Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

FOTO/VIDEO Dijana iz Križevaca jedina je trenerica plesa na svili kod nas

Ples na svili zanimljiva je, ali i vrlo zahtjevna vještina suvremenog cirkusa koja je sve popularnija i u našim krajevima. Njime se već šest godina bavi i mlada Križevčanka Dijana Čeh, koja je završila i tečaj prve razine za trenericu, i to u sklopu Aerial Physique škole iz Los Angelesa, čime je vjerojatno postala prva trenerica kod nas.

Članak je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Kako nam je rekla Dijana, inače magistrica agronomije po struci, sve je počelo u sklopu programa križevačke udruge K.V.A.R.K., koja svake godine organizira i KUFER festival te sa svojim cirkuskim i akrobatskim točkama nastupa po Hrvatskoj. Tada je Dijana tek zakoračila u svoje dvadesete i započela s prvim akrobatskim koracima.

– Nakon što sam polazila radionice, već dulje vrijeme treniram sama, a prošle sam godine i završila online tečaj. Za njega je potrebno barem dvije godine iskustva da se uopće prijaviš – priča nam Dijana, koja trenira u prostoru Klubu kulture, gdje se na betonsku i čeličnu konstrukciju mogu postaviti dvije nekoliko metara duge tkanine na kojima se i izvode akrobatske točke.

Prije izvođenja točke, potrebno se prije dobro zagrijati, a za jedan uspješno odrađen trening Dijani obično treba i do sat i pol vremena, zajedno sa zagrijavanjem. Koliko je sama aktivnost zahtjevna dokazuje i to da oko plesa na svili stoji gotovo cijela znanost.

– Osim poznavanja anatomije i metode zagrijavanja, važna je i fizika oko same vještine. Tu je i sama izdržljivost nosive konstrukcije, korištenje opreme koja je planinarska i koja može izdržati veliko opterećenje, zatim rok trajanja prije nego što je treba zamijeniti, pa tek onda pravilan način izvođenja pojedinih trikova. Puno je toga na što valja obratiti pažnju – pojašnjava Dijana, nadodavši kako je trenerski, odnosno učiteljski i pedagoški dio tek šlag na torti cijelog edukativnog procesa kroz koji je prolazila.

Iako još službeno ne radi s budućim polaznicima, to je samo, kako kaže Dijana, pitanje vremena. Suvremeni cirkus, koji se bazira na akrobacijama i drugim točkama i koji ne uključuje životinje, iako sve popularniji, još i dalje nije prepoznat kao druge vrste izvedbenih umjetnosti, zbog čega cirkuski umjetnici još uvijek nemaju određeni status i prava, ističe Dijana.

No, zato se formiraju udruge i društva umjetnika suvremenog cirkusa koje rade na tome. Da je neki pomak već ostvaren, vidljivo je u nedavno provedenom natječaju Ministarstva kulture u kojem su suvremeni cirkus i ples odvojeni u zasebne kategorije.  

Iako trenutno ne nastupa, redovito trenira nekoliko puta tjedno. Kako nam je rekla, gotovo svaka poza ima svoj naziv, a neke od zahtjevnih točaka, koje izvodi gotovo s lakoćom, nam je i pokazala.

FOTO/VIDEO: Nikola Wolf

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI