Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
STANARI NA TKZ-U GODINAMA MUKU MUČE S PARKINGOM

FOTO “Nemamo kamo s autima, o rješenju se priča godinama”

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Požar koji se nedavno dogodio u jednom od stotinjak stanova na Trgu kralja Zvonimira još je jednom bio povod vapaju stanara ovog ogromnog koprivničkog stambenog bloka. Vatrogasci koji su izašli na intervenciju jedva su si osigurali pristup ugroženom stanu budući da se na ovoj lokaciji već godinama stvaraju problemi s pronalaskom parkirnog mjesta. Zgrada koja je građena u prošlom stoljeću u neskladu je s uvjetima života današnjice kada je parkiralište u pitanju. Marta Zrinski u ovom je kvartu od samih početaka. Doselila se kao djevojka s 26 godina života i ovdje je odgojila svog sina koji je u trenutku doseljenja imao dvije godine. Marta danas ima 59 godina, a problemi s kojima su se susretali nekad sada su samo dodatno naglašeni.

– Zgrada je puštena u pogon 1979. godine, kada je uz svaki stan bilo predviđeno i jedno parkirno mjesto. Danas je situacija takva da svaki stan ima tri do četiri automobila. Rješenje, ako se nas stanare pita, postoji. Gradu je već pred desetak godina predloženo da se ovaj zeleni krug pretvori u parkiralište. Ispod trave su navodno cijevi koje bi se mogle sanirati i gore napraviti pošteni parking, ali nitko nas ne doživljava. Jednom su nam odgovorili da je rješenje odnosno nacrt izgrađen, drugi put da se nacrt radi. Kol’ko ja znam to se radi unazad tri godine – govori ogorčena Marta. Da je situacija van svake pameti potvrdila je i Snježana Habijanec, koja je ovdje podstanarka godinu dana, no po useljenju je ubrzo shvatila s kakvim se prometnim kolapsom i „krkljancem“ stanari ovdje susreću svakodnevno, od jutra do mraka.

– Gledam ih tu gdje se parkiraju, nitko ne ostavlja nužni prolaz prema ulazima za vatrogasce ili hitnu da se ne daj Bože što dogodi. Ovo u nedjelju je isto bilo kritično, vatrogasci su se jedva dovezli kako bi s dizalicom mogli do stana – rekla nam je podstanarka Snježana. Ne opterećuju parkiralište samo stanari koji posjeduju nekoliko automobila u istome domaćinstvu.

– Nema čovjek više kam’, još je tu nekad bio i dućan, pa salon automobila, srećom, to se zatvorilo i odselilo. Vikendom je pak gužva zbog kafića, mesnica se odselila i lakše je, ali godinama ovdje nema dovoljno parkirališnih mjesta. Zgrada je 43 godine u upotrebi, građena je dok su na ulicama bili jugići, stojadinke, fićeki, renolke, tu i tam se pojavila koja mazda. Ja s prozora znam nabrojiti nekad i 130 auti. To se naparkiraju svugdje. Sad je još dobro, ali dok popodne svi dođu doma s posla, to je neizdrživo – govori dugogodišnja stanarka ovog bloka TKZ-a.

– Tu je osam ulaza puta 14 stanova, to je 112 stanova, a za svaki je predviđen jedan auto i to je to. A danas recimo u stanu žive muž i žena, svaki imaju po jedan poslovni auto, svaki svoj privatni i još im sin ima svoj vlastiti. Znači iz jednog stana pet auti na parkingu. I u mojoj obitelji su dva – objašnjava Marta koja nakon bezbrojnih obećanja tijekom godina ne gaji nadu da će se išta riješiti.

– Bil je Mršić, obećao je da bude, sad je Jakšić, opet obećanja da bude….govore nacrt se radi, ali nikak i nikak i nitko ništa ne poduzima. Ljudi radije prodaju svoje stanove i sele se odavde. Ja ostajem jer smo navikli, kvart je dobar jer je u blizini svega, željezničke, autobusne, centra…ali nitko u njega ne ulaže godinama – zaključila je na kraju.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

ĐURĐEVAČKI LIMITATOR

Kaj bi se čovek dal da se v tem Šemovcu bar jemput potrefi zeleno

Pred više od tisuću članova i simpatizera obilježena 34. obljetnica osnutka HDZ-a u Varaždinskoj županiji

Plenković: Franjo Tuđman stvorio je najvažniju, najveću, najutjecajniju i najodgovorniju političku stranku u političkoj povijesti Hrvatske

VELIKA PROMJENA ZA MNOGE

HZMO ima važnu obavijest za brojne građane

SVI ĆE DOBITI POVRAT NOVCA

Plodine mole sve kupce ovog prehrambenog proizvoda da ga prestanu konzumirati: “Vratite ga u najbliži prodajni centar”

vatra je u cijelosti progutala krovište

Crveni križ dostavio pomoć obitelji iz Legrada čija je kuća zamalo izgorjela u požaru

podravski indijac kupuje hrvatsko

VIDEO Babu radi u tvornici, a hranu kupuje na đurđevačkoj tržnici

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati