Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
NEKOĆ OMILJENI DESERT

FOTO Umirovljenik iz Podravine uzgaja bundeve slađe od kolača

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Turkinja je jedna od najstarijih bundeva koja se uzgaja na našim područjima, a ona je stoljećima bila omiljena poslastica mnogih. Prije vremena kada su razni slatkiši bili lako dostupni kao sada, upravo je turkinja bila jedan od glavnih deserta na stolovima. Ova slatka bundeva i dalje je omiljena ako se pita Marijana Hasana iz Virja, koji turkinje uzgaja još otkako je bio dijete.

– Bundeve turkinje imamo otkako znam za sebe. Nije tada bilo slatkiša kao sada pa smo se sladili upravo turkinjom, a sjećam se da smo je nekoć sadili među kukuruzom i da nije bilo kuće koja je nije sadila. Ljudi je vole i dalje, posebno one nešto starije generacije, a sadim ih i dalje jer ih jednostavno volim jesti, a višak ponudim na prodaju – kazao je umirovljenik iz Virja koji je višak svojih proizvoda odlučio ponuditi na đurđevačkoj tržnici.

– Nije to neka zarada i ne uzgajam ih jer mi je ugrožena egzistencija, već volim ovako doći na tržnicu i zbog komunikacije i druženja s ljudima. To je jedan razlog, a drugi je da malo povećam džeparac mojoj unučici koja studira veterinu, a svake godine mi pomaže saditi i okopavati – rekao je Hasan i otkrio svoj recept za pripremu ove delicije.

– Turkinje su najbolje pečene u rolu. Može se prije pečenja samo rasjeći po pola ili na komade pa se stavi u tepsiju pa u rol. Nekoć smo je pekli kao kolače, a nedavno sam si kupio električni pekač pa ih ondje spremam – otkrio je Hasan.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

PODRAVSKI NA MJESTU DOGAĐAJA

Upravo prometna nesreća na Podravskoj magistrali

Snijeg neumoljivo pada, ali ceste su prohodne

Noćas bačeno 70 tona soli, Zimska služba moli građane za razumijevanje

ULJEPŠALI IM NADOLAZEĆE BLAGDANE

Podravka i Dominik Livaković razveselili članove udruge “Veliko srce” vrijednom donacijom

adosti i uzbuđenja nije manjkalo

Sveti Nikola razveselio mališane s područja Općine Pitomača

RASPISAN JAVNI POZIV

Podravska općina sufinancira umjetno osjemenjivanje junica i krava

PRESEDAN U PRAVOSUĐU! POŽGAJ GRUPA DOBILA SPOR PROTIV HGK

Nikola Požgaj: Dokazali smo da su Hrvatske šume pogodovale lobijima

Upišite pojam koji želite pretraživati