Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
TU, MEĐU NAMA

FOTO Nada se boji živjeti u vlastitoj kući: Samo čekam da se sruši na nas, a načelnik ne pomaže

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Obitelj Obrovac iz Sokolovca, mjesta nedaleko od Koprivnice, živi u popucaloj kući, a kako kaže naša sugovornica, samo čekaju trenutak kad će im se strop srušiti na glave. Kako tvrde, velika oštećenja na kući, posebice gornjoj etaži, nastala su prilikom dvaju potresa, onog zagrebačkog, a kasnije i Petrinjskog. Kuća se sastoji od dva dijela, onog starijeg izgrađenog prije više desetljeća i dijela koje je kasnije nadograđen. Zbog gradnje koja u sebi nije zadržavala protupotresne elemente, kuća je na brojnim mjestima popucala. Oštećenja su vidljiva golim oko i ona su na pojedinim mjestima značajna, a laički gledano kuća se ne čina sigurna za boravljenje.

– U kući živim sa sinom i snahom i malim djetetom, a kada dođe sin iz Njemačke još je troje male djece u kući. Tada noćima ne spavam jer čekam kad će se strop, ali i cijeli kat srušiti na nas. Čujem kako zidovi škripe kada puše vjetar i ne mogu si pomoći. Živimo od moje mirovine, a sin mi je zaposlen na određeno u šumariji i radi po potrebi kada ga zovu. Mi sami ne možemo obnoviti kuću jer je to daleko preveliki trošak – navela je Nada Obrovac

Kako je šteta nastala u potresima, Nada se obratila za pomoć županiji ali i Ministarstvu branitelja, jer je njezin pokojni suprug bio dragovoljac Domovinskog rata. No, kako kaže, pomoć ne može dobiti jer općinsko povjerenstvo za štete ne želi izaći na teren kako bi utvrdili štetu.

– Kazao mi je načelnika Vlado Bakšaj (HDZ) da njemu nije jasno što želim, jer je naša kuća stara sto godina i da sada žalima da nam netko drugi napravi novu – kazala je Nada Obrovac, koji također sumnja da se ovdje radi o osobnom animozitetu od strane načelnika prema njegovoj obitelji.

– Mi i on smo različitih političkih uvjerenja i možda i to nešto znači. No moj suprug je bio branitelj i ti dobrovoljac Domovinskog rata, branio je Hrvatsku a sada njegova obitelj nema gdje živjeti- navela je Nada Obrovac, koja kaže da ne može dobiti pomoć jer ne posjeduje dokument da joj je kuća neupotrebljiva i nesigurna za život.

– Kad bih dobila taj dokument onda bi mi vrata bila otvorena jer zakonski imam pravo, kao supruga preminulog branitelja, na stambeno zbrinjavanje ako kuća u kojoj živim bude proglašena neupotrebljivom i opasnom, a svatko tko se prošeta po njoj može to uočiti golim okom, jer su pukotine na svim stranama – kaže Nada. Poslali smo upit u općinu Sokolovac s molbom da komentiraju ove navode, ali do zaključenja broja odgovor nismo dobili.

FOTO Nikola Wolf

Tekst je napisan uz potporu Agencije za elektroničke medije temeljem Javnog natječaja 1/23 za raspodjelu sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija – profitnih pružatelja elektroničkih publikacija za 2023. godinu

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

ostvario nepripadnu imovinsku korist veću od 1,6 milijuna kuna.

Podignuta optužnica protiv direktora koprivničke tvrtke koji je izdao 8 tisuća lažnih dozvola

Proračun Đurđevca za 2024. godinu iznosi 20,6 milijuna eura

Izglasan najveći proračun u povijesti grada

križevačanka podigla tužbu protiv sugrađanina nevena

Iznajmljenim kombijem prevozio ilegalne migrante pa izazvao težak trostruki sudar

TESTIRANJA UTORKOM I ČETVRTKOM

U Koprivnici počelo testiranje na hripavac, otkriven novi slučaj zaraze

USPJEH NA MEĐUNARODNOM NATJEČAJU

Antonija nagrađena za pjesnički talent koji je iskazala na francuskom jeziku

stigla je obavijest cengiza

Željezničko – cestovni prijelaz u vrlo prometnoj ulici sutra se zauvijek zatvara za promet

Upišite pojam koji želite pretraživati