Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Fratrov zdenec je već stotinu godina omiljeno izletište u Miholjancu

FOTO Slavi se stotinu godina popularnog izletišta

Slavi se jubilarna stota obljetnica uređenja i otvorenja popularnog izletišta Fratrov zdenec u Miholjancu kraj Virja. Izletiše u narodu poznato i po skraćenom imenu Fratrovec ime duguje spomeniku postavljenom u čast nepoznatom fratru koji je svečano otkriven 9. rujna 1923. godine.

Točno stotinu godinu kasnije organizirano je obilježavanje ovog za selo važnog događaja, a vrhunac proslave bili su mimohod od Društvenog doma u Miholjancu do samog Fratrovca udaljenog nekih dva kilometra.

Još u petak u Društvenom domu u Miholjancu obilježavanje je započelo skupom posvećenim povijesti Miholjanca. Govorili su profesor s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu Hrvoje Petrić, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin, istraživač srednjovjekovne povijesti Podravine Ranko Pavleš te direktor Turističke zajednice područja Središnja Podravina i povjesničar Nikola Cik. Skup o povijesti Miholjanca do posljednjeg je mjesta napunio seoski dom, a okupljenima se obratio i načelnik Općine Virje Mirko Perok i istaknuo da su u planu dodatna ulaganja u Fratrovec i pokušat će se što je više moguće iskoristiti turistički potencijal ovog izletišta.

Riječ je o mjestu koje je već desetljećima omiljeno okupljalište Miholjančana, a bilo je to poznato i popularno izletište još od 19. stoljeća. Najveća atrakcija je prirodni izvor vode koji je danas ograđen betonskim bazenom u koji voda ulazi kroz skulpturu ribe nad kojom je kip fratra, dok je u neposrednoj blizini jezerce s vodom. Spomenik je izgradio samouki majstor iz Virja Grga Kurtak, a iako se ovaj puta možda i nije okupilo više od dvije tisuće ljudi kao davne 1923. godine, proslava je bila i više nego dostojanstvena i okupio se ondje velik broj ljudi.

FOTO: Stjepko Gambiroža

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

Osigurali su plasman na svjetsko prvenstvo u Estoniji

FOTO Josip Martinović i ekipa Koprivničko – križevačke županije najbolji su hrvatski orači

suradnja udruga proizašlih iz domovinskog rata

Održana prezentacija povjesnice i ratnog puta Prvog hrvatskog redarstvenika

MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA

Plesom i pjesmom razveselili stanare Doma za starije

15. susreti u bakinom krilu

Mali folkloraši s ponosom predstavili svoju baštinu

SANACIJA ŽELJEZNIČKO CESTOVNOG PRIJELAZA

Zatvara se dio županijske ceste za sav promet

TRADICIONALNA OBLJETNICA

Policija slavi svoj dan, položili vijence i svijeće

Upišite pojam koji želite pretraživati