Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
JVP KOPRIVNICA

FOTO/VIDEO Željko Cvrtila: Borimo se protiv lažnih dojava i napada, ali dostupni smo bilo kad

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Profesionalni vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe grada Koprivnice jedna su od najvažnijih naših operativnih snaga službe civilne zaštite, a gotovo nijedna požarna intervencija, ne samo u Koprivnici, već i u okolnim mjestima, ne prolazi bez da oni uskoče u pomoć. Vatrogasni dom u Oružanskoj zapovjedno je mjesto za sve vatrogasce JVP Koprivnica, barem još za sada, kojih osim u centrali ima i po raznim dislokacijama. Kao profesionalci djeluju od prosinca 1999. godine. Dvorište dijele s DVD-om Koprivnica, a unutar zdanja nalaze se i prostorije gradske Vatrogasne zajednice. Što se sve tamo nalazi i na koji način djeluju, više nam je rekao Željko Cvrtila, voditelj smjene vatrogasnog odjeljenja, koji je inače nedavno izabran za novog zapovjednika Vatrogasne zajednice grada Koprivnice.

– Imamo 77 zaposlenih, koji su dežurni po smjenama, kako ovdje u Oružanskoj, tako i na lokacijama kod Podravke, Bilokalnika i Hartmanna. Ostalo je tu operativa, ali i zaposlenici u računovodstvu, zapovjednica Jasminka Jakupec, kao i zamjenik koji imaju urede na gornjem katu – pojašnjava Cvrtila.

U operativnom centru uvijek ima dežurnih osoba koje se javljaju na hitne pozive. Moguće ih je dobiti direktno na broj 193, kao i na broj 112. O slučajevima požara ih obavještavaju sami građani, ali i DVD-ovi koji javljaju o svojim intervencijama te ima li potrebe da im se priskoči u pomoć. U dvorištu se nalazi osam garaža, a u njima se nalaze navalna vozila, autocisterne, vozilo specijalizirano za šumske požare, vozilo s ljestvama za rad na visini i druga tehnička vozila. Sva su opremljena za gašenje požara, ali i za prometne nesreće i druge vrste intervencija. Samo su ove godine od siječnja do početka travnja imali 50-ak intervencija, navodi Cvrtila.

–  Tu ubrajamo sve vrste intervencija, od požara do prometnih nesreća i drugih, tehničkog tipa. Primjećujemo manji broj požara zbog paljenja biljnog otpada, što je vjerojatno i zbog kišnog vremena, ali mislimo da su ljudi i shvatili poruku koliko to zna biti opasno – pojašnjava Cvrtila.

Svaki zaposleni vatrogasac ima svoj ormarić sa svom zaštitnom opremom, koji se nalazi odmah do vatrogasnih vozila u garaži. U svakom je trenutku za intervenciju spremno po dva tima vatrogasaca, i to u dva vozila.

– Svatko ima svoju jaknu, hlače, čizme, kacigu i u jednoj minuti oni moraju biti spremni za polazak. Svatko zna gdje mu što stoji i odgovoran je za svoju opremu – ističe Cvrtila.

Neka su vozila stara i po 15 godina, dok je najnovije kupljeno prošle godine. Iako su sva vozila ispravna i redovito servisirana, polako dolazi vrijeme za obnovu voznog parka, smatra Cvrtila.

Vatrogascima je na raspolaganju 12 vozila za sve namjene

– Sva vozila koja imamo uglavnom su iz programa Vlade, osim dva vozila čiji je vlasnik službeno Grad – kaže Cvrtila i dodaje kako ih u najvećoj mjeri financira Grad, iako imaju podršku i Županije kao i države, odnosno Hrvatske vatrogasne zajednice putem koje je većina vozila i kupljena.

Na raspolaganju im je sveukupno 12 vozila, uključujući i dva vozila DVD-a Koprivnica koja su i njima po potrebi na raspolaganju. Navalna vozila, koja na teren izlaze prva, imaju spremnike za vodu, i to zapremnine od 2500 litara, dok prateće cisterne imaju i do sedam tisuća litara. Svako vozilo opremljeno je svim potrebnim alatima za sve vrste intervencija. Tu su, primjerice, i škare za rezanje lima, kao i razupore.

Osim intervencija, vatrogasci svakodnevno imaju i druge obveze i zadatke. Djelatnici JVP-a rade na održavanju i uređenju vozila i prostora, a svojim građanima stalno su na usluzi; kod njih svatko može na servis ili samo pregled ispravnosti donijeti i svoje vatrogasne aparate.

Također, osposobljavaju pučanstvo u provedbi zaštite od požara, organiziraju posjete školske djece i djece iz dječjih vrtića. Gotovo svakodnevno izvode vježbe s vozilima i opremom, a povremeno planiraju i složenije vježbe na području interveniranja u koje su uključeni i neki drugi subjekti. Što se tiče samih dojava, Cvrtila je ukazao kako ih je obično dobar broj i lažnih, odnosno uzbuna koje se dižu nepotrebno, dok su oni dužni izaći na svaku intervenciju. No, isto tako rade provjere prema broju iz kojih se dojavljuje, budući da postoje pojedinci koji to učestalo rade. No, te su radnje kažnjive, podsjeća.

Servis aparata

– Znaju iz nekog svog inata ili drugog razloga dići neke od hitnih službi na noge, i to bespotrebno, a ne znaju da time smanjuju našu operativnu spremu. Tu svoj posao mora odraditi i policija – napominje Cvrtila, koji je opisao i neke poteškoće s kojima se znaju susretati na intervencijama.

– Ponekad nam zaštitu mora pružiti i policija jer nam se znaju događati i konflikti s vlasnicima objekata koji nam onemogućavaju da radimo svoj posao – upozorava Cvrtila.

Osim u Koprivnici i svojoj okolici, koprivnički vatrogasci svake godine idu i na redovne dislokacije na Brijune, a na raspolaganju su i za izvanredne, kada ih na neko požarno mjesto bilo gdje u Hrvatskoj pošalje županijski vatrogasni zapovjednik po nalogu glavnog vatrogasnog zapovjednika. Cvrtila je podsjetio kako je u planu izgradnja velikog centra žurnih službi i to na koprivničkom kampusu, gdje bi se mjesta svakako našlo i za vatrogasce te proširilo djelovanje jedne od najvažnijih naših službi.

FOTO/VIDEO: Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Sumnja se u neispravnost u kakvoći

Poznati lijek velike farmaceutske tvrtke povlači se iz svih ljekarni

cesta uz ulicu stiska noćna je mora za vozače

“Već pola godine umjesto po asfaltu, mi se vozimo po šodru i uništavamo svoje aute”

kloštar podravski kreće u realizaciju vrijedne investicije

Pavlović: Gradit će se dom za starije i nemoćne za 120 korisnika

u 40 godina promijenio samo gume

FOTO Milan svoj pony vozi 40 godina: “Ne bih ga mijenjao nizašto, a za novi niti nemam novac”

Europski tjedan upoznavanja groblja u Koprivnici

Prošećite grobljem i upoznajte povijest našeg grada

ZAVRŠIO JE U BOLNICI

Vozač “pod parom” vrludao cestom i zabio se u parkirani traktor


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati