Dar prirode

FOTO Pronašli smo borov vrganj. Jednu od najukusnijih i najzdravijih gljiva

U potrazi za vrganjima, danas smo u šumi na području Podravine pronašli i borov vrganj, jednu od najukusnijih i najkvalitetnijih gljiva koju možete ubrati.

Karakterističan je po velikim, jestivim plodnim tijelima, crvenosmeđoj boji klobuka i crvenkastoj mrežici na stručku, piše Agroklub. Bogat je proteinima, mineralima, vitaminima te beta glukanom čak i nakon sušenja, no kako apsorbira teške metale pazite gdje ih berete.

Osim što je jako fina gljiva, izuzetno je zdrava. Dobar je izvor vitamina B1, B6, B9 i B12, dijetnih vlakana, kalija, bakra i cinka što znači da se njihovom konzumacijom stimulira probava, pospješuje rad jetre i podiže razina imuniteta, dodaje Agroklub.

FOTO/VIDEO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

STOL PUN ZDRAVLJA

VIDEO “Nikad se protiv gripe nisam cijepio, niti ju imao, ali zato svaki dan jedem ovo povrće”

MISLI NA ZDRAVLJE

Stručnjaci tvrde da je ovo najgore ulje za kolesterol

VRHUNAC STIŽE U PROSINCU I SIJEČNJU

Gripa stigla ranije, Podravci i Prigorci za sada nisu prijavili ni jedan slučaj