Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
dvosatna rasprava

FOTO Usvojen županijski proračun, oporba uložila četiri amandmana, Koren ih odbacio

Usvojen je proračun Koprivničko-križevačke županije za iduću godinu, a on će iznositi 87 milijuna eura.

Župan Darko Koren s nekoliko je uvodnih rečenica obrazložio s kojim će sredstvima raspolagati u idućoj godini te projekcije za 2025. i 2026. godinu.

– Prihodi i primici planirani su u iznosu od 82,6 milijuna što je u odnosu na ovu godinu manje za 28 posto. Razlog je jer s 01. siječna bolnica prelazi pod upravljanje države koja nad njom stječe osnivačka prava i bolnica više neće biti proračunski korisnik županije. Ovom odlukom Vlade na drugačiji ćemo način promatrati proračun županije od idućeg godine. U projekcijama za 2025. i 2026. planirani su primitci 87 milijuna i 90 milijuna eura. Planira se korištenje planiranog viška od 9,98 milijuna u sljedeće tri godine prema dinamici koja je iskazana kako bi u tom trogodišnjem razdoblju proračun sveli na onu razinu koja pokriva naše rashode s prihodima – predstavio je župan Koren.

Kao kapitalne projekte za iduću godinu župan Darko Koren istaknuo je, između ostaloga, izgradnju Doma zdravlja u Križevcima, obnovu dvorca Inkey u Rasinji, opremanje zdravstvenih ustanova te projektiranje Srednje škole i Učeničkog doma u Koprivnici.
U formiranje najvažnijeg dokumenta područne samouprave pokušao se uključiti oporbeni Klub SDP-a i HSLS-a. Podnijeli su četiri amandmana, no ni jedan od njih nije pao na plodno tlo.

Predložili su smanjenje rashoda za promidžbu i informiranje za 35 tisuća eura, skidanje 10 tisuća eura s projekta Digitalne transformacije županijske uprave, 20 tisuća eura od Centra zaštite i spašavanja, te pet tisuća eura od sufinanciranja izrade dokumentacije za pripremu EU projekata. Nakon skidanja, predloženo je i povećanje za 70 tisuća eura za djelatnost Vatrogasne zajednice županije.

Veća sredstva prema mišljenju oporbe potrebna su za pokriće troškova boravka ekipa vatrogasne mladeži u Kampu vatrogasne mladeži Hrvatske vatrogasne zajednice u Fažani te za trošak dodatnog uređenja postojećih prostora kako bi isti bili adekvatni za boravak djece u njima.

Isto tako, predloženo je da se povećaju sredstva obrane od poplave i prevenciju općinama uz Dravu za 150 tisuća eura, da se 250 tisuća eura skine s projekta dvorca Inkey i preusmjeri u energetsku obnovu Gimnazije i Strukovne škole Đurđevac te energetsku obnovu Sportske dvorane Strukovne škole Đurđevac.

Četvrti amandman bio je usmjeren na skidanje sredstava iz Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu. Prijedlog je bio da se za 20 tisuća eura umanje rashodi ovog odjela i usmjere za projekt preradbenog pogona za mlijeko.

Sve predložene amandmane, župan Koren redom je odbacio uz glavno obrazloženje da su predloženi za brisanje sa krivih stavaka, a istovremeno ga je iznenadilo što oni koji su amandmane predložili s druge strane podržavaju provođenje istih s kojih bi ih skinuli.

Na kraju, proračun je izglasan s 20 glasova ZA i 10 protiv.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

teška prometna na podravskoj magistrali

FOTO/VIDEO Sudarili se Mercedes i moped, vozača hitna prevezla u bolnicu

Tragedija u prekodravlju

UPRAVO U požaru kuće poginuo muškarac, policija obavlja očevid

đurđevački limitator

Kamioni šodra budu nas saranili


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati