Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
prva korizmena nedjelja

FOTO: Svetu misu iz Đelekovca danas prenosio HRT

Jutro je HRT prenosio Svetu misu uživo iz crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Đelekovcu.

Posebnost ovog prijenosa je vrijeme Korizme, odnosno mise na prvu korizmenu nedjelju koja se mogla pratiti uz male ekrane. Misu je služio vlč. Silvio Košćak, upravitelj đelekovečke župe.

Prije toga je na programu HTV-a emitirana kratka reportaža s portretom crkve i samog mjesta, a misu je za gledatelje komentirao Dragutin Siladi, ujedno urednik prijenosa.

– Srednjovjekovni posjed Đelekovec se prvi put spominje u jednom dokumentu iz 1332. Župa Uznesenja BDM datira iz 1334. Najezdom Turaka u 16. stoljeću župa je ugašena. Godine 1789. župu je utemeljio zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac. Odmah, po utemeljenju, pristupilo se gradnji sadašnje župne crkve – napisali su u najavi emisije iz HRT-a.

FOTO: Nikola Wolf

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI