Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
UNUTRA RASTU GLJIVE, HODAJU ŽIVOTINJE I SVE JE PUNO VLAGE

FOTO Željka se bori s državom zbog napuštenog i zaboravljenog stana koji joj narušava kvalitetu života

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Posljednjih pet godina za Koprivničanku Željku Grobenski, koja stanuje u strogom centru Koprivnice, stresne su i neizvjesne. Problem joj predstavlja 60 kvadrata napuštenog i zaboravljenog stana u vlasništvu države koji je smješten između dvije nekretnine u njenom vlasništvu. Prostor je to o kojem nitko već godinama ne vodi brigu i u izuzetno je lošem stanju. Urušavanje kuće u Esterovoj ulici, a dan kasnije i u Imbriovcu, Željku je dodatno uplašilo i zabrinulo pa sad strahuje da bi se isti scenarij mogao odigrati i u njenom dvorištu. Obišli smo je na njen rođendan te joj na kratko upropastili slavljeničko raspoloženje razgovorom o njenom dugogodišnjem problemu kojemu se kraj niti bilo kakvo rješenje ne naziru.

– Ovo je to čudovište, govori nam dok nas uvodi u dvorište koje je direktno naslonjeno na njenu terasu. Objekt koji nam pokazuje spojen je na kuću u kojoj živi s kćerkom, a zbog koje im je već duže vrijeme narušena kvaliteta života.

– To je katastrofa, unutra rastu gljive, hodaju životinje, sve je puno vlage, meni je preko zida izašao „pikec“ i mogu se fućkati. Godinama upozoravam, šaljem dopise, telefoniram, ali ništa, borba s birokracijom i administracijom traje i traje – govori Željka. Objekt o kojem je riječ nalazi se u Ulici Braće Radića na kućnom broju šest. S prednje strane gleda na trgovinu Robin, a stražnje na kućice i parkiralište koprivničke gradske tržnice. Željka ovdje stanuje 20 godina. Do pred pet, šest godina, u spomenutom je stanu živjela starija gospođa koja je prostor koliko-toliko držala urednim. Gospođa je u njemu stanovala kao zaposlenica Podravke, nakon njenog odlaska stan je mijenjao vlasnike, prešao je u gradsko, a onda vlasništvo Republike Hrvatske, tumači Željka. Kad je gospođa iselila, stan je ostao prazan, a problemi počeli. Unatrag tri godine, Željka se bezuspješno dopisuje s državnim nekretninama, a unatrag godinu dana angažirala je i odvjetnicu u nadi da će se stvar ubrzati.

– Oni smatraju da je sve to jedna zgrada i da bi ja morala plaćati pričuvu da se to sve obnovi, a ovi iz pričuve su pak rekli da što je njima, koliko bi tu novaca trebalo uložiti da se stanje dovede u normalu – govori dok pokazuje na zid drugog objekta kojem je vlasnica, a koji je potpuno uništila voda pred tri godine koja je danima šiktala kroz cijev kuće u koju nema pristup. U prosincu prošle godine, ekipa iz državnih nekretnina bila je na terenu. Željku je njihov izlazak koštao 500 eura.

– Došli su, pogledali i rekli da se to dogodilo od zašpriha i da je nastala šteta od 400 eura, što je smiješno. Također, rekli su da su rogovi od kuće u dobrom stanju, nadigle parkete i vlažne zidove nisu doživjeli kao neki problem – veli. Drugi objekt koji je u njenom vlasništvu zapravo je prostorija od 15 kvadrata koji ona ima namjeru srušiti, no zbog natezanja s državom se ne usudi, jer će na kraju netko reći da se nije dogodilo ništa, da je sve izmislila.

– To bi sve trebalo srušiti, ali bojim se da se bude srušilo samo od sebe jer nitko ne vodi brigu. Ovo je totalni nemar države, žalosno je da ne vode ni malo računa o svom vlasništvu. Na krovu su još uvijek salonitske ploče koje su opasne za zdravlje i ne smiju se više koristiti. Jednom ih je prilikom vjetar i otpuhao pa je curilo i po mome djelu. Ma to kad samo pogledate unutra je da te šlag strefi. Na tavanu su se nakotile kune, pregrizle su mi instalacije, skoro smo se zapalili, ali ni njih ne smijem dirati jer su zaštićene, a kakve sve životinje bi se unutra mogle nakotiti, bolje da ne razmišljam – govori ljutito. Na ulaznim vratima objekta zataknut je račun adresiran na Državne nekretnine, no tko će ga podići i podmiriti, nepoznanica je i Željki i susjedima.

– Pitala sam ih i da mi to prodaju pa bi to srušila, ili nek’ oni sruše, nek’ očiste teren, a ja ću im o svom trošku kositi, samo da se uvede red jer ovo postaje neizdrživo. Kćerka kašlje, ja kašljem, kišemo, a do sada nikad nismo imali nikakve alergije – požalila se na kraju.

FOTO/VIDEO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

lokalni nogomet

FOTO Močile druge, Borac pao u Virju, Herešinu ‘prvi set’, Križevčani kiksali i ostali bez naslova

iskustvo pacijenta

Milka (70): “Popiknem se kad me tlak ošine pa ljudi misle da se baba napila!”

za svakog je bilo ponešto u Legradu

FOTO Legrađani se družili na sajmu udruga, slijedi bogat sadržaj uz proslavu dana općine

OLIMPIJADA DJEČJIH VRTIĆA U ĐURĐEVCU

FOTO/VIDEO Mališani iz Đurđevca najbolji, Novigracima nagrada za fair play

IZLOŽBA U FERDINANDOVCU

FOTO Uzgajivači konja predstavili svoja grla i zaprege

UNATOČ TEŠKOM INVALIDITETU NE ODUSTAJE OD SVOG VRTA

VIDEO Vesna je lebdjela između života i smrti te ostala nepokretna: “Svjetlo na kraju tunela je stvarno”


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati