Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
MISLI NA ZDRAVLJE

FOTO Tomo je operirao srce, kuk, bruh i koljeno: “Pomalo pijem domaće vino, a na zemlji radim od pete godine”

Tomo Prelec (80) umirovljenik je iz Čepelovca kraj Đurđevca. Od kad je bio dijete bavio se poljoprivredom, a ne posustaje ni danas, kada ga tek nekoliko mjeseci dijeli od 80. rođendana. Doduše, Tomo se ipak kreće dosta otežano jer je jedno koljeno operirao, a trebao bi i drugo, no pitanje je hoće li se odlučiti na još jedan operativnih zahvat.

– Za tri mjeseca punim 80 godina, a na novu bi operaciju koljena trebao čekati oko dvije godine pa mi se i ne žuri. Do sada sam imao dosta operacija, a iako se stvarno ne mogu žaliti na zdravlje, sve je nekako krenulo nizbrdo kada sam prošao 65. godinu – rekao je Prelec, koji je otkrio da ima problema sa srcem kada je išao na rutinsku kontrolu.

– Budući da sam bio lovac, išao sam na liječnički pregled zbog produljenja držanja oružja. Liječnik mi je slušao pluća i pregledavao tijelo te shvatio da imam zalistak na srcu. Zalistak je pet godina bio pod kontrolom i imao sam terapije, a onda sam sa 70 godina otišao na operaciju. Srećom, operacija srca je prošla dobro, no poslije nje sam bio i na operaciji kuka, potom bruha, a na kraju i koljena – otkrio je Prelec koji se, ako izuzmemo otežano hodanje, sasvim dobro drži za svoje godine, a osim vrijednog i napornog rada cijelog života, ističe da je tajna i u domaćem vinu.

– Pijem domaće vino pomalo. Imam gorice, baš smo prošle nedjelje imali berbu i zadovoljni smo kvalitetom. Od sorti imamo kernera, rajnskog rizlinga i malvaziju, a sva sreća pa imam pomagače u kćeri i zetu tako da ja sada uglavnom zapovijedam dok oni rade – kazao je Prelec, koji se nekad bavio i uzgojem krava za mlijeko, no s obzirom na godine je ipak smanjio obujam proizvodnje. – Supruga je također operirala oba koljena, no oboje i dalje radimo na zemlji koliko možemo. Mogu voziti auto i traktor, mobilan sam i možda bih mogao hodati i bez štaka, no lakše mi je s njima. Od pete godine bavim se poljoprivredom, a ne stajem ni sada. Imamo kokoši, do sada smo hranili i svinje za vlastite potrebe dok se supruga bavi vrtom – ispričao je ovaj vitalni umirovljenik iz Čepelovca.

FOTO Nikola Wolf

Tekst je napisan uz potporu Agencije za elektroničke medije temeljem Javnog natječaja 1/23 za raspodjelu sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija – profitnih pružatelja elektroničkih publikacija za 2023. godinu

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

OČEVID U TIJEKU

Sudarila se dva auta, Honda sletjela u polje kukuruza

Radovi u podravskom mjestu

Ovaj se poštanski ured privremeno zatvara

PRIPREMA SE NATJEČAJ ZA OBNOVU ULICE KOJA KOLODVOR SPAJA S CENTROM GRADA

Dvosmjerna Starčevićeva s rotorom u dvije faze, novo ruho dobit će i Ivanjska


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati