Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
OTVOREN CENTAR LORI U LUDBREGU

FOTO/VIDEO Učenici triju sjevernih županija dobili jedinstvene Newton sobe

Regionalni znanstveni centar za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području – LORI, službeno je otvorio svoja vrata danas, 2. travnja. Tako su Ludbreg, ali cijela sjeverozapadna Hrvatska dobili jedinstvenu ustanovu za edukaciju učenika u tzv. Newton sobama, gdje će svi učenici iz Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačka županije imati priliku primiti znanja iz STEM područja, (prirodne znanost, tehnologija, inženjerstvo, matematika).

Važno je napomenuti da se ovdje ne radi o obrazovnim aktivnostima u sklopu redovnog programa, već će ovdje učenici uz pomoć posebno educiranih učitelja dobivati znanja koje će ih spremnu za profesija budućnosti. Tako je posebnost Newton sobe i posebni simulator leta, gdje će djeca doći do spoznaje da matematika i fizika mogu itekako biti zabavne.     

– Prije nego li počnemo, molila bih vas da ispunite glavno pravilo ovog našeg centra, a to je da stavite osmjeh na lice – kazala je Željek Marković Bilić, ravneteljica ustanova LORI, a s ovom molbom željela je podsjetit da je ovo mjesto gdje će djeca i mladi s osmijehom na licu učiti o znanosti.

Također, ravnateljica Marković – Bilić prisutne je podsjetila što se točno događalo u posljednje dvije godine. Tako je naglasila da su se paralelno odvijale obnova i opremanje dvije zgrade nekadašnjeg mlina, ali da je uz to ekipa onih koji će ovdje podučavati djecu prošla brojne edukacije, gdje je utrošene mnogo vremena pa i onog slobodnog, kako bi predavači stekli dovoljno kompetentnosti za  rad u ovom centru.

– Preko 400 sati ili oko 70 dana boravili smo na edukacijama iz područja poduzetništva, IKT-a, STEM-a, aktivnog građanstva… Kad pogledamo unatrag, na siječanj 2023. godine, kad su edukacije započele, ne pitamo se zašto jer smo to znali. Nismo se pitali ni kako, ni kad. Zapitate li nas vi to, reći ćemo vam da smo prepoznali viziju koju su predstavnici Grada imali kad su prijavljivali projekt, reći ćemo vam da su nam u fokusu učenici i budućnost koja je toliko neizvjesna i promjenjiva da ne možemo čekati da se nešto dogodi. Prepoznali smo da je vrijeme da mi budemo ti koji će krenuti mijenjati ustaljene norme i raditi na tome da naši učenici postanu građani budućnosti. I zato kad pitate kad: poslije nastave, subotama, za vrijeme učeničkih praznika… Kako? Dogovarali smo datume, slagali si rasporede, vozili se u Varaždin dva mjeseca… Postali smo ekipa koja je motivirana za drugačiji rad s djecom, ekipa koja preuzima inicijativu i traži rješenja i u zajedničkom se radu zabavlja i na tome zahvaljujem  svim kolegama iz naših triju škola, iz Velikog Bukovca, Svetoga Đurđa i Ludbrega – rekla je na otvorenju Željka Marković-Bilić, ravnateljica Regionalnog znanstvenog centra Lori Ludbreg.

Ludbreški gradonačelnik, Dubravko Bilić, zahvalio se  prijateljima iz First Scandinavie čiju su ideju u Gradu vidjeli, prepoznali i željeli je primijeniti u Ludbregu.

– Zahvaljujem i Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU na potpori. Zahvaljujem svim partnerima, prvenstveno Varaždinskoj županiji, školama koje su sudjelovale u ovom projektu, kao i Međimurskom veleučilištu. Veliko hvala i mom timu za europske projekte bez kojeg teško da bismo danas bili ovdje. Mi u Ludbregu volimo imati velike snove, jedan od tih snova je i ovaj projekt. On nije vrijedan samo financijski, nego i kao nova etapa razvoja grada koji prepoznaje značaj obrazovanja za djecu koja dolaze. Ovaj centar primjer je kreativnosti, inovacije, smjelosti i razmišljanja „izvan kutije“ – rekao je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.

Projekt uspješno provodi Grad Ludbreg uz financijsku podršku Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje od 2014.-2021. te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske. Uz Grad Ludbreg, nositelja projekta, u njemu su kao partneri sudjelovali: OŠ Ludbreg, OŠ Veliki Bukovec, Varaždinska županija, First Scandinavia, Međimursko Veleučilište i OŠ Sveti Đurđ. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.950.302,10 eura što ga čini jednim od najvećih koje je Grad Ludbreg do sada proveo. Varaždinska županija je iz svojeg proračuna izdvojila dodatnih 100.000 eura za vanjsko uređenje LORI kompleksa. Zahvaljujući tome će biti izgrađena i uređena cesta te postavljena vanjska rasvjeta. 

– Nakon dvije godine stigli smo do cilja, ali zapravo tek sad startamo, jer pravi start će biti kad u ove prostore dođu naši učenici. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u provedbi ovog projekta kako bi LORI centar napokon zaživio te bio na korist svim našim učenicima. Osim što je ovdje smješten simulator letenja, podsjećam da smo prije dva tjedna u sklopu naše Strojarske i prometne škole pustili u rad simulator vožnje za cestovna vozila, prije 1.5 godinu smo u sklopu Elektrostrojarske škole otvorili Zvjezdarnicu, a u sklopu Prezentacijskog centra Gaveznica u Lepoglavi planiramo postaviti „znanstveni kutak“ u kojem će se nalaziti i svemirska vaga. Cilj svih naših investicija je pripremiti učenike za zanimanja budućnosti. Mi moramo biti spremni pružiti im znanja i vještine potrebne da postanu tržišno konkurentni – rekao je varaždinski župan Anđelko Stričak.

Newtonov koncept razvila je i njime upravlja norveška neprofitna zaklada FIRST Scandinavia u suradnji s nastavnicima, akademskim institucijama i korporacijama. Newton sobe su kvalitetno opremljene, inspirativne STEM učionice usmjerene na visokokvalitetno obrazovanje. Svrha je omogućiti što većem broju djece iskustvo i savladavanje STEM predmeta. Obrazovanje je raznoliko i usmjereno na praktične aktivnosti. 47 Newton soba je osnovano u 15 zemalja, uključujući Norvešku, Tursku i Francusku.

– Uzbuđeni smo što s našim sjajnim partnerima donosimo Newton iskustvo učenja u Hrvatsku. Ove dvije Newtonove sobe pružit će gostujućim učenicima i učiteljima nove obrazovne programe i metode za poticanje znatiželje, motivacije i apetita za STEM učenje. Ovdje ne postoji loše i dobri učenici i cilja je da djeca ne dobivaju odgovor na ptethodn već postavljena pitanj u obrazovnom programu. Cilj je da učenici sami postavljaju nova pitanja i onda nalaze odgovore  – naveo je  Per-Arild Konradsen, izvršni direktor i osnivač FIRST Scandinavia.

LORI se nalazi na lokaciji „Starog mlina“ u Ludbregu čime je, osim kreiranja nove obrazovne institucije, započela i revitalizacije tog nekadašnjeg industrijskog kompleksa.

Newton sobe smještene su u dvije novouređene zgrade, a opremljene su za izvođenje ukupno devet obrazovnih modula iz STEM odnosno IKT područja, namijenjenih učenicima u rasponu od 10 do 18 godina starosti. LORI Newton sobe nude obrazovne programe iz čak devet STEM modula.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

NESRETNI DOGAĐAJ U GLOGOVCU

Tragedija u Podravini: Žena pala s bicikla i preminula

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Štagalj i štala izgorjeli do temelja. Očevid u tijeku

VREMENSKA PROGNOZA

DHMZ izdao posebno upozorenje: “Nakon ljeta u proljeću, sutra stiže pravi obrat…”

totalna dominacija

“Kanta” se vraća kući! Podravka mjesec dana prije kraja sezone potvrdila naslov prvakinja

dječji doplatak

HZMO upravo objavio dobru vijest za više od 80 tisuća građana

završio radni posjet predsjednika Milanovića Podravini

“Plaće u Podravki su visoke i zbog Belupa koji je imao veliki rast prihoda u Rusiji”

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati