Svuda oko nas raste vrlo zanimljiva gljiva koju nitko niti ne primjećuje, a riječ je o, ako je vjerovati tvrdnjama stručnjaka, izrazito moćnom prirodnom lijeku. U pitanju je velika ili čupava gnojištarka. Njen se klobuk raspada kako bi se mogla razmnožiti, odnosno osloboditi spore, a crna tekućina u koju se pretvori nekad davno koristila se kao zamjena za tintu. U vidu sušenog praha svakako se preporučuje kao pomoć dijabetičarima, piše agroklub.
Naime, raspada se na način da se pretvori u spomenutu gustu crnu tekućinu punu hidrolitičkih enzima hitina koji se raspadnu na složene šećere pa iz tla ostane stršati samo stapka. Za ovaj proces je značajna pojava veće količine vlage u atmosferi. Ova neobična gljiva raste u većim skupinama, nalazi se uz rubove šuma ili šumske putove, na zapuštenim površinama, livadama, ali ima ih i na gradskim površinama.

Moguće je konzumirati isključivo mlade primjerke koji su bijele boje, odnosno sve dok listići nisu pocrnili. Klobuke je najbolje upotrijebiti svježe, a ne obrade li se za konzumaciju unutar prvih četiri do šest sati nakon ubiranja, oni će se raspasti i pretvoriti u crnilo. Određeni aktivni sastojci, kako kod primjeraka ubranih u divljini, tako i kod uzgojenih, pokazali su hipoglikemijski, imunomodulatorski, antidijabetički, antitumorski te potencijalni antioksidativni učinak, piše agroklub.
FOTO Nikola Wolf