Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
TU, MEĐU NAMA

FOTO Umirovljenik Marijan se nada da će mu zbog umjetnina porasti popularnost kod žena!

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Umirovljenik Marijan svoje dane provodi u stanu na Trgu kralja Tomislava, a glavni hobi mu je slikarstvo. I to ne bilo kakvo. Marijan je jedan od rijetkih samoukih umjetnika koji još uvijek slika tehnikom ulje na staklu. Riječ je o izuzetnoj zahtjevnoj i delikatnoj tehnici koja se smatra samim vrhuncem slikarstva. Prvenstveno crta iz gušta, a glavna tematika mu je priroda.

– Slikanjem sam se počeo baviti još u osnovnoj školi kada smo na satu likovnog radili ulje na platnu, ali dosta skromno. Ubrzo sam se zainteresirao za slikanje uljem, ali više mi je pogodovalo da slikam na staklu, takve umjetnine iznimno su atraktivne i oku ugodne. Cijenjene su baš zato što se danas mali broj umjetnika praksira za spomenutu tehniku koja je izuzetno zahtjevna, možda i najzahtjevnija – priča nam Marijan.

Slikar prvenstveno mora odabrati tematiku koju će prenijeti na staklenu podlogu, nakon toga radi se osnovna podloga (skica) koja se stavlja ispod stakla, a onda se vještim pokretima kista „radi“ po staklenoj podlozi.

– Za ovakve umjetnine treba imati puno strpljenja, ulje i nije baš zahvalna tehnika za suradnju. Za sliku mi ponekad treba i nekoliko dana, jer ulje se mora prirodnim putem osušiti kako bi se skroz „stopilo“ sa staklom. Najviše volim raditi motive iz prirode poput zimske idile, životinja ili ljudi koji se bave svakodnevnim poljoprivrednim poslovima – objašnjava Marijan.

Osim što izrađuje slike na staklu, specijalizirao se i za ukrašavanje staklenih boca, a upravo su mu to najdraži primjerci koje poklanja prijateljima.

– Same bocu su zbog svojeg tamnog stakla i oblika prirodno lijepe, a kad su oslikane mogu biti idealan ukras za interijer. Najviše radim na zelenim bocama, a nekad davno sam ukrašavao i popularne boce od Podravkina piva koje su bile specifične zbog svoje smeđe boje. U stanu imamo nekoliko primjeraka, ali većinu sam podijelio prijateljima i poznanicima. Samostalne izložbe nikad nisam imao, svoje sam radove eventualno znao ustupiti za potrebe grupnih izložba. Djela po narudžbi ne radim za novac, baš ako me netko pita rado ću mu napraviti nešto, ali nisam nikad razmišljao da se na svome hobiju obogatim – ističe Marijan, koji je u svome kvartu poznat kao izuzetno humorističan čovjek vedrog duga.

U jednom trenutku našeg razgovora dotaknuo se toga da bi bilo lijepo kad bi zbog svojih radova postao popularan, jer bi mu to donijelo veći uspjeh kod ljepšeg spola. – Bilo bi mi jako lijepo kad bih slikao u društvu neke lijepe gospođe pa, evo, ovim putem ih pozivam na prezentaciju slika. Ali, naravno, neka dođu jedna po jedna, da se ne stvori nepotrebna gužva – zaključuje Marijan šaljivim tonom.

FOTO Podravski list

Tekst je napisan uz potporu Agencije za elektroničke medije temeljem Javnog natječaja 1/23 za raspodjelu sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija – profitnih pružatelja elektroničkih publikacija za 2023. godinu

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

uzroci uzimani još u travnju ove godine

S tržišta se hitno povlači vrlo ukusna i popularna namirnica, a razlog je vrlo zanimljiv

TRADICIONALNO DOBAR ODAZIV

FOTO/VIDEO Brojni su došli na dobrotvorni koncert i prilogom podržali borbu protiv raka

TREĆA IZLOŽBA U KOPRIVNICI

FOTO/VIDEO Dvjestotinjak golubova, grlice, kanarinci, papige i zečevi preplavili Dom željezničara

KOPRIVNICA SE VRIJEDNE NEKRETNINE IPAK NEĆE RIJEŠITI

‘Merićeva’ zgrada ipak neće na prodaju! Još jednu građevinu u strogom centru čeka obnova

FERENČINA UOČI DOLASKA PRVAKA

‘Dinamo čeka teža utakmica nego u Kazahstanu, jer smo mi trenutno bolji od Astane’

Na stanici u Koprivnici pokupila ga je policija

Pijani putnik u vlaku fizički nasrnuo na mladu kondukterku

Upišite pojam koji želite pretraživati