Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
"važno se dobro zagrijati"

FOTO/VIDEO: Kupanjem u Dravi zimi žele utjecati na zdravlje

-Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista-

Nekolicina entuzijasta u našoj je blizini pokrenula novi niz aktivnosti na rijeci Dravi uz samo ušće Mure kod Legrada, a sve za dobrobit zdravlja. Radi se o zimskom kupanju na rijeci, koja i nije toliko neuobičajeno, iako se na to i dalje ne bi odlučio bilo tko. No, posebnost ove grupne aktivnosti, koja bi vrlo lako mogla postati redovna na mjesečnoj bazi, jest u primjeni tzv. Wim Hof metode.

Više o tome rekao nam je Denis Horvat iz Donjeg Vidovca, organizator, ali i voditelj vježbi koje provodi u suradnji s OPG-om Eko Gorušica iz Legrada. Wim Hof je, kako nam je Denis pojasnio, nizozemski atletičar koji je uveo inovativnu metodu izdržavanja u ekstremno hladnim uvjetima, a osim toga, drži nekoliko svjetskih rekorda u izlaganju hladnoći. Iako u Legradu zasad ne planiraju obarati rekorde, jednostavnim vježbama zagrijavanja i kratkim zadržavanjem u hladnoj vodi žele pokazati kako i samo malo aktivnosti u hladnoj vodi može dobro utjecati na zdravlje.

– Wim Hof dokazao je kako hladna voda ima veliku učinkovitost na naše zdravlje, dobra je za cirkulaciju i jača imunitet.Voda je idealna u zimskom periodu, pogotovo naša dravska – rekao je Denis, koji je zajedno s još troje entuzijasta demonstrirao kako to izgleda.

Dravska voda idealna je zimi za ove aktivnosti

Ključ je u nekoliko ciklusa dobrog zagrijavanja i vježbama dubokog disanja, nakon čega se polako ulazi u vodu. U njoj se ne zadržava dulje od dvije minute, nakon čega se izlazi van, obriše i natrag obuče te popije čaj. Ako se sve izvede pravilno, nema straha od prehlade, tvrde naši sugovornici, a osjećaj nakon što izađu iz vode je poseban. – Osjetno je povišena razina dopamina, nakon toga si pun energije, a ujedno se radi o dobrom mentalnom treningu. Ići nekako protiv svog ega i strahova, suočiti se s njima – pojašnjava Denis, nadodavši kako će nastojati jednom mjesečno organizirati ovakve aktivnosti, na koje pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže.

FOTO/VIDEO: Nikola Wolf, Krešo Puklavec

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI