Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

FOTO: Otkriveni ostaci naselja u kojem se obrađivala ruda

Arheološka istraživanja krajem listopada na lokaciji Hlebine – Dedanovice, odnosno na poljoprivrednom zemljištu kod Gabajeve Grede, otkrila su ostatke naselja i radionice za obradu komada spužvastog željeza.

Na toj su lokaciji istraživanja obavljena još prije četiri godine, a tada su utvrđene kućice koje su se koristile na prijelazu iz četvrtog na peto stoljeće, ali i oko sedmog stoljeća, za koje razdoblje pripadaju dvije peći. Također, nedaleko su pronađene peći za taljenje barske rude, zbog čega se pretpostavlja da su lokaliteti djelovali istovremeno.

– Naselje je tu funkcioniralo najviše zahvaljujući ležištu barske rude, koja se odavde kopala i obrađivala, tako da se nije morala nositi daleko. Radi se o naselju koje je funkcioniralo oko sedmog stoljeća – rekao je o samim istraživanjima arheolog koprivničkog muzeja Ivan Valent, ujedno voditelj istraživanja.

Istraživanja provodi udruga Podravska arheološka baština u suradnji s Muzejom grada Koprivnice, a sredstva je osigurao Grad Koprivnica kao i Koprivničko-križevačka županija.

FOTO: Nikola Wolf

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI