Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
mještani prvomajske ulice ogorčeni:

“Ostali smo u Isusovom korneru. Obećanja slušamo desetljećima, no kanalizaciju i asfalt još uvijek nemamo”

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Obećanje ludom radovanje! Uzrečica je to koju smo najčešće čuli prošlog tjedna od mještana Prvomajske ulice u Starigradu, koji su nam se požalili na činjenicu da u 2024. godini još uvijek nemaju kanalizaciju, baš kao ni asfaltiranu cestu, iako se službeno vode pod grad. Odnosi se to na dio ulice u produžetku PRC-a, u kojem živi 15-ak obitelji. Upravo od PRC-a i počinju njihovi problemi, jer asfalt i kanalizacija napravljeni su do Podravkinog ugostiteljskog objekta, a dalje, tvrde mještani, kao da je vrijeme stalo. Razna obećanja slušaju desetljećima, a pomaka nema, kao ni uvjeta za osnovni život.

– Nekad smo godinama bili bez vode pa je još bivši gradonačelnik sredio stvar. Sad je veliki problem kanalizacija, odnosno uski, neasfaltirani put. Tu se nedavno dogodio i onaj sudar quada u automobil biologa Šafareka, o čemu su mediji pisali – rekla nam je sugovornica, koja imenom nije htjela u javnost. Dodaje da je posebno brine to što do kuća nemaju normalan put.

– To je stari problem koji smo pokušavali riješiti još s bivšim gradonačelnicima. Svi su obećavali, ali uvijek su se neke izlike našle na putu. Ili radnici, ili materijal, pa je bila i korona i nikako da nešto naprave. Do PRC-a su već nekoliko puta kopali, ali dalje ne. A nije da nikoga ovdje nema, u ovom dijelu ulice živi 15-ak obitelji, promet je stalni, a nitko ne reagira. Imamo taj šljunak, a dok su kiše onda i rupetine. Malo zatrpaju i tako u krug. A spadamo pod grad, plaćamo sve isto kao i svi ostali, a nemamo iste uvjete – naglasila je i dodala da su lani skupljali potpise za produljenje vodovodne i kanalizacijske mreže u ulici. Potvrdili su nam to i supružnici Krčmar, koji su nam listu dali na uvid.

Prikupljali potpise

– Vidite i sami da smo prikupili 27 potpisa od obitelji koje ovdje žive ili imaju nekretnine. To je bilo sredinom listopada. Predali smo ih u Koprivničke vode, Maja Hleb je sve vidjela, stavili su pečat i potpis i na tome je ostalo. Nitko se kasnije nije javio, a više od desetljeća tražimo da se ovo riješi. Primjerice, svaka dva mjeseca moramo zvati Komunalac i plaćati im 85 eura da isprazne i odvedu septičku. To vam je godišnje 500 eura, što je veliki trošak. Osim toga, nemamo ni asfalt, djeca idu u školu, gaze po blatu, kao da smo u srednjem vijeku – požalila se Anica, na koju se nadovezao suprug Dražen.

– Pa mi smo tek nedavno dobili rasvjetu. Dan danas ne možemo normalno koristiti internet, ostali smo u „Isusovom korneru“. Čak nismo imali ni podršku našeg Mjesnog odbora, jer nismo glasali za Snježanu Veličan, odnosno Papca koji je stajao iza nje i tako smo ostali bez svega. Ona se pokupila u Njemačku, a svoje mjesto u MO i dalje čvrsto drži. Tu dođe i slika se dok je neka vatrogasna zabava ili tako nešto. A mi smo tu gdje jesmo. Niti imamo kanalizaciju, niti normalnu cestu, čak nam ni taj put ne prošire ili počiste. Nekad su se auti mogli mimoilaziti, sad više ne – ljutito je poručio Dražen Krčmar. U kući pored njihove žive Irena i Goran Kovačić, poznati koprivnički obrtnici, koji su također ogorčeni situacijom u ulici.

Čekaju desetljećima

– Stalno govore da moramo biti strpljivi, a mi čekamo već desetljećima. Prema njihovim smo pričama već trebali sve imati, a i dalje nema ničega. Da budem precizniji, doselili smo ovdje 2001. godine, od onda traju obećanja – naglasio je Goran i nastavio da problema zbog neasfaltirane ceste imaju i s klijentima.

– Imamo obrt i svaki nam tjedan dolaze tri do četiri „zglancana“ auta za okititi za vjenčanje. Sve nam je neugodno kuda moraju prolaziti do naše kuće pa na kraju mi odemo u grad okititi, da si oni ne uprljaju auto na tih 200-tinjak metara puta. To je strašno. Posipavaju šume i ne znam kakve sve ne putove, ali tu ne budu došli gdje ljudi žive. Sam sam se uvjeravao da asfaltiraju sve i svašta, ceste gdje jedan auto tjedno, a ne dnevno prođe – kazao je. Za kraj je poručio da veća prava od njih imaju čak i Romi.

– Prije nekoliko godina imali smo i problema sa strujom. Znate kad smo je dobili? Nakon što smo javno izjavili da nam samo daju prava kakva imaju i Romi. To je prenijela televizija i odmah su reagirali. Možda bismo isto to trebali reći i ovaj put. U suprotnom ćemo i dalje čekati, slušati obećanja i nadati se da će ih jednog dana ispuniti – zaključio je Kovačić.

JAKŠIĆ ZAMOLIO ZA JOŠ MALO STRPLJENJA

“Nakon aglomeracije širit ćemo kanalizacijsku i vodovodnu mrežu”

Naši su nam sugovornici rekli da su preko RKC-ove emisije gradonačelnika Mišela Jakšića upoznali s problemima s kojima se bore i dobili novo obećanje. Naime, prvi čovjek grada poručio im je da će se problemi rješavati čim završe radovi na aglomeraciji. S obzirom na to da bi isti trebali biti gotovi do početka ljeta, to onda znači da se mještani Prvomajske boljim uvjetima mogu nadati u bliskoj budućnosti.

– Nakon što završe radovi na aglomeraciji, širit ćemo kanalizacijsku i vodovodnu mrežu na područja koja nisu bila zahvaćena kroz aglomeraciju. Sanirat ćemo i neke ulice tako da će svi doći na red – rekao je Jakšić u eter RKC-a. Hoće li rečeno biti i izvršeno vidjet ćemo uskoro…

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Sumnja se u neispravnost u kakvoći

Poznati lijek velike farmaceutske tvrtke povlači se iz svih ljekarni

cesta uz ulicu stiska noćna je mora za vozače

“Već pola godine umjesto po asfaltu, mi se vozimo po šodru i uništavamo svoje aute”

kloštar podravski kreće u realizaciju vrijedne investicije

Pavlović: Gradit će se dom za starije i nemoćne za 120 korisnika

u 40 godina promijenio samo gume

FOTO Milan svoj pony vozi 40 godina: “Ne bih ga mijenjao nizašto, a za novi niti nemam novac”

Europski tjedan upoznavanja groblja u Koprivnici

Prošećite grobljem i upoznajte povijest našeg grada

ZAVRŠIO JE U BOLNICI

Vozač “pod parom” vrludao cestom i zabio se u parkirani traktor


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati