Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
love u gradu k'o nikada

FOTO Više novca KC ljetu, Zimskoj bajci, klubovima, Jakšić: Ne dižemo plaće sportaša, već ulažemo u infrastrukturu

Iako smo već debelo zagazili u lipanj, koprivnički gradski vijećnici danas su se okupili tek po drugi put u aktualnoj godini kako bi donosili odluke vezane uz život građana. Pred njima se našlo 26 točaka dnevnog reda, a najviše rasprave očekivano se povelo kod one vezane uz rebalans proračuna. Naime, isti s prvotnih 46 milijuna eura, što je, inače, bio rekordan iznos, skače za više od 20 posto i trenutno iznosi 60 milijuna eura. U tu svotu ulazi i preneseni višak iz prošle godine od 2,7 milijuna eura.

Razloga za ovakav rebalans gradskog proračuna je više, no treba naglasiti da se ključni odnosi na rast prihoda od poreza na dohodak. Koristi od toga imat će svi gradski odjeli, odnosno brojne udruge, tvrtke, klubovi manifestacije i tako dalje. Primjerice, manifestaciji KC ljeto dodijelit će se 53 posto više financija od prvotnog plana pa će program biti opširniji. Isto vrijedi i za KC zimu, odnosno Koprivničku bajku. Koprivnički profesionalni vatrogasci, također, će dobiti veća sredstva i plaće, baš kao i VZG Koprivnica, a s tim novcem će se, između ostalog, napraviti vatrogasno spremište u Jagnjedovcu.

Nekoliko desetaka tisuća eura dobit će i GKP Komunalac za promjenu filtera na bazenima Cerine, pozamašan dio (2,3 milijuna) odlazi i na unapređenje sustava javnog prijevoza, a gotovo dva milijuna eura više od prvog plana otpada i na održavanje objekata komunalne infrastrukture, s time da je u prvom planu rekonstrukcija javne rasvjete. Ipak, nekako najviše u javnosti odjeknulo je ono što otpada na sport, iako se radi o prilično mizernoj cifri od 290.000 eura.

Ta svota odnosi se na osiguranje osnovnih uvjeta za sport, na sportske škole i manifestacije, amaterske klubove, ali i profesionalne, na koje veći dio te cifre i otpada. Naime, u Gradu, koji je vlasnik stadiona (Slaven) i određenih dvorana, odlučili su povećati potporu vrhunskom sportu za 181.000 eura, što je mnogima zasmetalo. Međutim, taj novac neće ići, kako su to neki zamislili, u džepove sportaša ili direktora, već u infrastrukturu bez koje ti klubovi ne bi mogli igrati u najvišim rangovima niti za iste dobiti licencu. Pojasnio je to i gradonačelnik Mišel Jakšić.

– Nećemo mi dizati plaće nikome, jer taj novac je mizeran za profesionalni sport. Slavenu je potrebna promjena travnjaka, ulaže se i u reflektore kako bi mogli igrati Prvu ligu i idemo mu pomoći da zatvori potrebne investicije. Isto vrijedi i za Podravku, nadamo se Ligi prvakinja, a ona ima neke svoje zakonitosti, počevši od reflektora i semafora, što moramo mijenjati. E sad, moramo kao građani vidjeti hoćemo li podržavati takva sportska događanja ili ne, iako veliki obol tu imaju i njihovi glavni sponzori, bez kojih bi ti klubovi teško proživljavali – pojasnio je Jakšić i dodao da je grad financijski stabilan kako nije bio 20, 30 godina.

Rebalans proračuna pohvalili su čak i oporbeni političari, predvođeni HDZ-ovim Sašom Cestarom, koji je naglasio da mu je drago da se novac dijeli najosjetljivijim skupinama, no zato je HNS-ov Goran Pakasin imao primjedbe, što je iskazao kroz dva uložena amandmana. Zatražio je da se financije namijenjene manifestacijama u sklopu KC ljeta i zime prenamijene na plaće zaposlenika u vrtiću Tratinčica i one u Knjižnici i čitaonici. Takav prijedlog Jakšić i većina u Vijeću su odbili.

– Ako netko misli da tih manifestacija ne treba, neka to gradsko vijeće ili građani izglasaju i onda više to nećemo imati niti trošiti novce. Onda će građani ići na Špancir, Porcijunkulovo i druge okolne manifestacije, ali ćemo znati da su oni sami donijeli tu odluku da se te manifestacije kod nas ukinu – istaknuo je Jakšić i nastavio.

– Uostalom, ovo što biste vi skinuli s manifestacija je dosta za jedan posto povećanja plaća u vrtićima. I pritom ću napomenuti da smo im zadnjih godina dizali plaću pet puta i to je povećanje za 41 posto, plus dodatnih pet posto povećanja koeficijenata za odgojitelje. To sve u mojem mandatu. Uostalom, sa sindikatom smo već dogovorili da idemo u novi set dizanja plaća. U kulturi smo, također, plaće dizali, ne u tolikom postotku, ali smo dizali i opet ćemo – najavio je gradonačelnik i tako otklonio sve dvojbe u vezi nametnutih amandmana.

FOTO: Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

jaka provjera pred put u austriju

FOTO Jelić Balta se raspucao protiv BiH viceprvaka, Zrinjski, ipak, ostao neporažen

MATURALNA VEČER

FOTO/VIDEO Maturanti zablistali u svečanim modnim izdanjima

Obavijest trgovačkog lanca

Plodine mole sve kupce ovog prehrambenog proizvoda da ga ne konzumiraju i vrate u najbližu trgovinu


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati