Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
TU, MEĐU NAMA

FOTO Umirovljenik Marijan se nada da će mu zbog umjetnina porasti popularnost kod žena!

Umirovljenik Marijan svoje dane provodi u stanu na Trgu kralja Tomislava, a glavni hobi mu je slikarstvo. I to ne bilo kakvo. Marijan je jedan od rijetkih samoukih umjetnika koji još uvijek slika tehnikom ulje na staklu. Riječ je o izuzetnoj zahtjevnoj i delikatnoj tehnici koja se smatra samim vrhuncem slikarstva. Prvenstveno crta iz gušta, a glavna tematika mu je priroda.

– Slikanjem sam se počeo baviti još u osnovnoj školi kada smo na satu likovnog radili ulje na platnu, ali dosta skromno. Ubrzo sam se zainteresirao za slikanje uljem, ali više mi je pogodovalo da slikam na staklu, takve umjetnine iznimno su atraktivne i oku ugodne. Cijenjene su baš zato što se danas mali broj umjetnika praksira za spomenutu tehniku koja je izuzetno zahtjevna, možda i najzahtjevnija – priča nam Marijan.

Slikar prvenstveno mora odabrati tematiku koju će prenijeti na staklenu podlogu, nakon toga radi se osnovna podloga (skica) koja se stavlja ispod stakla, a onda se vještim pokretima kista „radi“ po staklenoj podlozi.

– Za ovakve umjetnine treba imati puno strpljenja, ulje i nije baš zahvalna tehnika za suradnju. Za sliku mi ponekad treba i nekoliko dana, jer ulje se mora prirodnim putem osušiti kako bi se skroz „stopilo“ sa staklom. Najviše volim raditi motive iz prirode poput zimske idile, životinja ili ljudi koji se bave svakodnevnim poljoprivrednim poslovima – objašnjava Marijan.

Osim što izrađuje slike na staklu, specijalizirao se i za ukrašavanje staklenih boca, a upravo su mu to najdraži primjerci koje poklanja prijateljima.

– Same bocu su zbog svojeg tamnog stakla i oblika prirodno lijepe, a kad su oslikane mogu biti idealan ukras za interijer. Najviše radim na zelenim bocama, a nekad davno sam ukrašavao i popularne boce od Podravkina piva koje su bile specifične zbog svoje smeđe boje. U stanu imamo nekoliko primjeraka, ali većinu sam podijelio prijateljima i poznanicima. Samostalne izložbe nikad nisam imao, svoje sam radove eventualno znao ustupiti za potrebe grupnih izložba. Djela po narudžbi ne radim za novac, baš ako me netko pita rado ću mu napraviti nešto, ali nisam nikad razmišljao da se na svome hobiju obogatim – ističe Marijan, koji je u svome kvartu poznat kao izuzetno humorističan čovjek vedrog duga.

U jednom trenutku našeg razgovora dotaknuo se toga da bi bilo lijepo kad bi zbog svojih radova postao popularan, jer bi mu to donijelo veći uspjeh kod ljepšeg spola. – Bilo bi mi jako lijepo kad bih slikao u društvu neke lijepe gospođe pa, evo, ovim putem ih pozivam na prezentaciju slika. Ali, naravno, neka dođu jedna po jedna, da se ne stvori nepotrebna gužva – zaključuje Marijan šaljivim tonom.

FOTO Podravski list

Tekst je napisan uz potporu Agencije za elektroničke medije temeljem Javnog natječaja 1/23 za raspodjelu sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija – profitnih pružatelja elektroničkih publikacija za 2023. godinu

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

VOZIO BEZ VOZAČKE

Mladić (24) Audijem umalo pregazio policajku. Spasila se u posljednji čas…

[FELJTON] STOLJEĆE JOSIPA MANOLIĆA, 7. DIO

Osmislio je HDZ-ovo ime i u maniri pravog trilera organizirao osnivanje stranke na “nejavnom mjestu”

Četvero ozlijeđenih nakon prometne nesreće

FOTO Izgubila kontrolu nad BMW-om i udarila u kombi pun djece, bilo i ozlijeđenih

Razvalio vrata sobe u kojoj se sklonila

Užas u Podravini: Divljački nasrnuo na trudnu partnericu pred susjedima, izudarao ju šakama

Važna obavijest

KTC moli sve kupce ovog proizvoda da se jave na prodajno mjesto

Mještani Ulice Pušća pitaju se kada će biti gotovi radovi

Rekonstrukcija traje do kraja mjeseca, nakon toga slijedi asfaltiranje


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati