Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

FOTO Postavljena bista Frana Barca u Šemovcima

Općina Virje, na inicijativu Šemovčana, postavila je bistu Frana Barca ispred škole u Šemovcima. Fran Barac, svećenik, teolog, pedagog i političar rođen je 26. kolovoza 1872. godine u Šemovcima, a u dva navrata bio je dekan Bogoslovnog fakulteta i rektor Sveučilišta u Zagrebu. Vodio je izgradnju sjemeništa i obavljao službu rektora Nadbiskupskoga dječačkoga sjemeništa na Šalati, a zaslužan je i za osnivanje Hrvatske bogoslovne akademije. Politički je djelovao za afirmaciju Hrvatske i federalističkog uređenja Kraljevine SHS. Zbog svojih političkih aktivnosti i stavova, bio je sputavan u napredovanju. Napisao je dva srednjoškolska udžbenika iz liturgike i dogmatike te objavio više stručnih članaka, teoloških rasprava, recenzija i studija iz područja katehetike i pedagogije. Umro je u Zagrebu 20. rujna 1940. godine.

-Kao izraz poštovanja i u znak sjećanja postavljena je bista Franu Barcu. Nadamo se da će bista biti neprestani podsjetnik svim mještanima kako neprestan rad stvara osobe koje se pamte te kako će svi posjetitelji Šemovaca saznati za velikana rođenog u našem mjestu – kaže Mirko Perok, načelnik Općine Virje.

Foto: Đuro Grčić

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

SALMONELA

U hrani za pse otkrivena opasna bakterija

PRIJEVARA U TIJEKU

HZZO objavio važno upozorenje za umirovljenike!

Upravo objavio HALMED

Iz prodaje se povlači poznati lijek. Sumnja se u njegovu neispravnost

JESTE LI ZNALI?

Ovo je najzdravija krvna grupa

JESTE LI ZNALI?

Popularna plava Nivea pravi je lijek za mnoge zdravstvene probleme

Jeste li znali?

Ovo je jedan od najzdravijih začina na svijetu

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati