Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
PISANICE DRAGUTINA I SNJEŽANE OBIŠLE CIJELI SVIJET

FOTO: Originalno ukrašena jaja izlažu u Japanu i Koreji

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Pisanice Snježane i Dragutina Božića, kćeri i oca iz Koprivnice, izložene su diljem svijeta. Pisanice, odnosno izvornog naziva „kraslice“ rađene su tradicionalnom tehnikom ukrašavanja zukvom i vunicom, odnosno vijugavim ornamentima između kojih se kombinira vunica u raznim bojama, s „coflekom“ da se mogu objesiti. Radi se zapravo o slovačkoj tradiciji, odakle Božići vuku svoje korijene. Takve šarene iz Koprivnice obišle su Hrvatsku, ali i cijeli svijet. Izložene su u Zagrebu, Krapini, Đurđevcu i Lipiku, a moglo ih se vidjeti u Slovačkoj, ali i Japanu te u Seulu, u Južnoj Koreji gdje su trajno izložene u Hrvatskom veleposlanstvu. Pisanice su tradicionalna ostavština njihove obitelji, rekla nam je Snježana:  

– Moja je baka davne 1939. i 1940. ukrašavala za Uskrs jaja ovom tehnikom, lijepljenjem srčike koja se vadila iz močvarne biljke zukve. Prodavala ih je u Zagrebu na Jelačić placu. Moj je otac tada kao mali to zapamtio i sada prenio na mene. Sad i on i ja već petu godinu tom bakinom tehnikom ukrašavamo uskrsna jaja – navodi Snježana, nadodavši kako im za ukrasiti jedno jaje treba oko nekoliko sati, a ponekad i nekoliko dana. Otac Dragutin umirovljeni je profesor geografije. Sada ima 93 godine, a jaja za svaki Uskrs i dalje ukrašava jednakim entuzijazmom. Iako ih su i već sada izradili dobar broj, kako tvrdi Snježana, u planu im je izraditi pisanice za cijeli fundus.

Pokraj pisanica, Snježana se amaterski bavi slikarstvom, a iza sebe ima troznamenkasti broj izložbi te je članica brojnih likovnih društava i udruga. Njezina slika, portret Ruđera Boškovića nalazi se u Dvorani slavnih Sveučilišta u Paviji u Italiji, a posebna joj je velika čast bila kada je papi Ivanu Pavlu 2. 1998. godine poklonila sliku sluge Božjega Alojzija Stepinca te primila apostolski blagoslov. Prije nekoliko godina primila je Dijamantnu diplomu Hrvatskog sabora kulture, za više od 40 godina uspješnog rada i širenja te razvijanja kulturno-umjetničkog amaterizma i hrvatske kulture. Spomenimo kako je u tijeku izložba u Galeriji bl. Alojzija Stepinca u koprivničkom Pastoralnom centru gdje se također mogu vidjeti ove unikatne pisanice.

FOTO: Ustupila Snježana Božić

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

cesta uz ulicu stiska noćna je mora za vozače

“Već pola godine umjesto po asfaltu, mi se vozimo po šodru i uništavamo svoje aute”

kloštar podravski kreće u realizaciju vrijedne investicije

Pavlović: Gradit će se dom za starije i nemoćne za 120 korisnika

u 40 godina promijenio samo gume

FOTO Milan svoj pony vozi 40 godina: “Ne bih ga mijenjao nizašto, a za novi niti nemam novac”

Europski tjedan upoznavanja groblja u Koprivnici

Prošećite grobljem i upoznajte povijest našeg grada

ZAVRŠIO JE U BOLNICI

Vozač “pod parom” vrludao cestom i zabio se u parkirani traktor

apsolutni rekorder

Biciklist u Koprivnici napuhao 4,90 promila


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati