Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Završna konferencija projekta vrijednog više od 1,3 milijuna eura

FOTO Svečano otvoren dom Punina života u Molvama

Svečano je danas otvoren dnevni boravak za osobe starije životne dobi Punina života u oazi Bezgrešne u Molvama. Riječ je o projektu vrijednom 1,335.155,00 eura koji je u potpunosti financiran sredstvima iz EU fondova, a njegov nositelj bio je Samostan Uznesenja Blažene Djevice Marije franjevaca konventualaca iz Molvi. U okviru izgrađenog objekta pružat će se ondje usluga cjelodnevnog boravka za 18 osoba starijih od 65 godina s područja Općine Molve čime će se pridonijeti prevenciji institucionalizacije te razvoju mreže izvan institucijskih usluga i službe podrški u zajednici.

Dom Punina života blagoslovio je biskup u miru, monsinjor Josip Mrzljak te provincijalni ministar Hrvatske provincije svetog Jeronima franjevaca konventualaca, Molvarac Miljenko Hontić. Nositelj projekta bila je molvarski samostan, a njegov gvardijan i župnik Zdravko Tuba zahvalio je svima koji su na bilo koji način sudjelovali u realizaciji ovog vrijednog projekta.

-Osobita mi je radost što dom otvaramo baš na svetkovinu začeća blažene djevice Marije. Isus je punina života i u tom duhu smo okupljeni kao braća i sestre. Promatrajući društvo i cjelinu u kojoj se nalazi današnji čovjek, željeli smo odgovoriti na potrebe čovjeka u svakoj životnoj dobi. Za djecu postoje vrtići i škole, za studente studentski domovi, a sada smo otvorili prostor onima koji su usamljeni, često puta zaboravljeni. Mnogo puta u teškim životnim situacijama zbog gubitka svojih najbližih, a to su osobe starije životne dobi – istaknuo je fra Zdravko Tuba i naglasio posebnu radost, ali i zahvalnost što im se konačno može pružiti jedan topli dom.

-Punina života je mjesto u kojem će moći naći utjehu i zadovoljstvo radosti susretanja s bližnjima, a tu će osjetiti i božju blizinu. U dobi aktivnog starenja ovo je prigoda da svi u ovom domu osjetimo blizinu jer dom je obitelj. Zahvalio bih svima koji su omogućili da danas imamo ovaj moderan i opremljen dom – kazao je Tuba i istaknuo da je u hodnicima doma postavljena i izložba nastala u sklopu likovne kolonije kao i da se ovim projektom doprinijelo socijalnoj uključenosti i aktivnom starenju osoba s područja Općine Molve koje možda prolaze kroz proces izolacije i osjećaju se usamljeno.

-Svi možemo biti ponosni na ovaj dom i neizmjerno sam sretan što je Punina života otvorena – istaknuo je načelnik Općine Molve Zdravko Ivančan i prisjetio se vremena otprije nekoliko godina kada je i nastala inicijativa za izgradnju ovakvog objekta.

-Ovo je projekt kakav ni puno veće općine pa ni gradovi ne mogu samo tako završiti. Vidi se da je to vođenom dobrom voljom, željom i zagovorom Majke božje molvarske. Zahvalio bih našem samostanu, provincijalu, a posebno Zdravku Tubi koji je prihvatio ovaj teret i nosio ga sve ove godine da bismo svi danas imali posve novi sadržaj u našem mjestu – kazao je Ivančan i zahvalio na podršci i Koprivničko – križevačkoj županiji te najavio skoro otvorenje još jednog važnog objekta.  

-Županija nam je bila na raspolaganju za sve što je trebalo, a kako je dan otvorenja Punine života, nadam se da ćemo uskoro otvoriti i interpretacijski centar u pastoralnom domu, ujedno i hostel kojem je nositelj Županija – istaknuo je Ivančan dok je zamjenik župana Ratimir Ljubić uvjeren kako je riječ o kvalitetnom prostoru koji će doprinijeti kvaliteti života u Općini Molve.

-Sjećam se prvog susreta s ocem Zdravkom kad se vratio s Cresa i iznio nam ideju gradnje ovakvog doma. Mislili smo da su to velike ideje, ali one su vrlo brzo dobile smisao, a otac Zdravko išao je korak po korak, strpljivo. Njegova upornost na kraju se isplatila i mještani Općine Molve sada imaju sadržaj koji će im omogućiti ugodnu starost. No, to nije kraj. Imamo pastoralni centar gdje ćemo se uskoro opet naći i otvoriti nove prostore koji će poboljšati i turističku ponudu Molvi kao hodočasničkog mjesta. Čestitam svima na završetku ovog projekta – zaključio je Ljubić.

Inače, Punina života je mjesto u kojem će korisnici moći provoditi do 10 sati dnevno uz zadovoljenje svojih socijalnih, rekreativnih, edukativnih i drugih potreba pritom sudjelujući u aktivnostima koje potiču aktivno uključivanje u zajednicu te aktivan doprinos zajednici.  

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

ĐURĐEVAČKI LIMITATOR

Kaj bi se čovek dal da se v tem Šemovcu bar jemput potrefi zeleno

Pred više od tisuću članova i simpatizera obilježena 34. obljetnica osnutka HDZ-a u Varaždinskoj županiji

Plenković: Franjo Tuđman stvorio je najvažniju, najveću, najutjecajniju i najodgovorniju političku stranku u političkoj povijesti Hrvatske

VELIKA PROMJENA ZA MNOGE

HZMO ima važnu obavijest za brojne građane

SVI ĆE DOBITI POVRAT NOVCA

Plodine mole sve kupce ovog prehrambenog proizvoda da ga prestanu konzumirati: “Vratite ga u najbliži prodajni centar”

vatra je u cijelosti progutala krovište

Crveni križ dostavio pomoć obitelji iz Legrada čija je kuća zamalo izgorjela u požaru

podravski indijac kupuje hrvatsko

VIDEO Babu radi u tvornici, a hranu kupuje na đurđevačkoj tržnici

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati