Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
MISLI NA ZDRAVLJE

FOTO Visoki krvni tlak i povišen šećer doveli su Josipa do moždanog udara

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Prije 15 godina Đurđevčanin Josip Mladić doživio je moždani udar. On je tada imao 58 godina, bio više – manje zdrav, radio je, a poslije moždanog udara život mu se potpuno promijenio. Josipa smo zatekli na đurđevačkom sajmu, gdje je obilazio štandove i razgledavao što se nudi, a kratio je vrijeme dok je njegova supruga bila na tržnici i tražila cvijeće.

– Iako je od moždanog udara prošlo već 15 godina, još uvijek osjećam posljedice. Sva je sreća pa nije bio jako težak i izvukao sam se. Mogu hodati, govoriti, uspio sam se oporaviti te i dalje živim sasvim normalno – kazao je Josip Mladić (73), koji pretpostavlja da je do moždanog udara dovela kombinacija visokog tlaka i šećera.

– Sada je sve u redu, samo moram paziti na tlak i držim ga pod kontrolom. Pijem tablete i krećem se koliko mogu – zaključio je Mladić.

Inače, moždani udar nastaje kada je dotok krvi u dio mozga prekinut ili jako smanjen, lišavajući moždano tkivo kisika. Tada već u roku od nekoliko minuta moždane stanice počinju umirati, a u slučaju moždanog udara brza reakcija je presudna. Glavni čimbenici za izazivanje moždanog udara su visoki krvni tlak, pušenje i visoki kolesterol, a upozoravajući prolazni simptomi moždanog udara su osjećaj utrnulosti nekog dijela tijela, poremećaj govora, nagla magljenja i gubitak vida, jaka glavobolja i gubitak ravnoteže.

Simptomi i ishod moždanog udara, ali i njegov sami tijek uvelike ovise o tome je li infarkt uzrokovan trombozom ili embolijom. Kod bolesnika u kojih je infarkt nastao zbog tromboze simptomi se javljaju postupno te često postoje prethodni „manji” moždani udari koji nagovještavaju dolazak pravog. Također, trombotični infarkt ima bolju prognozu od emboličnog. Bolesnicima s moždanim udarom uzrokovanim embolijom simptomi infarkta pojavljuju se naglo, najčešće nema nikakvih „upozoravajućih” manjih napada, te je prognoza lošija (smrtnost oko 30 posto).

U zapadnim zemljama moždani udar (u sklopu kardiovaskularnih bolesti) uzrokuje više smrtnih slučajeva nego bilo koja druga bolest. Osobe koje dožive moždani udar u prosjeku su starije od 60 godina, a češće se pojavljuje kod muškaraca, nego kod žena. Najčešće žrtve su ljudi koji imaju tegobe uzrokovane povišenim krvnim tlakom. Abnormalno visok krvni tlak može u svakoj dobi uzrokovati moždani udar i upravo zbog toga ima mnogo evidentiranih slučajeva kod mlađe populacije. 

FOTO Nikola Wolf

Tekst je napisan uz potporu Agencije za elektroničke medije temeljem Javnog natječaja 1/23 za raspodjelu sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija – profitnih pružatelja elektroničkih publikacija za 2023. godinu

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

GARDENOLO SPIDER

FOTO Najveća pitomačka kompanija osnovala tvrtku – kćer

NAJDUGOVJEČNIJE NATJECANJE U HRVATSKOJ

FOTO Tiki i Fajt kraljevi Šoderice, Česi i Ketiš upecali štuku od 83 centimetra

s 25 na 10 eura, nije loše

FOTO Rešo na popustu za ratnog veterana

PREDSTAVLJA OPASNOST

Državni inspektorat ima obavijest za roditelje čija djeca imaju ovu igračku

USKORO JOŠ JEDNA, ALI OVAJ PUT RETRO REKLAMA

VIDEO Što to dva mladića upravo oslikavaju na Podravkinim silosima?

mještani upozoravaju na bizarnu situaciju

VIDEO “Asfalt je neravan kao da ga je netko pijan radio, ima liniju kao da se krava popišala”

Upišite pojam koji želite pretraživati