Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

FOTO Završeno obilježavanje Godine biskupa Đure Kokše

Općina Molve, Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije u Molvama i Društvo za povjesnicu i starine Molve u povodu 100. godišnjice rođenja biskupa Đure Kokše organizirali su bogat znanstveni, kulturni i duhovni program.

Znanstveni skup „Biskup Đuro Kokša i njegovo doba“ okupio je deset znanstvenika koji su govorili o različitim aspektima biskupova života i rada. O rodoslovlju njegove obitelji  govorio je Nikola Cik, o odnosu s Molvama Vladimir Šadek, o odnosu s komunističkim vlastima Ivica Miškulin, o doprinosu kanonskopravnoj znanosti Matija Berljak, o duhovnim uzorima Đuro Hontić, o djelovanju u rimskom Zavodu svetog Jeronima Marko Đurin, o biskupovoj umjetničkoj zbirci Sanja Cvetnić, Danijela Markotić i Tomica Plukavec te o pjesničkim antologijama koje je priredio Mario Kolar. U sklopu skupa sjećanja na biskupa Kokšu iznijeli su: varaždinski biskup u miru Josip Mrzljak, požeški biskup Antun Škvorčević, pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško i bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak.

U Galeriji Molvarskog likovnog kruga otvorena je izložba „Dijalozi slike i vjere“ u sklopu koje su izložene slike i skulpture iz bogate umjetničke zbirke biskupa Kokše. Prva je to izložba iz biskupove zbirke poslije njegove smrti, a izložena su djela starih majstora: Franckena, Maratta i Barbieri il Guercina, modernih domaćih: Meštrovića, Kljakovića, Dulčića i Murtića, stranih autora: Tota, Gentilina, Nuvola, Zadkina te slike naivnih umjetnika: Viriusa, Generalića Lackovića Croate i Kovačića.

U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije služena je koncelebrirana sveta misa koju je predvodio varaždinski biskup Bože Radoš.

– Ovim događanjima završena je Godina biskupa Đure Kokše u Molvama tijekom koje je, osim više misnih slavlja, održana i dokumentarna izložba „Ponosan na dom i kraj svoj“ o biskupovu životu, postavljena spomen-ploča na biskupovu rodnu kuću te je posthumno proglašen počasnim stanovnikom općine Molve. Za nas Molvarce biskup Đuro Kokša bio je iznimno važan čovjek koji je naše mjesto predstavljao širom svijeta. Mlađe generacije možda toliko ne znaju, ali biskup Kokša bio je jedan od glavnih ljudi koji su se 90-ih godina prošlog stoljeća zalagali da mjesto Molve bude samostalna Općina – kaže Zdravko Ivančan, načelnik Općine Molve.

O biskupu Đuri Kokši

Biskup Đuro Kokša rođen je 17. svibnja 1922. u Molvama. Osnovnu je školu završio u Molvama, gimnaziju u Zagrebu gdje je započeo i filozofsko-teološki studij koji je završio u Rimu. Za svećenika je zaređen 1947. u Rimu, gdje je završio magisterij iz filozofije, teologije, crkvene povijesti i crkvenog prava te doktorat iz teologije. Od 1959. do 1979. bio je rektor Papinskog hrvatskog zavoda svetog Jeronima u Rimu, a 1978. imenovan je pomoćnim zagrebačkim biskupom. Godine 1983. imenovan je kanonikom Prvostolnoga kaptola zagrebačkoga. Osim kao svećenik, istaknuo se i kao velik intelektualac te ljubitelj umjetnosti i kulture: objavio je nekoliko knjiga i pjesničkih antologija, a bavio se i književnim radom i prevođenjem. Za života je sakupio bogatu zbirku umjetničkih slika i skulptura. Preminuo je 26. studenoga 1998.

Biskup Đuro Kokša

FOTO: Đuro Grčić

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

DIO NJIH JOŠ UVIJEK ČEKA ISPLATU POTPORA

Agencija za plaćanja ima obavijest za poljoprivrednike

OBAVIJEST POTROŠAČIMA

Trgovački lanac iz prodaje povlači prehrambeni proizvod zbog otkrivene opasne bakterije

FARMACEUTSKA TVRTKA PRIJAVILA HALMED-U

U tijeku je nestašica poznatih tableta za visoki krvni tlak

NEĆE GA BITI DO VELJAČE IDUĆE GODINE

Farmaceutska tvrtka prijavila nestašicu poznatog lijeka za snižavanje kolesterola

MISLI NA ZDRAVLJE

Visoke razine kolesterola u krvi mogle bi izazvati još jedan ozbiljan zdravstveni problem

POTPORE

Agencija za plaćanja ima važnu obavijest za poljoprivrednike

Upišite pojam koji želite pretraživati