Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
PRIGORSKI SPIDERMAN

FOTO/VIDEO Željko se penje na uzvisine s kojih bi pad sigurno bio fatalan

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Željko Katanović iz Dropkovca, naselja na području općine Gornja Rijeka, mnogima je poznat po svojoj svestranosti. Osim što je aktivan kao vatrogasac DVD-a Dropkovec, nagrađivani je proizvođač rakije, a u medijima je poznat i kao „prigorski Spiderman“. Nadimak je zaradio zbog svoje zanimacije – voli se penjati po planinama, ali i strmim uzvisinama, i to bez zaštitne opreme, u čemu je vrlo uspješan. Najdraže mjesto za njegov neobičan hobi je nedavno uređena ferata (alpinistička planinarska staza) na Kalniku, na kojoj svoje vrijeme provodi gotovo svakog vikenda. Iako se radi o po život opasnoj aktivnosti, Željko, kojeg prijatelji zovu Joe, nikada se nije ozlijedio, a i jako mu pomaže kod oslobađanja od stresa.

– Najradije provodim vrijeme na Kalniku, u prirodi, a penjem se bez problema i na kulu kod Starog grada – navodi Katanović, napomenuvši kako to mjesto zadnje vrijeme vrvi turistima iz raznih krajeva Hrvatske, ali i inozemstva.

– Tu su me ljudi i primijetili da se penjem i tako je sve počelo – pojašnjava Katanović, koji je i inače vedre i društvene naravi, nadodavši kako nema problema s visinama, budući da se i kao vatrogasac na intervencijama nerijetko penje na krovove kuća.

Na navedenoj ferati, dakle, posebno uređenoj planinskoj stazi, bilježi i rekord staze. Jednom mu je, kako kaže, trebalo samo 55 sekundi da se popne na vrh. Još kada se tome nadoda zahtjevnost staze, koju mnogi penjači i planinari smatraju jednom od najtvrđih u cijeloj Hrvatskoj, Željkov je uspjeh tim značajniji.

Za svoje rakije, kako nam je rekao, gotovo svake godine osvaja prvu nagradu na tradicionalnoj Slivarijadi u Dropkovcu.

– Uvijek se prijavi dvadesetak natjecatelja, a rakije ocjenjuju profesionalni kušači. Lani sam osvojio prvo mjesto za rakiju od trešnje – pohvalio se Katanović, kojeg mnogi smatraju pravim majstorom za rakije.

Na naše pitanje da nam otkrije svoju tajnu za dobru rakiju, Katanović je rekao kako mu je kvaliteta važnija od kvantitete.

– Za svoje rakije biram samo najbolje plodove. Lani sam ispekao oko osam litara, a trešnja je bila jako rodna – pojašnjava.

Da je svestran oduvijek dokazuje činjenica kako je kao mlađi svirao i bavio se glazbom, no odustao je kada se prestao svirati rock. – Bio sam pravi roker, pa sam napustio sviranje jer nisam želio svirati cajke, sada je od toga prošlo više od 15 godina – napominje Željko, čiji je život pokraj svega obilježilo i služenje u vojsci

FOTO/VIDEO: Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

cesta uz ulicu stiska noćna je mora za vozače

“Već pola godine umjesto po asfaltu, mi se vozimo po šodru i uništavamo svoje aute”

kloštar podravski kreće u realizaciju vrijedne investicije

Pavlović: Gradit će se dom za starije i nemoćne za 120 korisnika

u 40 godina promijenio samo gume

FOTO Milan svoj pony vozi 40 godina: “Ne bih ga mijenjao nizašto, a za novi niti nemam novac”

Europski tjedan upoznavanja groblja u Koprivnici

Prošećite grobljem i upoznajte povijest našeg grada

ZAVRŠIO JE U BOLNICI

Vozač “pod parom” vrludao cestom i zabio se u parkirani traktor

apsolutni rekorder

Biciklist u Koprivnici napuhao 4,90 promila


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati