Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
pčelar vlado posjeduje kolekciju gnijezda otrovnih insekata

VIDEO Punčikar: “Ako stršljeni kod čovjeka osjete strah, napast će ga cijeli roj!”

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Vlado Punčikar, iskusni pčelar iz Malog Otoka, pokraj pčelarskih se proizvoda – meda i propolisa – bavi i ne toliko čestom zanimacijom. Vlado, naime, prikuplja gnijezda pčela, stršljena i osa te ih postavlja u drvene kutije kao izložbene primjerke. Njih, kako kaže, nosi sa sobom na razne sajmove i izložbe.

– Zanimljivo je pokazati kako izgledaju gnijezda europskog stršljena, a kako ih radi šumska osa. Tu je još i galska koju svi znaju sa svojih krovova – priča nam Vlado, koji je sva gnijezda našao kod sebe doma, odnosno u vinogradu, ali i obližnjoj šumi.

– Insekti u njima više ne žive. Oni ih sagrade da bi ih koristili godinu dana i onda ih napuste, grade novu – pojašnjava Vlado, napomenuvši kako postoje razlike u arhitekturi i drugim karakteristikama.

Gnijezdo stršljena je okruglasto i pepeljasto sivo, izvana omotano krhkom ovojnicom. Promjera je 30-40 cm, a u njega stane do pet tisuća jedinki. Ako ih primijetite u svojoj blizini, valja biti jako oprezan, napominje Vlado.

– Recimo, kod gnijezda stršljena uvijek su tri stražara. Ako ih eliminiraš na vrijeme, onda te ostali neće napadati. No, ako kod tebe osjete strah, onda će te napasti cijeli roj – pojašnjava Vlado.

Galska osa ne napada, kao ni šumska, koja svoja gnijezda gradi u obliku vrča. Zato je opasna i agresivna osa zemljarica, koje se često nastanjuje kopanjem rupe u zemlji. Ona otkida komadiće suhog drveta koje usitnjava i gradi šesterokutno saće. U slučaju susreta s njima, preporučuje se žurno udaljiti. – To su sve vrste osa i stršljena koje žive kod nas, a želja mi je na jednom mjestu prikazati njihova staništa kako bi ih drugi mogli lakše prepoznati – zaključuje Vlado, kojem za cijelu kolekciju nedostaje stanište ose zemljarice.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

KREŠIMIR HABIJANEC POSAO ĆE OBAVLJATI VOLONTERSKI

HGK Županijska komora Koprivnica ima novog predsjednika

SEDMORICA MALOBUKOVČANA NA POVIJESNOM RIJEČNOM PUTU

Preplovit će 300 kilometara kako bi na Ovčari položili vijence za sve koji su izgubili život u Domovinskom ratu

NEZAPAMĆENA TRAGEDIJA U PRIGORJU

VIDEO Darinku je ubio bik od 700 kilograma: “Našla sam mamu kako bespomoćno sjedi pokraj štale, drugi dan je umrla u bolnici”

MISLI NA ZDRAVLJE

Najmoćniji prirodni antibiotik koji možete kupiti: Djeluje protuupalno, antibakterijski i potiče cirkulaciju krvi

PODRAVSKI NA MJESTU DOGAĐAJA

UPRAVO Teška prometna nesreća u Koprivnici. Motociklist prevezen u bolnicu

NASILJE U OBITELJI

Ujak nećaka opalio kolcem po glavi, ovaj uzvratio krošeom…


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati