Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Posvećen svima koji su se borili i pali od podravske kapljice

FOTO/VIDEO Saša i društvo na “veseljaku” otvorili Trg žrtava gemišta

Da su podravski goričanci i ljubitelji dobre kapljice uistinu pravi entuzijasti možete se uvjeriti ako vas put nanese prema Glogovcu, odnosno tamošnjem Velebitu, kako popularno nazivaju vinogradarski dio iznad kapelice. Naime, vozeći se klancima i uskim putevima mogli biste se naći na „Trgu žrtava gemišta“, nedavno oformljenom i službeno otvorenom prikladnom veselicom na bregu koji nosi naziv „veseljak“. Otkrio nam je to domaćin Saša Vujčić, autor ove zanimljive ideje, koja je postavljena ispred njegove klijeti.

– Dobro došli na breg „veseljak“, poznat po zafrkanciji, druženju i dobrim zabavama. Zato smo ovaj breg prozvali „Trgom žrtava gemišta“, a posvećen je svima koji su se gore borili i pali od gemišteca, svete podravske kapljice. Znate kak’ to ide, nekim drugim žrtvama ide se pokloniti s vijencima, a mi bumo se tu poklonili s kanistrima i kupicama – dočekao nas je ovaj entuzijastični 35-godišnjak iz Koprivničkih Bregi. Kaže da je ideju o trgu vidio na internetu.

– Neki dečki iz zezancije su po Zagrebu vješali slike i na jednoj tabli je pisalo „Trg žrtava gemišta“. Odmah mi se upalila lampica, čekaj malo, ne budu oni to u Zagrebu imali, a mi tu ne, to nema nikakvog smisla. I ideju smo realizirali u djelo. Ništ bez gemišta i dobrih želja – naglasio je. Kako to red i nalaže, trg su svečano otvorili i dostojno ga proslavili, no za Sašu i njegovu ekipu nije to nikakva novost. Tamo provode gotovo svaki slobodni trenutak i dodaje da klijet danas nema svoju cijenu, iako ju je prije par godina skoro prodao.

– Već sam sve dogovoril s kupcem i dan prije nego kaj se trebala izvršiti primopredaja, sanjal sam dedu, od kojeg sam preuzel ove gorice. To je očito bil neki znak i predomislil sam se, odustal od prodaje i bila je to dobra odluka – napominje i dodaje da je on četvrta generacija koja brine o klijeti i okolišu. Nakon toga se maksimalno posvetio tome da sve dovede u red, što mu je pošlo za rukom. Naime, cijela klijet obiluje zanimljivim natpisima, poskočicama, anegdotama, detaljima i uspomenama koje vise po zidovima.

– Sve je delano iz gušta. Puno vremena provodim gore s društvom i nama je to kutak za opuštanje i druženje. U ljeto smo čak i bazen ogromni postavili van i uživali – priča nam i kaže fotografije. Odveo nas je i do podruma, koji je, kako i sam kaže, prava ljetna rezidencija. Okružen bačvama, foteljom, trosjedom, raznim natpisima i starinskim detaljima.

– Tu se ljeti hladimo, a i pogled je predivan, vidi se sve do Mađarske dok nema magle. Imamo i 10 goričkih zapovjedi, kojih se svi moraju držati, a uživamo u okusima graševine, rajnskog rizlinga, domaće crne katabe i mješanca. Po vino, inače, odlazim u Kutjevo, jer smo trsove prije par godina pokrčili. Puno je posla s tim, a ja jednostavno nisam imao vremena – pojasnio nam je Saša.

Odmah do njegove klijeti nalazi se i jedna stara, zidana od blata. Saša nam priča da je i ona u njegovu vlasništvu te da je zidana prije gotovo 130 godina, točnije 1895. godine.

– To je sad skladište, ali imam planove i za ovaj dio, kako klijet, koja je najstarija na cijelom bregu, ne bi pala u zaborav. Zanimljivo je to da nikad na njoj nije ništa rađeno, drži se, čak ni jedan črep nije s nje pal za vrijeme oluja. To je dokaz da vredi i zato razmišljam o restauriranju kako bi je stavio u funkciju – otkrio je za kraj svoj plan i potočil još jedan gemišt, svetu kapljicu koja je sad i službeno dobila svoj trg.

FOTO/VIDEO: Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

SLIJEDI PRIJAVA ZAVODU ZA SOCIJALNI RAD

Djeca na romobilu izletjela pred auto, ozlijeđena su

milinović pojačava momčad za napad na vrh

Križevčani doveli čak 10 igrača, među njima tri bivša slavenaša, Ukrajinac, Ganac…

TEŠKA PROMETNA NESREĆA U KRIŽEVCIMA

Auto završio na krovu, vozač i putnici odšetali s mjesta događaja. Jedan teško ozlijeđen


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati