Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Kozmološki centar u KRIŽEVCIMA

FOTO/VIDEO Otvorenje najmodernije zvjezdarnice u Hrvatskoj

U Križevcima je u tijeku otvorenje najmodernije zvjezdarnice u Hrvatskoj i jedne od rijetkih u našoj državi uopće. Izgrađena je u sklopu projekta SPARK vrijednog tri milijuna kuna i sufinanciranog iz EU fondova, a pokrenut je kao težnja da se djeci, mladima, ali i širem građanstvu ponude novi sadržaji kojima bi promicali prirodne i tehničke znanosti te pobudili interes za svemirom.

Kozmološki centar, kroz projekt SPARK i raniji dvomilijunski EU projekt Future Hub Križevci, već ispisuje noviju povijest Križevaca. Jedinstven je na nacionalnoj razini, ali i šire, ne samo zbog moderne i tehnološki sofisticirane zgrade zvjezdarnice koja mijenja vizuru grada, već i zbog impozantne petmetarske astronomske kupole što i je najdojmljiviji dio zgrade koja je ujedno i domaći proizvod kakav inače može proizvesti samo desetak tvrtki u cijelom svijetu.

Primjer Kozmološkog centra pokazuje da je čak i u manjim sredinama moguće radom, znanjem i upornošću realizirati ambiciozne svemirske ideje.

Zgrada se sastoji od učionice, sobe za sastanke, dva ureda te same zvjezdarnice s petmetarskom kupolom, a poseban je i prohodan krov pogodan za događanja na otvorenom. Pozicija zvjezdarnice je na 10 metara visine od tla, čime joj je uvelike oslobođen pogled na nebo od okolnih zgrada i drveća te je i zrak stabilniji nego da se nalazi neposredno uz tlo. Središnje mjesto od astronomske opreme zauzima teleskop, vrste Ritchey-Chretien, kao što je i poznati Svemirski teleskop Hubble te mnogi drugi profesionalni teleskopi. Koliko je moćan, možda dovoljno govori činjenica kako će se njime u idealnim atmosferskim uvjetima moći vidjeti detalji pojedinih kratera na mjesecu.

U prostor same kupole u kojoj će se teleskopom promatrati nebo moći će stati manja grupa od desetak ljudi. Pritom je važno naglasiti kako Centar neće služiti samo za promatranje neba, već će u ponudi imati edukativne programe, a bit će otvoren za studente prirodnih znanosti i buduće znanstvenike koji će upravo ovdje moći napraviti svoje prve znanstveno-istraživačke korake.

FOTO/VIDEO: Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

STRUČNO PREDAVANJE

FOTO Nikola Cik predstavio povijest đurđevačkih ulica i kvartova

ozlijeđena 22-godišnja putnica

Djevojka se autom zabila u stablo

NOVO MJESTO ZA KUPOVINU

Lidl će u Podravini graditi novu trgovinu

KONFERENCIJA KLUBA POSLOVNIH ŽENA ALFA

FOTO Poduzetnice raspravljale o svojim uspjesima u poslovnom svijetu

PROIZVODNJA KREĆE KRAJEM GODINE

FOTO/VIDEO Franičević: Naša čistilica s pogonom na vodik već sad je tražena diljem svijeta

DAN OTVORENIH VRATA STRUKOVNE ŠKOLE ĐURĐEVAC

FOTO/VIDEO Osmašima predstavili zanimanja za koja se mogu školovati


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati