Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
TU, MEĐU NAMA

FOTO Petar već pola stoljeća živi u Njemačkoj: “Ja bih se u Podravinu vratio i pješke ako treba, ali ženi se ne ide!”

Petar Ptičak 82-godišnji je umirovljenik koji je gotovo cijeli radni staž proveo radeći u Njemačkoj. Rodom je on iz Novog Virja, koje je napustio još sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada se u potrazi za poslom i boljim životom zaputio u Njemačku, a tamo živi i danas. Svejedno, barem nekoliko puta godišnje Ptičak dolazi u Novo Virje gdje je uredio kuću, a kada se vrati u Podravinu društvo mu, između ostalih, pravi i nećak Stanislav Dolenec. On je pak punih 40 godina živio u Rijeci da bi se za umirovljeničke dane ipak vratio kući, a kada Ptičak stigne u Novo Virje, Dolenec mu je stalno na raspolaganju kao vozač.

– Boli me kičma pa i noge, no nisam još morao ni na kakvu operaciju. Star sam pa se služim štapom, a sretan sam što mi Stanislav uvijek priskače u pomoć i pripomaže kada sam ovdje te me vozi. Prije više od pedeset godina otišli smo u Njemačku, ondje smo i supruga i ja dočekali mirovinu i živimo ondje sasvim pristojno – kazao je Ptičak koji se svojoj Podravini stalno vraća i lijepo mu je kada dođe u rodni kraj.

– Srce mi uvijek zaigra kada se vraćam kući u Podravinu i lijepo mi je kada dođem u rodni kraj. Družim se s obitelji i razgovaram s poznanicima. U Njemačkoj je drugačije jer ondje nemamo baš previše prijatelja s kojima bismo se družili. Žena jako dobro govori njemački, a ja baš i ne jer sam stalno radio na gradilištima na kojima su obično bili naši ljudi pa smo međusobno komunicirali na hrvatskom jeziku – otkrio je Ptičak koji je razmišljao o povratku u Hrvatsku, no supruga je ta kojoj se ostaje u Njemačkoj.

– Ja bih se vratio vrlo rado i pješke ako treba jer imam gdje biti. No, žena je ta koja je odlučila da ćemo i u mirovini ostati u Njemačkoj pošto je bolesna i strahuje da ovdje ne bi ni izbliza imala tako kvalitetnu zdravstvenu skrb kao tamo. U Njemačkoj nam je bolnica blizu, ovdje bi nam bila dosta udaljena tako da ćemo za sada ostati na ovakvim povremenim dolascima. Sve dok ću moći, i dalje ću se redovito vraćati u Novo Virje i Podravinu koje neizmjerno volim – zaključio je Ptičak.

FOTO Nikola Wolf

Tekst je napisan uz potporu Agencije za elektroničke medije temeljem Javnog natječaja 1/23 za raspodjelu sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija – profitnih pružatelja elektroničkih publikacija za 2023. godinu

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

VOZIO BEZ VOZAČKE

Mladić (24) Audijem umalo pregazio policajku. Spasila se u posljednji čas…

[FELJTON] STOLJEĆE JOSIPA MANOLIĆA, 7. DIO

Osmislio je HDZ-ovo ime i u maniri pravog trilera organizirao osnivanje stranke na “nejavnom mjestu”

Četvero ozlijeđenih nakon prometne nesreće

FOTO Izgubila kontrolu nad BMW-om i udarila u kombi pun djece, bilo i ozlijeđenih

Razvalio vrata sobe u kojoj se sklonila

Užas u Podravini: Divljački nasrnuo na trudnu partnericu pred susjedima, izudarao ju šakama

Važna obavijest

KTC moli sve kupce ovog proizvoda da se jave na prodajno mjesto

Mještani Ulice Pušća pitaju se kada će biti gotovi radovi

Rekonstrukcija traje do kraja mjeseca, nakon toga slijedi asfaltiranje


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati