Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
ISKUSTVO PACIJENTA

FOTO Nakon moždanog udara, Stjepan (73) je doživio i srčani. Posljedice osjeća i danas

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Stjepan Čižmešija (73) đurđevački je umirovljenik koji posljednjih godina ima dosta problema sa zdravljem. Već četiri godine kreće se uz pomoć štapa otkako je operirao jedno koljeno, a sada bi trebao na operaciju drugog koljena, no nije baš oduševljen time. No, Stjepan je prije nekoliko godina doživio i težak srčani udar, čije posljedice osjeća i danas.

– Imao sam težak infarkt. Osjetio sam kao da me nešto guši i sva je sreća da sam brzo otišao u bolnicu. Rekli su mi da je srčani udar i iz koprivničke su me bolnice prebacili u Zagreb. Da sam ostao doma, tko zna što bi bilo pa mi srce sada radi na 50 posto. Protok krvi tada očito nije bio dobar, a nakon operacije su mi ugrađena dva stenta – kazao je Čižmešija koji se danas dosta teže kreće, a čim se prigne, odmah mu se zavrti u glavi.

– Još 2008. godine doživio sam moždani udar nakon čega sam morao u mirovinu. Radio sam u građevini 40 godina i nakon moždanog se više nisam vraćao na posao. Sada se trebam paziti. Ne volim puno hodati, no moram zbog zdravlja, a smetaju mi i vremenske promjene koje svaki puta osjetim – kazao je Čižmešija koji sada itekako pazi na zdravlje.

Inače, simptomi srčanih problema, od kojih je među najčešćima infarkt miokarda, kako se obično naziva srčani udar, mogu biti složeni i nije ih lako prepoznati, a spremni smo pripisati ih nečem drugom, kao što je „pokvareni želudac“, umor ili bol u mišićima. Srčani udar može uzrokovati intenzivnu tjeskobu ili strah od smrti. Osobe koje su preživjele infarkt primijetile su kako su se čudno osjećale prije samog srčanog udara, kao da očekuju neku strašnu nevolju. Bol ili nelagoda u prsima čest je i klasični simptom srčanog udara. Bol je obično locirana u središtu prsne kosti ili malo ulijevo i može imati oblik pritiska. Posebno kod žena, neobičan umor može se primijetiti za vrijeme srčanog udara, jednako kao i nekoliko dana prije samog udara. Konstantni umor nemojte uvijek pripisati proljetnom umoru ili vremenu, kontaktirajte liječnika za pregled. Abdominalno oticanje povezano s ovim srčanim problemom može utjecati i na apetit.

U većini slučajeva, bol počinje u prsima i širi se na ramena, ruke, laktove, leđa, vrat, čeljust i trbuh. Međutim, moguć je izostanak boli u prsima, a da se ona javi u drugim dijelovima tijela. Jednako tako, ovisno o dijelu srca koje je pogođeno srčanim udarom, pacijent može osjetiti bol u lijevoj ili desnoj ruci. Ne postoji pravilo. Ako vas je oblio hladan znoj usred neke nezahtjevne radnje, kao što je gledanje televizije ili čitanje novina, moguće je da je nastupio srčani udar. Obratite pozornost na naglo debljanje i gubitak apetita.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

NESRETNI DOGAĐAJ U GLOGOVCU

Tragedija u Podravini: Žena pala s bicikla i preminula

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Štagalj i štala izgorjeli do temelja. Očevid u tijeku

VREMENSKA PROGNOZA

DHMZ izdao posebno upozorenje: “Nakon ljeta u proljeću, sutra stiže pravi obrat…”

totalna dominacija

“Kanta” se vraća kući! Podravka mjesec dana prije kraja sezone potvrdila naslov prvakinja

dječji doplatak

HZMO upravo objavio dobru vijest za više od 80 tisuća građana

završio radni posjet predsjednika Milanovića Podravini

“Plaće u Podravki su visoke i zbog Belupa koji je imao veliki rast prihoda u Rusiji”


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati