Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
STANOVNICI ŠENOINE stalno gledaju nemile prizore

FOTO “Roditelji dolaze u vrtić po djecu i bacaju svoje smeće u naše kontejnere”

Stanovnici Ulice Augusta Šenoe u Ludbregu imaju velikih problema s otpadom, koji je ponekad razbacan po kvartu jer ne stane u njihove kontejnere. No, taj višak otpada nije njihov, već od roditelja djece koji dolaze po njih u obližnji vrtić. Tako nam barem tvrde mještani Šenoine, inače jednog od najgušće naseljenih kvartova u gradu.

– Kada roditelj dođe po dijete ili kada ga čeka, isprazni otpad iz svojeg automobila i baci ga u kontejner ili pored njega, a vrlo često otpad se ne razvrstava. Tako naši kontejneri izgledaju neuredno, a dobiva se dojam da ne razvrstavamo otpad. Mi to sve revno činimo – rekla nam je jedna od stanarki Šenoine.

Oni su Gradu i Lukomu predložili rješenje, a to je da se kontejneri ograde te da svaki stanar ima ključ od kaveza. Otpad bi u kontejner tako mogli stavljati samo stanari i izbjegli bi se ružni prizori. No, njihovi prijedlog je odbijen, što je izazvalo nezadovoljstvo, jer su na isti način svoje probleme riješili stanovnici ostalih stambenih zgrada u Ludbregu.

I mi smo poslali upit u komunalnu tvrtku, ali odgovor nije stigao. No, Grad je nedavno predvidio jedan projekt koji bi mogao pomoći mještanima Šenoine.

Već je ranijih godina kroz europske projekte bilo vidljivo da je funkcionalnost polupodzemnih kontejnera dobra. Dokazali su se kao dobro rješenje za učinkovito iskorištavanje prostora, a uz to su estetski prihvatljiviji od drugih vrsta. Upravo iz tih je razloga Grad Ludbreg u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost krenuo u projekt zbrinjavanja otpada u stambenim zgradama kroz polupodzemne kontejnere.

– Sve zgrade imaju kontejnere otvorenog tipa, a osim što često ne izgledaju lijepo, zna se događati da ima i onih koji otvaraju kontejnere te razbacuju otpad iz njih. sama veličina kontejnera ponekad nije dovoljna i stvaraju se različiti problemi sa zbrinjavanjem otpada u zgradama. Odlučili smo uljepšati centar grada i kod stambenih zgrada postaviti polupodzemne kontejnere – kaže gradonačelnik Dubravko Bilić.

Osim spomenutih prednosti, takvi kontejneri osiguravaju i manje troškove za same stanare, a tu je i jednostavnija otprema s lica mjesta. Ovaj je projekt vrijedan oko 130 tisuća eura, a zajednički ga financiraju Fond i Grad Ludbreg. Postavljanje polupodzemnih kontejnera već je započelo, a bit će postavljeni na 11 lokacija i obuhvatit će komunalni otpad, staklo i biootpad. – Imali smo „izlet“ s polupodzemnim kontejnerima i u Vinogradima Ludbreškim, ali, nažalost, tamo smo ih morali ukloniti jer se to pretvorilo u odlagalište otpada. Zbog dostupnosti nisu bili korišteni samo od strane mještana, već su često otpad dovozili i stanovnici susjednih općina. Ipak, prednost polupodzemnih kontejnera itekako je vidljiva – sprječavaju rasipanje otpada, raznošenje vjetrom, curenje sadržaja i širenje neugodnih mirisa. Uz uštedu, vjerujemo kako je ovo za stanovnike stambenih zgrada najbolje rješenje – zaključuje ludbreški gradonačelnik.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

VEČER FOLKLORA U GOLI

FOTO Prekodravci uživali u tradicijskim pjesmama i plesovima

VIDOVO U PITOMAČI

FOTO/VIDEO Degustira se gorički paprikaš, kulturnjaci i sportaši promoviraju svoje aktivnosti

Već drugi dan su probali što su napravili

FOTO Prvašići iz Podravskih Sesveta na nastavi domaćinstva učili su kako kiseliti krastavce

Raspisan je javni poziv

Ova općina za svako novorođenče jednokratno isplaćuje tri tisuće eura

Mališani iz Molvi istaknuli su se super rezultatima

FOTO Načelnik ugostio male olimpijce

ZBOG NADVOŽNJAKA I NEMARA RADNIKA IMAJU VELIKE PROBLEME

VIDEO Stanari ogorčeni: “Da se žaba popiša mi već plivamo, po dvorištima nam plutaju fekalije”


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati