Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
ljubav prema ribolovu spojila je njegovu profesiju i hobi...

VIDEO Dejan iz Legrada bavi se tradicijskom izradom drvenih čamaca

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Dejan Novoselec iz Legrada izučeni je stolar, a njegova ljubav prema ribolovu spojila je njegovu profesiju i hobi u još jednu vrstu aktivnosti. Dejan, naime, izrađuje drvene čamce, i to prema tradiciji kakva je gotovo izumrla, odnosno sve je se rjeđe viđa. Pogotovo u Legradu, u kojemu je nekad postojao i cijeli ceh izrade čamaca.

– Čamce sam počeo izrađivati unazad nekoliko godina. Jednom me zamolio kolega da i njemu napravim, pa je tako preraslo u pravi hobi – govori nam Dejan, koji nam je pokazao najnoviji, friško izrađeni čamac, kojeg je uoči Praznika rada i službeno pogurao u Dravu.

– Drvenih čamaca i nema previše, sve su uglavnom preuzeli plastični čamci. No, ovo je ipak tradicija, od prirodnih materijala, a i ljepše ih je vidjeti – pojašnjava Dejan, ukratko nam opisavši kako ih izrađuje.

– Izrađujem ih od drva hrasta, koje se prvo mora sušiti pet godina. Inače, ovaj sam čamac, koji je duljine skoro šest metara, izrađivao oko dva tjedna, kad sam našao slobodnog vremena poslije posla – ističe Dejan, koji ih zna izrađivati i od jelovine, ali i crvene vrbe.

No, iako su drveni čamci ljepši, oko njih treba voditi brigu, održavati ih, osvježavati i produljiti im rok trajanja, nadodaje.

– Treba ih jednom godišnje i obojiti. Ima tu malo više posla i brige, ali tko to voli, zašto ne. Osobno ga nikad ne bih mijenjao za plastični, tim više što sam ga sam izradio – ističe.

Čamac najčešće koristi za ribolov, a ovakvi dulji imaju i veću zapremninu. Njima su se nekad prevozila i drva za ogrjev, a koristili su ih i zlatari, podsjeća Dejan, koji ga osobno koristi uglavnom za ribolov. Iako za svoj hobi uvijek nađe vremena, problem mu malo predstavlja premali prostor u radionici. No, kako zasad još uvijek nadograđuje vlastitu kuću, veći štagalj gdje će moći izrađivati čamce samo je pitanje vremena, zaključuje Dejan.

FOTO: Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

proširenje dviju ulica, 900 tisuća eura za pješačko - biciklističke staze

Provjerili smo što će se sve graditi i projektirati u 2024. godini

ISPIT ODRŽAN U VATROGASNOM DOMU U PITOMAČI

Vatrogasne zajednice dviju općina imaju 18 novih osposobljenih vatrogasaca

U PRORAČUNU PREDVIĐENO 40 TISUĆA EURA

Podravska općina sufinancira kupnju i uređenje nekretnina

doslovno se nalaze u škripcu

Udruge nemaju adekvatne prostore i za to krive Grad

đurđevački limitator

Lepo je biti penzioner!

TRANSFERA K'O U PRIČI, TUCAKOVIĆ OSTAO BEZ STOPERA LISJAKA I PETIKE

“Sin vjetra” u Koprivnici, Križevčani s osam novih lica kreću u obranu prvog mjesta

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati