Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
"važno se dobro zagrijati"

FOTO/VIDEO: Kupanjem u Dravi zimi žele utjecati na zdravlje

-Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista-

Nekolicina entuzijasta u našoj je blizini pokrenula novi niz aktivnosti na rijeci Dravi uz samo ušće Mure kod Legrada, a sve za dobrobit zdravlja. Radi se o zimskom kupanju na rijeci, koja i nije toliko neuobičajeno, iako se na to i dalje ne bi odlučio bilo tko. No, posebnost ove grupne aktivnosti, koja bi vrlo lako mogla postati redovna na mjesečnoj bazi, jest u primjeni tzv. Wim Hof metode.

Više o tome rekao nam je Denis Horvat iz Donjeg Vidovca, organizator, ali i voditelj vježbi koje provodi u suradnji s OPG-om Eko Gorušica iz Legrada. Wim Hof je, kako nam je Denis pojasnio, nizozemski atletičar koji je uveo inovativnu metodu izdržavanja u ekstremno hladnim uvjetima, a osim toga, drži nekoliko svjetskih rekorda u izlaganju hladnoći. Iako u Legradu zasad ne planiraju obarati rekorde, jednostavnim vježbama zagrijavanja i kratkim zadržavanjem u hladnoj vodi žele pokazati kako i samo malo aktivnosti u hladnoj vodi može dobro utjecati na zdravlje.

– Wim Hof dokazao je kako hladna voda ima veliku učinkovitost na naše zdravlje, dobra je za cirkulaciju i jača imunitet.Voda je idealna u zimskom periodu, pogotovo naša dravska – rekao je Denis, koji je zajedno s još troje entuzijasta demonstrirao kako to izgleda.

Dravska voda idealna je zimi za ove aktivnosti

Ključ je u nekoliko ciklusa dobrog zagrijavanja i vježbama dubokog disanja, nakon čega se polako ulazi u vodu. U njoj se ne zadržava dulje od dvije minute, nakon čega se izlazi van, obriše i natrag obuče te popije čaj. Ako se sve izvede pravilno, nema straha od prehlade, tvrde naši sugovornici, a osjećaj nakon što izađu iz vode je poseban. – Osjetno je povišena razina dopamina, nakon toga si pun energije, a ujedno se radi o dobrom mentalnom treningu. Ići nekako protiv svog ega i strahova, suočiti se s njima – pojašnjava Denis, nadodavši kako će nastojati jednom mjesečno organizirati ovakve aktivnosti, na koje pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže.

FOTO/VIDEO: Nikola Wolf, Krešo Puklavec

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Teška prometna nesreća na Podravskoj magistrali, muškarac prevezen u bolnicu

DIREKTORICA SANJA GARAJ MILOŠ I DIZAJNER MARKO HRASTOVEC O NOVOM VIZUALNOM IDENTITETU PODRAVKE

VIDEO “Na logotipu smo u tajnosti radili više od godinu dana i veseli nas pozitivan odjek javnosti”

Obavijest za potrošače

U prehrambenom proizvodu pronašli biljku koja može biti štetna za zdravlje

konkretni planovi za unaprjeđenje visokog školstva u koprivnici

Šest milijuna eura za povezivanje inovacija, znanosti i gospodarstva

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Zapalio se Renault u centru Koprivnice

PROBLEM S KOJIM SE BORI GODINAMA

FOTO Davorka: “Bez maramice ne mogu ni do trgovine, a živim samo 10 minuta od centra”

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati