Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
TU, MEĐU NAMA

FOTO Kesten star 150 godina uspio posvađati susjede

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Stablo kestena staro 150 godina predmet je višegodišnjih svađa susjeda Ulice Vinički dol. Nakon nekoliko desetljeća problemu se, na zadovoljstvo susjede Elizabete, napokon stalo na kraj. Njeno je dvorište desetljećima prepuno lišća koje joj onečišćuje okoliš i stvara dodatan Sizifov posao. Preko puta njenog dvorišta je ogroman kesten koji pripada susjedima i stvara joj glavobolje već 45 godina.

– Jednostavno više ne mogu ni neću čistiti. Zvali smo komunalnog redara, on je došao i riješilo se. Tko točno i kada ne znam jer nas nije bilo doma, no mogu reći napokon. Bilo je neminovno da se to učini jer su grane padale na dalekovod. Godinama se to pomalo štucalo, ali to nije bilo pravo rješenje – priča Elizabeta te navodi da je dio njene ulice zapostavljen i u lošem stanju zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

– Vidite kakav je nered sad, a sve pada u moj vrt, u vrata, pod vrata. Ako je to njihov kesten onda ga treba održavati. Oni su uzurpirali i prisvojili si dio zemlje. Grad bi trebao vidjeti kud ide međa i riješiti jednom to za svagda – žali se susjeda koja je od kestena strahovala za svakog malo jačeg vjetra. 

– Dođe nevrijeme, stablo padne na ogradu i sruši je, tko mi bude refundirao, tko bude moje ruke svaku godinu platio? To je posao cijele godine, najprije cvate pa onda pada lišće, evo sad kada krene pada do kasne zime i u rano proljeće opet. Kestena nema uopće, znači ne služi svrsi. U redu bi bilo kad bi to netko održavao, ali ne. Ja cijelo vrijeme čistim svoje, a i kompletna cesta puna je smeća. Zašto bi više trpjela, 45 godina trpim i više neću, bilo je dosta. Vrt mi je također bio ugrožen, kestenovo lišće pušta tanin zbog čega ništa ispod njega ne raste – rekla je. 

Na nekoliko desetaka metara, s druge strane ulice našli smo vlasnika kestena Tihomira. Potvrdio nam je da je njegovo stablo godinama bilo razlog prijepora sa susjedom. – Došao je komunalni redar da bi kesten trebalo maknuti kao i dio akacije. Tu smo već 50 godina, zemlju smo kupili s kestenom koji je već onda bio takav da ga dvoje ljudi nije moglo zajedno obujmiti. Pretpostavljam da je star oko 130 godina. Svake godine brali smo po 20-tak kila, žao mi ga je. No, svake godine problemi i sad sam rekao nek’ ga maknu da to više prestane, da napokon bude mir. Grane koje su bačene budem riješio, a i akaciju, imat ću se na čemu grijati – objasnio je Tihomir.

FOTO/VIDEO Sonja Badalić

Tekst je napisan uz potporu Agencije za elektroničke medije temeljem Javnog natječaja 1/23 za raspodjelu sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija – profitnih pružatelja elektroničkih publikacija za 2023. godinu

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

ostvario nepripadnu imovinsku korist veću od 1,6 milijuna kuna.

Podignuta optužnica protiv direktora koprivničke tvrtke koji je izdao 8 tisuća lažnih dozvola

Proračun Đurđevca za 2024. godinu iznosi 20,6 milijuna eura

Izglasan najveći proračun u povijesti grada

križevačanka podigla tužbu protiv sugrađanina nevena

Iznajmljenim kombijem prevozio ilegalne migrante pa izazvao težak trostruki sudar

TESTIRANJA UTORKOM I ČETVRTKOM

U Koprivnici počelo testiranje na hripavac, otkriven novi slučaj zaraze

USPJEH NA MEĐUNARODNOM NATJEČAJU

Antonija nagrađena za pjesnički talent koji je iskazala na francuskom jeziku

stigla je obavijest cengiza

Željezničko – cestovni prijelaz u vrlo prometnoj ulici sutra se zauvijek zatvara za promet

Upišite pojam koji želite pretraživati