FOTO Matija Filipović služio mladu misu

Matija Filipović iz Đurđevca u zajedništvu sa svojom obitelji, brojnim svećenicima i vjernicima služio je svoju mladu misu, a nakon 18 godina i Ivana Cestara đurđevačka Župa svetog Jurja imala je mladomisnika. O svećeničkom pozivu, ističe Matija, počeo je razmišljati još u ranom djetinjstvu, a pred kraj osnovnoškolskog obrazovanja donio je konačnu odluku da će se školovati za svećenika.

-Dolazim iz obitelji u kojoj se živjela vjera uz redovita nedjelja slavlja euharistije i redovite ispovijed. Svaki dan smo molili zajedno kao obitelj, sudjelovali smo u župnim aktivnostima, a u prvom razredu osnovne škole počeo sam ministrirati te kroz ministriranje s godinama u meni je rasla želja da i postanem svećenik. Na poticaj bivšega župnika Ozrena Bizeka nakon završene osnovne škole upisao sam Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu. U sjemeništu sam polako otkrivao Božji poziv i odlučio da ću nastaviti putem svećeništva – priča nam Matija Filipović.

U svojoj odluci da postane svećenik imao je podršku obitelji i prijatelja.  Kad je izrazio svoju želju za da upis u sjemenište bili su malo iznenađeni, ali su ubrzo su s radošću prihvatili njegovu odluku.

-Konačnu odluku da krenem putem svećeništva odnosno da upišem bogosloviju za njih više nije bilo iznenađenje. Moja obitelj uvijek mi je bila podrška u životu. Prijatelji nisu očekivali, kao ni obitelj, da ću upisati malo sjemenište. Kako je vrijeme odmicalo tako su i oni sve više i više bili potpora na mome putu prema svećeništvu – naglašava Matija Filipović.

Svećenički poziv, dodaje Matija, jest život protkan Kristovom prisutnošću među ljubavi, a svećenik je osoba koja predaje cijeloga sebe u službu ljudima i Bogu. Posebne želje u kojoj će župi nakon mlade mise početi njegov svećenički put za Matiju ne postoje.

-Svećenički poziv krasi obećanje poslušnosti prema Bogu i prema Crkvi. U toj poslušnosti prihvaćam službu koju će mi tek povjeriti mjesni ordinarij i nastojat ću u kojoj god se službi nalazio predati potpuno sama sebe – zaključio je Matija Filipović.

Za Župu svetog Jurja Matijina mlada misa velik je događaj, a svi koja ga poznaju ističu kako njegovu osobnost prvenstveno krase smirenost i ozbiljnost. -Matija na svakom mjestu zna posvjedočiti svoju pripadnost Gospodinu i tako redovito potvrđuje svoju želju za svećeničkim služenjem. Njegova marljivost, požrtvovnost i napredak u Sjemeništu primjećivali su se prilikom njegovih posjeta domu i našoj Župi. Vrlo je ozbiljno promislio i donio odluku nastaviti putem koji je započeo u Sjemeništu na Šalati – kažu članovi Pastoralnog vijeća Župe svetog Jurja.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI