Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
"ne možemo pratiti akcijske cijene trgovačkih lanaca"

FOTO Štefica Međurečan: “Od uzgoja povrća samo se preživljava…”

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Štefica Međurečan iz Pitomače bavi se uzgojem raznog povrća. Iz godine u godinu, kaže ona, povrtlarima je sve teže jer otkupne cijene ne prate rast troškova uzgoja. U tijeku je sezona mladog luka i salate, a prema trenutnim otkupnim cijenama povrtlare čeka još jedna neizvjesna godina.

– Povrće uzgajam na četiri rali, a imam i plastenike. Od toga i živim, a unatrag nekoliko godina mogu reći da zapravo jedva preživljavam. Otkupne cijene u veleprodaji daleko su od onih koje bi nama bile prihvatljive, a nekad se zna dogoditi i da usjeve moramo zaorati jer ni kod otkupljivača nema potražnje – priča nam Štefica Međurečan.

Prodaja na tržnicama, dodaje ona, također je u velikom padu jer je sve manje građana koji se oslanjaju na kupnju povrća iz domaćeg uzgoja.

– Na to se odražava i tempo života pa građani nemaju niti volje niti vremena dolaziti na tržnicu pa i povrće kupuju u trgovačkim lancima. Mi ne možemo pratiti akcijske cijene koje nude trgovački lanci, a na taj nam način i otkupljivači ruše cijene. Primjerice, sad je aktualan mladi luk i kad se otkupna cijena usporedi s troškovima i poslom koji se treba obaviti kako bi se pripremio za prodaju, ispada da ćemo biti u minusu. No, to je odavno postala naša realnost – kaže Štefica Međurečan.

Najisplativiji je, ističe Štefica, uzgoj tikvica i krastavaca. Zahvaljujući tom uzgoju Štefica se ipak „pokriva“ pa ne razmišlja o gašenju povrtlarske proizvodnje. – Kako bismo bili konkurentni moramo uzgajati razno povrće, a ne samo tikvice i krastavce. Iako nam nije nimalo lako, dobro je dok godinu završavamo u kakvom-takvom plusu. Na ruku nam ne ide ni činjenica da nemamo pravo na poticaje kao primjerice ratari – zaključila je Štefica Međurečan.

FOTO/VIDEO: Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

VEČER FOLKLORA U GOLI

FOTO Prekodravci uživali u tradicijskim pjesmama i plesovima

VIDOVO U PITOMAČI

FOTO/VIDEO Degustira se gorički paprikaš, kulturnjaci i sportaši promoviraju svoje aktivnosti

Već drugi dan su probali što su napravili

FOTO Prvašići iz Podravskih Sesveta na nastavi domaćinstva učili su kako kiseliti krastavce

Raspisan je javni poziv

Ova općina za svako novorođenče jednokratno isplaćuje tri tisuće eura

Mališani iz Molvi istaknuli su se super rezultatima

FOTO Načelnik ugostio male olimpijce

ZBOG NADVOŽNJAKA I NEMARA RADNIKA IMAJU VELIKE PROBLEME

VIDEO Stanari ogorčeni: “Da se žaba popiša mi već plivamo, po dvorištima nam plutaju fekalije”


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati