Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
"ne možemo pratiti akcijske cijene trgovačkih lanaca"

FOTO Štefica Međurečan: “Od uzgoja povrća samo se preživljava…”

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Štefica Međurečan iz Pitomače bavi se uzgojem raznog povrća. Iz godine u godinu, kaže ona, povrtlarima je sve teže jer otkupne cijene ne prate rast troškova uzgoja. U tijeku je sezona mladog luka i salate, a prema trenutnim otkupnim cijenama povrtlare čeka još jedna neizvjesna godina.

– Povrće uzgajam na četiri rali, a imam i plastenike. Od toga i živim, a unatrag nekoliko godina mogu reći da zapravo jedva preživljavam. Otkupne cijene u veleprodaji daleko su od onih koje bi nama bile prihvatljive, a nekad se zna dogoditi i da usjeve moramo zaorati jer ni kod otkupljivača nema potražnje – priča nam Štefica Međurečan.

Prodaja na tržnicama, dodaje ona, također je u velikom padu jer je sve manje građana koji se oslanjaju na kupnju povrća iz domaćeg uzgoja.

– Na to se odražava i tempo života pa građani nemaju niti volje niti vremena dolaziti na tržnicu pa i povrće kupuju u trgovačkim lancima. Mi ne možemo pratiti akcijske cijene koje nude trgovački lanci, a na taj nam način i otkupljivači ruše cijene. Primjerice, sad je aktualan mladi luk i kad se otkupna cijena usporedi s troškovima i poslom koji se treba obaviti kako bi se pripremio za prodaju, ispada da ćemo biti u minusu. No, to je odavno postala naša realnost – kaže Štefica Međurečan.

Najisplativiji je, ističe Štefica, uzgoj tikvica i krastavaca. Zahvaljujući tom uzgoju Štefica se ipak „pokriva“ pa ne razmišlja o gašenju povrtlarske proizvodnje. – Kako bismo bili konkurentni moramo uzgajati razno povrće, a ne samo tikvice i krastavce. Iako nam nije nimalo lako, dobro je dok godinu završavamo u kakvom-takvom plusu. Na ruku nam ne ide ni činjenica da nemamo pravo na poticaje kao primjerice ratari – zaključila je Štefica Međurečan.

FOTO/VIDEO: Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

ĐURĐEVAČKI LIMITATOR

Mi bi prije kupili kajdanku Olivera Dragojevića neg Rogatog konja?

LIJEK ZA UGODAN I ZDRAV ŽIVOT

Novi termini vježbi u vodi za zlatnu dob

ROMAN SOVIĆ, VODITELJ ŠKOLE NOGOMETA O LOŠIM REZULTATIMA MLADIH SLAVENAŠA

“Uskoro ćemo imati bolesne mlade ljude ako se svi ne pozabavimo fenomenom modernih tehnologija”

Budite oprezni

Znamo kuda će ove subote ići divlje svinje

Završena policijska istraga

Nesvakidašnji incident s noževima u Križevcima, bio je pokušaj ubojstva

država će sufinancirati troškove boravka djece u vrtićima i do 50 posto

Subvencije su značajne, ali i nelogične. Bogata Gola dobit će više od siromašnih Hlebina

Upišite pojam koji želite pretraživati