Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

FOTO Predstavljena knjiga o narodnim običajima i životu Virja

Općina Virje u suradnji s Odsjekom za etnologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organizirala je predstavljanje knjige Josip Tomec: Virje 1898.  – 1904. Knjigu o narodnim običajima i životu Virja predstavili su Mirko Perok, načelnik Općine Virje, akademik Dragutin Feletar, dr. sc. Klementina Batina, prof. dr. sc. Joža Horvat i prof. dr. sc. Anđela Frančić, dok je u glazbenom dijelu programa nastupilo Hrvatsko pjevačko društvo Ferdo Rusan.

Josip Tomec na prijelazu 19. u 20. stoljeće napisao je opsežan rukopis o narodnom životu i običajima Virja i okolice. Pisao ga je prema znamenitoj Osnovi dr. Antuna Radića, koja traži minucizno seciranje svih oblika narodnog života i običaja, kao i osobina prirode, naseljenosti i arhitekture. Tomec je to znalački zapisao pa objavljivanje njegovih rukopisa predstavlja vrlo vrijedan prilog hrvatskoj etnologiji, sociologiji i jezikoslovlju. To je zapravo dosad najobimnija i najcjelovitija etnografska knjiga o narodnom životu i običajima u Podravini. Rukopis se čuva u arhivi Odsjeka za etnologiju HAZU u Zagrebu.

-Uz rukopis objavljene su i temeljite studije o Tomecovu stvaralaštvu te jezičnim i jezikoslovnim vrijednostima koje su napisali akademik Dragutin Feletar te prof. dr. sc. Anđela Frančić, članica suradnica HAZU i prof. dr. sc. Joža Horvat, profesor sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Recenzentice su prof. dr. sc. Jasna Čapo i dr. sc. Tanja Perić Polonijo – kaže Mirko Perok, načelnik Općine Virje.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

PRVO JU JE ZAPEKLA DESNA STRANA GLAVE, A ONDA POČELO SUZITI OKO

VIDEO Nada (66) je doživjela moždani udar, a da toga nije bila niti svjesna

OBAVIJEST POTROŠAČIMA

U popularnom prehrambenom proizvodu otkrivena tvar štetna za zdravlje

Povećanje primanja i datum isplate

HZMO ima važnu obavijest za sve umirovljenike

SALMONELA

U hrani za pse otkrivena opasna bakterija

PRIJEVARA U TIJEKU

HZZO objavio važno upozorenje za umirovljenike!

Upravo objavio HALMED

Iz prodaje se povlači poznati lijek. Sumnja se u njegovu neispravnost


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati