriminacije. Drugog razloga ne može biti – naveo je Marino Sisek, koji je, kako kaže, duboko povrijeđen ovom odlukom.

Njegovo nezadovoljstvo još je veće zbog činjenice da je i sam bio vatrogasac 23 godine, da su vatrogasci bili njegov pradjed, djed i otac.

– Uz sve to, svi su oni sudjelovali u gradnji ovog Doma, svojim su ga rukama gradili. Bio sam aktivni vatrogasac dulje od dva desetljeća. Istina, iščlanio sam se jer se nisam slagao s nekim odlukama u DVD-u, ali da moji sin ne može imati svadbenu proslavu u Domu koji su gradili moji preci – ta odluka može biti samo na temelju toga što je moja snaha Romkinja. Onaj tko je odlučivao nije u obzir uzeo to da je ona jedna divna osoba, obrazovana, nego je promatrana na osnovi etničke pripadnost i na temelju tog donesena je odluka – ogorčen je bio Sisek.

Ogorčeni su i sami mladenci koji su razgovarali s nama, ali su nas zamoli da im ne otkrivamo identitet.

S molbom za iznajmljivanje Doma Marino se obratio Edi Pepelku, predsjedniku DVD Gorica – Grbaševac, a kaže da je on već i prije komunicirao sa zadrškom i ljutitim tonom.

– Zvao sam ga i najpristojnije zamolio za Dom, a on je odmah bio vrlo otresit. Ne znam ljuti li se on što na mene, ali zvao sam ga da kao mještanin sela proslavim sretan dan svoje obitelj u jedinom javnom prostoru u mjestu – naveo je Marino Sisek.

Predsjednik DVD-a Gorica – Grbaševec Edo Pepelko odbacuje tvrdnje da je odluka bila vezana uz etničku pripadnost mladenke.

– Upravni odbor donio je odluku da se Dom iznajmljuje sam članovima, i tak smo postupili. Marino Sisek nije član Društva i nismo mu dali dozvolu da tamo bude svadba, nema to veze što mu je snaha Romkinja – kazao je Edo Pepelko.

Na naše pitanje zašto se onda Marinu nije prodala članska iskaznica, koja, usput rečeno, dođe samo šest eura i iznajmio Dom, predsjednik Pepelko kratko je odgovorio:

– Nama takvi članovi ne trebaju, on i sin htjeli  su kupiti ulaznicu prošle godine u 23 sata u vidno pijanom stanju – tvrdi.

Suočili smo s tom izjavom i Marina koji je kazao da je bila fešta i da su svi pili, pa tako i predsjednik te da tu ne vidi opravdan razlog za odbijanje članstva.

U cijelu priču umiješao se i načelnik Općine Danimir Kolman, koji je naveo da je njegov stav da svaki mještanin ima pravo dobit Dom, bez obzira na to tko njime upravlja, a i on je izrazio sumnju da razlog odbijanja ne leži samo u činjenici da nitko od njih nije član DVD-.a. – Dom u Gorici jedini je u općini kojim ne upravlja Općina nego DVD, iako je i Općina u njega ulagala. Postoje tarife po kojima se domovi iznajmljuju, a općinske domove mogu iznajmiti naši mještani, koji imaj popust, kao i oni koji ne žive ne području općine – tako je trebalo biti i u ovom slučaju. Poznajem Marina i smatram da je on savjestan mještanin, a ako se netko boji da bi se nešto u Domu moglo oštetiti, takva je opasnost uvijek postojala. No, onaj tko iznajmi Dom ima obavezu vratiti ga u stanju u kakvom ga je našao. Bojim se da je razlog to što se Dom nije iznajmio mnogo problematičniji te ima veze s etničkom pripadnošću. To bi bilo strašno – naveo je Danimir Kolman, načelnik Općine Rasinja.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

NEMAR JE PRVA ISKRA

Hrvatske šume imaju obavijest za građane

SUMNJA U NEISPRAVNOST

Ovaj se lijek povlači iz svih ljekarni

prugovac ipak u eliti, prva žnl i dalje vrlo jaka

Nova Elitna i ŽNL bit će vrlo atraktivne, znamo kad počinju i popis svih klubova po ligama

GRADSKI VIJEĆNICI BEZ RASPRAVE USVOJILI JEDAN OD NAJVAŽNIJIH GRADSKIH DOKUMENATA

U prostornom planu istočna obilaznica, nova pruga i dvije gospodarske zone

RADNO ISKUSTVO NIJE VAŽNO

Prehrambena kompanija traži 15 mehaničara

KREŠIMIR HABIJANEC POSAO ĆE OBAVLJATI VOLONTERSKI

HGK Županijska komora Koprivnica ima novog predsjednika


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati