Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
TU, MEĐU NAMA

FOTO Stanovnici očajni: “Za svake jače kiše dvorišta nam plivaju, svi su nas otkantali”

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Zbog svake malo ozbiljnije kiše i kanala koji je pred dva mjeseca „osvanuo“ pred jednom kućom u Starigradu stanovnici Prvomajske ulice očajni su i bespomoćni.

Poziv našoj redakciji uslijedio je nekoliko minuta nakon što je završio malo jači pljusak koji je u nekoliko dvorišta prouzročio poplave. Uznemireni susjedi spremno su nas dočekali na ulici, neki u papučama u kojima su izletjeli iz svojih kuća da bi zaštitili svoju imovinu, a neki spremniji, u gumenim čizmama jer već znaju kako se ponašati u ovakvim uvjetima. Priča je počela s grabom, odnosno kanalom koji je friško iskopan prije dva mjeseca ispred kućnog broja 45 na kojem stanuje susjeda Martina.

– Susjed preko puta je svoju imovinu zaštitio tako da je na njegov zahtjev prekopan kanal. Nas o tome nitko nije obavijestio, iz Kominga su došli i jednostavno prokopali ta tri metra. Bili smo nekoliko puta u Gradu kod pročelnika Jembreka i svi su nas lijepo otkantali – govori Mario Notersberg s kućnog broja 43.

Dvorište za jače kiše pliva i Mariji Šaško, koja je istim povodom više puta išla u gradsku Upravu.

– Ide mi u garažu, podrum, dvorište. Jednom je prilikom bio takav nalet da je sve plivalo, voda se tu nabijala u ćošak, vrtjela se, tjerala sam ju od stepenica, ali uzalud, voda je voda, našla je prolaz, a meni je zbog toga ispucala cijela kuća. Tri put sam bila u Gradu, rekla da izađu van da naprave šahtove, kanalice, nek’ ih stave makar ispred mog ulaza, nitko ništa. U garaži mi je namještaj, sve je potopljeno – govori Marija koja svakodnevno razmišlja o rješenju problema. Na pamet joj je čak palo da izbetonira cijeli ulaz kako bi se zaštitila.

– Nek’ mi se nekaj napravi, ja sam razmišljala da idem sama složiti neki tunel da vodu preusmjerim, jer postojeći nemre ništ progutati. Kad su radili cestu sve su zatrpali i na kaj sad to liči? Mi tu plivamo! Grad ništa ne poduzima, a mi porez plaćamo, za mene penzionerku je to puno. Ljudi su već bijesni, ne ljuti nego bijesni – ljutito je rekla Marija. Susjed Mario nadovezuje se na nju.

– Ovo je prestrašno, trebalo bi usmjeriti vodu, nekakvog kanala prokopati, ne znam ni sam. Cesta pada na desnu stranu pa problem dolazi i od tamo. Bili smo kod pročelnika Jembreka, pitali gdje su papiri za to, rekao sam da ću ja to zakopati pa nek’ me netko kazni. Pitao sam i zašto se nije prokopalo s desne strane gdje je kanalizacija, rekli su mi da je to preskupo jer susjed ima asfalt. U Gradu su nam poručili nek’ privatno tužimo, svi su nas otkantali, susjeda kojoj najčešće u kuću ulazi voda poslala je već 10 mailova, ali ništa – pojašnjava te dodaje da je ovo čemu smo upravo svjedočili nula naspram onoga što on evidentira i snima svojim mobitelom već mjesecima.

Početak problema

Susjeda Martina dvorištem hoda u gumenim čizmama. Upravo pred njenom kućom je bez najave iskopan jarak i prva je na udaru za kišnog vremena.

– Bila sam na moru, a kad sam došla doma, imala sam što vidjeti. Nitko mi nije najavio da će takvo što napraviti. Iskopali su mi grabu koju ne mogu niti kositi, nemam flaksericu, nego mi je susjeda morala s cidokorom pošpricati kanal. Nezgodno je izvedeno, auti dok se krajcaju, jedan se već unutra nabil. Motikom sam sama prokopala da propustim vodu da teče dalje, ali voda radi svoje i nađe si put. Pisala sam u Grad već desetak puta. Pošalješ na fino, na grubo, na smiješno, nema reakcije. Više ne znam kome bih pisala – ispričala je razočarana Martina.

– Bacili su kost među ljude i sad nek’ se mi svadimo – na kraju je dodala Marija.

Upit o tome što se događa i što je moguće poduzeti da se problemi stanovnika u ovom djelu grada riješe poslali smo na gradsku Upravu, no do zaključenja ovog broja odgovor nismo dobili.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

VIDOVO U PITOMAČI

FOTO/VIDEO Matija Cvek bacio u trans obožavateljice

PODRAVINO MOJA MILA

FOTO Vidovo se slavi i s tradicijskim podravskim pjesmama

PERKOVIĆ, ŠARLIJA I KESER 'DIGLI SIDRO'

FOTO Tri ‘senatora’ rekla zbogom Miklinovcu, klub uzvratio lijepom gestom

U ORGANIZACIJI SREDNJE ŠKOLE STJEPANA SULIMANCA

FOTO Izloženi oldtimer traktori i poljoprivredna mehanizacija

KOCKICE PREPLAVILE GLAVNI GRAD NJEMAČKE

FOTO/VIDEO Vatrene u Berlinu bodri 100.000 navijača, među njima i brojni Podravci

50 godina mature koprivničkih gimnazijalaca

“Nekadašnje kolege iz razreda i dalje su iznimno povezani, nalaze se kad god uhvate priliku”


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati