Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
NIJE POZNATO GDJE SE TRENUTAČNO NALAZI I KOLIKO JE MICANJE KOŠTALO

FOTO Nakon pritiska Državnog inspektorata grad uklonio bespravno izgrađenu Tursku kulu

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Uklonjena je Turska kula, objekt koji je Grad Đurđevac postavio u blizini etno-sela još prije pet godina. I to bespravno, što su nam prije mjesec dana potvrdili iz Državnog inspektorata, koji je Gradu Đurđevcu naložio uklanjanje objekta. Kako smo saznali, demontažu Turske kule „odradilo“ je desetak djelatnika Komunalnih usluga Đurđevac, no do zaključenja ovog broja Podravskog lista nismo uspjeli dobiti odgovore na upit koji smo poslali Gradu Đurđevcu.

Naime, zanimalo nas je koliko je porezne obveznike koštalo uklanjanje objekta, kao i koliko je uopće stajala njena izgradnja. Ostali smo zakinuti i za odgovor na pitanje gdje je Turska kula trenutačno uskladištena, kakvi su s njom daljnji planovi i planira li ju se postaviti na neku drugu lokaciju. Turska kula zamišljena je kao svojevrsni vidikovac s pogledom na Stari grad, no ispostavilo se da je Grad Đurđevac zaboravio zatražiti građevinsku dozvolu ili su mislili da im ona nije potrebna.

Kaznena prijava

No, Državni inspektorat očito je mislio drukčije i donio rješenje po kojem je Gradu Đurđevcu naloženo da mora ukloniti bespravno izgrađenu kulu, a protiv investitora je podnesena i kaznena prijava. Još prije četiri mjeseca, na potencijalan slučaj bespravne gradnje u Đurđevcu pažnju nam je skrenuo jedan čitatelj, Đurđevčanin itekako dobro upućen u Zakon o gradnji. Čovjeka je zasmetalo što si je Grad dao za pravo graditi objekte bez potrebnih dozvola, dok se zbog istog trenira strogoća nad običnim smrtnicima. U Gradu Đurđevcu tada su tvrdili da im za objekt takvog tipa dozvola uopće i nije bila potrebna, s obzirom na to da je Turska kula instalacija koja nije trajno povezana s tlom i kao takva ne podliježe Zakonu o gradnji. No, odgovor Državnog inspektorata pokazao je drukčije.

– Građevinska inspekcija Državnog inspektorata je po obavljenom inspekcijskom nadzoru u slučaju Turske kule pokrenula upravni inspekcijski postupak u kojem je doneseno Rješenje o uklanjanju građevine izgrađene bez akta o građenju odnosno građevinske dozvole. Investitor je protiv Rješenja o uklanjanju pokrenuo upravni spor i upravni postupak je u tijeku. Isto tako, temeljem utvrđenih činjenica, podnesena je i kaznena prijava protiv pravne i odgovorne osobe u pravnoj osobi i to zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela iz čl. 212 Kaznenog zakona, protupravne gradnje unutar granica zaštićenog kulturnog dobra – izvijestili su nas prije mjesec dana iz Državnog inspektorata, a problem je nastao ne samo zbog toga što se Turska kula ne nalazi unutar područja prostornim planom označenog kao tematski park predviđen za gradnju sličnih zdanja, već je izgrađena na postojećoj komunalnoj građevini.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

promjene na klupi pred važnu utakmicu

Legendarni Dodik uoči Osijeka priključen prvoj momčadi, cilj mu je ‘probuditi’ napadače

Župan Darko Koren sa suradnicima obišao je novu poslovnu jedinicu ljekarne

Umjesto pod Domom zdravlja, od sada dio Ljekarni Koprivnica

PORED CIJENE POJAVIO SE I PROBLEM PRIJEVOZA

FOTO Podravska tvrtka nabavila 56 vagona za transport 50 tisuća tona žitarica

OZLIJEĐEN JE

FOTO Vozač se autom zabio u policajca na motociklu

kako smo se doveli do toga da je normalno krasti vegetu u pogonu

Kutle i Gucić slobodni su ljudi, kao i mnogi Podravkini menadžeri. I to je temelj naše moralne propasti

Sjednica gradskog vijeća

Gradonačelnik Bilić kritizirao Lukom, pecnuo i ŽUC

Upišite pojam koji želite pretraživati