Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
teŽAK 230 kilograma s rogovima dvadesetercima

FOTO Ovakvog su jelena ubili samo Todorić, neki Talijan i Eugen

– Kažu da ribolovci i lovci cijelog života čekaju jedan poseban ulov. Koprivnički lovac Eugen Imbriovčan (42) uspio ga je doživjeti praktički na početku svojeg lovačkog staža, ali ovaj plijen i trofej je ipak nešto posebno, drugačiji i „trofejniji“ od gotovo svih u cijeloj državi, ikada. Naime, Eugen je pretprošlog tjedna na lovištu LU Lisica Hlebine upucao trofejnog jelena, čiji rogovi predstavljaju trofej kakvog sigurno nema u našoj županiji.  Eugen je odstrijelio jelena teškog oko 230 kilograma s rogovima dvadesetercima, što znači da sa svake strane jelen ima deset članaka rogova, što je izuzetno rijetko. Iako se službeno ocjenjivanje tek očekuje, vrlo je izgledno da će imati rekordan broj CIC bodova (radi se o  bodovima ili točkama na samim rogovima koji određuju koliko su zapravo vrijedni),  daleko iznad granica za zlatni trofej, a vrlo je vjerojatno da će bodovi doći do razine kakva dosad nije viđena u našim krajevima..

– Stariji lovci mi kažu da su na ovoj razini u Hrvatskoj, koliko je poznato, odstrijeljeni samo još dva jelena, i to jedan  u vlasništvu Ivice Todorića, a drugog je odstrijelio jedan talijan. Ovi rogovi su u toj klasi, a nakon ocjenjivanja će se točno vidjeti gdje se nalaze naspram najvećih ikada – objasnio je Eugen.

Sam lov dogodio se nedaleko Hlebina, a radilo se o noćnom lovu te nakon nekoliko dan čekanja.

–  Vidio sam ga prije tri ili četiri dana ali bio je predaleko, svaki dan sam išao i pomalo mu se približavao. Kada sam bio na nekih 120 metara, ispalio sam hitac i pogodio ga pod plećku, točno tamo gdje je i trebalo – objasnio je Eugen svoj proces lova, koji je tražio mnogo strpljenja.

Kako kaže, odmah nakon odstrela o svemu je bio obaviješten lovnik društva, koji je izašao na teren i evidentirao odstrel, jer lovačka društva imaju točno određen broj pojedine divljači koju smiju odstrijeliti te se svaki uspješni lov odmah mora prijaviti lovniku udruge koji brine da sve bude prema propisima.  Na mjesto lova uskoro su stigli  i Eugenovi kolege lovci i prijatelji kako bi svjedočili događaju  kakav se gotovo nikad ne događa, ali i kako bi pomogli Eugenu s baratanjem oko samog jelena.

– Mnogi lovci ovakav ulov čekaju cijeli život i ne dočekaju ga. Moji kolege me  zadirkuju da sad više nemam što raditi u lovu jer sam svoje ispunio, teško da ću uspjeti odstrijeliti nešto značajnije od ovoga, a lovom se bavim tek četiri godine – rekao nam je Eugen Imbriovčan i otkrio  još jednu zanimljivost.

– Ovo nije samo moj najveći jelene kojeg sam odstrijelio nego je i jedini jer do sad za to nisam imao priliku.

 Nakon fotografiranja s plijenom, odgovorni lovci odmah su se dali na posao jer prava lovačka društva s divljači koju odstrijele postupaju vrlo odgovorno. Meso je pripalo udruzi te će biti iskorišteni za pripremu lovačkih delicija, a rogovi su po pravu i zasluzi pripali lovcu.

– Odmah sam ih dao urediti, kako bi trofej mogao biti pravilno izložen. Upravo sređujem vikendicu i kada radovi budu gotovi, tamo će imati posebno istaknuto mjesto kako bi se iskazalo poštovanje prema trofeju i samoj životinji – istaknuo je Eugen Imbriovčan, koji nam je otkrio kako se osjećao neposredno prije i nakon samog odstrjela.

– To se može opisati vrlo kratko, a jedino što mogu reći da mi je srce lupalo kao nikad do sad. Radi se o takvom uzbuđenju da je to teško opisati.

Što se tiče same motivacije za lov, Eugen ju je prvotno pronašao u lovnom streljaštvu, što mu je velika strast te je i natjecatelj iznimno uspješne ekipe LU Lisica, ali bavi se i samim lovom. Kako kaže, lovstvo i streljaštvo postali su nezaobilazan i važan dio njegova života. Iznimno je zadovoljan i s društvom čiji je član. – Imamo pedesetak članova, što je odlična brojaka. Moram reći da se zadnjih godina interes za lovstvo među mlađom populacijom povećao, što znači da lovstvo ima budućnost, pa tako i naša udruga – naveo je Eugen.

FOTO Ustupio Eugen Imbriovčan

Tekst je napisan uz potporu Agencije za elektroničke medije temeljem Javnog natječaja 1/23 za raspodjelu sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija – profitnih pružatelja elektroničkih publikacija za 2023. godinu

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

ALFA I OMEGA KRIŽEVAČKOG KLUBA

Vitomir Mijić: “Ne bojimo se uspjeha, ukaže li se prilika spremni smo i za prvu ligu”

VALENTA ŠTEFOJIĆA, AUTORA TORNJA U MAJURCU, JAKO JE POTRESLO NJEGOVO RUŠENJE

VIDEO ‘Kad sam ga gradio tresao sam se od umora, ali bio sam sretan. Sada je moj život završen’

POPULARNA BOŽIČNA ZVIJEZDA

Raste pola godine, a za Božić uvijek procvjeta

u iznosu od 45 eura

Podravska općina uskoro počinje s podjelom vrijednih poklon bonova umirovljenicima

POTVRDILI IZ HŽ-A:

Zbog izgradnje pothodnika dio državne ceste dva će mjeseca biti zatvoren za sav promet

OPĆINA KALINOVAC:

Komunalni redar vrši kontrolu čišćenja snijega, izbjegnite novčane kazne

Upišite pojam koji želite pretraživati