Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
POGLEDAJTE OVU KAPITALKU

FOTO/VIDEO: Martinova Mala ima pola tone i nema veće svinje od nje!

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Osebujni Martin Dolenec iz Virja u svom je kocu uzgojio pravu kapitalku, svinju koja je teška oko 500 kilograma. Oduvijek je, kaže on, težio da uzgaja prave „kapitalce“ po kilaži pa je tako prije dvije godine od malih praščića izdvojio jednu ženku koja je postala njegova rekorderka.

– Ta svinja, koju od milja zovem Mala, nikad se nije prasila. Jednostavno nije mogla ostati bređa, a teško je reći je li upravo zbog toga dosegnula rekordnu težinu. Voli puno jesti i stalno je hranim, no ipak me začudila njena težina jer sam dosad imao svinje i nerosce koji su dosegnuli maksimalno 400 kilograma – priča nam Martin Dolenec.

Još malo će Mala biti u kocu, a onda će, kaže Martin, silom prilika morati pod nož. – Teško je očekivati da će ostati bređa pa nema drugog rješenja. Po kilaži to je previše mesa za mene pa će se nešto i prodati – kaže Martin Dolenec. Svinjogojstvom, dodaje on, bavi se od malih nogu, a svoj posao često zna opisivati i kroz „vrckaste“ stihove koji dočaravaju njegov karakter. – Takve svinje kakve imam ja, nemre imeti koj’ga dobro nemre deti – ispalio je stihove u svom stilu osebujni Martin, a recitirao je još nekoliko stihova, koji baš i  nisu za novine, ali možete pretpostaviti s kojom tematikom.

Iako mu sastavljanje „vrckavih“ stihova ide kao od šale, Martin ne razmišlja da sastavi svoje vlastite pjesme. – Ti šalni stihovi moje su svakodnevne poštapalice, ali mogu reći da su istiniti jer bez obzira na godine, osjećam se kao pravi mladić. Očito mi Dolenci imamo u krvi slaganje stihova jer mi je Miroslav Dolenec – Dravski daljnji rod, samo je on bio malo profinjeniji od mene – zaključio je Martin Dolenec.

FOTO/VIDEO: Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Teška prometna nesreća na Podravskoj magistrali, muškarac prevezen u bolnicu

DIREKTORICA SANJA GARAJ MILOŠ I DIZAJNER MARKO HRASTOVEC O NOVOM VIZUALNOM IDENTITETU PODRAVKE

VIDEO “Na logotipu smo u tajnosti radili više od godinu dana i veseli nas pozitivan odjek javnosti”

Obavijest za potrošače

U prehrambenom proizvodu pronašli biljku koja može biti štetna za zdravlje

konkretni planovi za unaprjeđenje visokog školstva u koprivnici

Šest milijuna eura za povezivanje inovacija, znanosti i gospodarstva

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Zapalio se Renault u centru Koprivnice

SALMONELA

U hrani za pse otkrivena opasna bakterija

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati